Przepis na pierogi z soczewicą czerwoną krok po kroku

Składniki
  • Mąka pszenna typ 550 500 g
  • Oliwa z oliwek 55 ml 50 ml do ciasta i 5 ml do farszu
  • Soczewica czerwona 400 g
  • Cebula 315 g
  • Natka pietruszki 20 g
Przyprawy
sól, pieprz, imbir mielony, mielony czosnek
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, stolnica, wałek, miska, patelnia, szklanka

Ugotuj czerwoną soczewicę w osolonej wodzie i ostudź.

Na stolnice wysyp mąkę i dodaj szczyptę soli oraz oliwę.

Stopniowo dolewaj gorącą wodę (łącznie około 250 ml) i zagniataj ciasto.

Ciasto możesz od razu po zagnieceniu rozwałkować lub zostawić na 30 minut.

Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na oliwie.

Natkę pietruszki posiekaj.

Do soczewicy dodaj cebulę, natkę, 0,5 łyżeczki soli i pieprzu oraz po łyżeczce czosnku i imbiru.

Ciasto podziel na 4 części i rozwałkuj na cienkie placki.

Z ciasta wykrój kółka, przy pomocy szklanki i nałóż na nie farsz. Zlep brzegi pierogów.

Gotuj w osolonej wodzie, przez około 3 minuty, od wypłynięcia na powierzchnię wody.

Miseczka z pierogami z czerwoną soczewicą, posypanymi posiekanym szczypiorkiem i ozdobionymi koperkiem. Obok stoi słoiczek z wegańską śmietaną.
pierogi z soczewicą czerwoną
Koszt przygotowania dania
9.48 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
539 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
83

Pierogi z soczewicą czerwoną - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o pierogach z soczewicą czerwoną

Polska słynie z pierogów. Można znaleźć najróżniejsze, smaczne wersje, zarówno na słodko, jak i na słono. Farsz na pierogi można przygotować na wiele sposobów, między innymi z serem na słodko, z owocami, z kapustą i grzybami, ze szpinakiem, z mięsem surowym lub gotowany, z kaszą gryczaną, jęczmienną, a także z kaszą pęczak.

Pierogi można znaleźć nie tylko w Polsce. W wielu krajach przygotowuje się z różnym farszem i w trochę odmienny sposób. W Chinach popularne są pierożki won ton, które przygotowuje się z mieloną wieprzowiną i grzybami. W Japonii jedzą gyroza, które nadziewane są mięsem z dodatkiem imbiru i czosnku. Następnie obsmaża się je i dolewa na patelnię wody, aby mogły się ugotować. Włosi robią pierożki i nazwie tortellini i ravioli, które podają zamiast makaronu. W Meksyku smażą lub pieką pierogi o nazwie empanadas, a Hiszpanie pieką duże pierogi o nazwie calzone, które przypominają pizzę złożoną na pół. Żydzi robią pierożki o nazwie kreplach, które są nadziewane wołowiną lub twarogiem i mają kształt trójkąta. Takie pierożki są smażone w głębokim tłuszczu. W Brazylii pierogi coxina przypominają nóżkę kurczaka. Ciasto robione jest z jajek, mąki i bulionu drobiowego, a nadziane są mięsem z kurczaka i kremowym serkiem. Następnie są panierowane i smażone w głębokim tłuszczu. Grecy robią pierogi, o nazwie tiropitakia, z ciasta filo, z serem, najczęściej fetą i doprawione ziołami, które są pieczone. Na Ukrainie oraz w Rosji są pielmieni, z nadzieniem z surowego mięsa. Jak widzisz, pierogi są przygotowywane, na różne sposoby, na całym świecie.

Powyżej znajdziesz przepis na najlepsze, domowe pierogi z soczewicą czerwoną, które są łatwe i szybkie, a pierogi wychodzą z niego pyszne i bardzo dobre na obiad. Potrzebne składniki na farsz na pierogi z soczewicą czerwoną to podsmażona cebulka, ugotowana soczewica oraz przyprawy. Dzięki takiemu połączeniu wege pierogi są sycące i mają wyjątkowy smak. Ten sprawdzony przepis na pierogi z soczewicą czerwoną przygotujesz bez żadnego problemu. Dokładne wskazówki jak zrobić pierogi z soczewicą czerwoną znajdziesz powyżej.

Wartości odżywcze pierogów z soczewicą czerwoną

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (180g)
Energia (kalorie)
299.72 kcal
539.50 kcal
Białko
13.27 g
23.88 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Węglowodany w pierogach z soczewicą czerwoną

Na 100g
Na porcję (180g)
Węglowodany
50.16 g
90.29 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
46.35 g
83.42 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (180g)
Tłuszcz
5.61 g
10.10 g
Tłuszcze nasycone
1.53 g
2.75 g

Witaminy w przepisie na pierogi z soczewicą czerwoną

Na 100g
Na porcję (180g)
Witamina B6
0.19 mg
0.33 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Tiamina
0.54 mg
0.97 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.21 mg
0.38 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Niacyna
3.06 mg
5.50 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Foliany
126.45 µg (mcg)
227.62 µg (mcg)
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na pierogi z soczewicą czerwoną

Na 100g
Na porcję (180g)
Sód
5.26 mg
9.47 mg
Potas
300.64 mg
541.15 mg
Wapń
30.05 mg
54.08 mg
Fosfor
147.21 mg
264.97 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Magnez
35.43 mg
63.77 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Żelazo
4.61 mg
8.31 mg
Cynk
1.59 mg
2.85 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Miedź
0.49 mg
0.88 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pierogów z soczewicą czerwoną 83
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pierogach z soczewicą czerwoną

Lista alergenów dla pierogów z soczewicą czerwoną przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, pieprz, imbir mielony, mielony czosnek.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550

Cena przygotowania pierogów z soczewicą czerwoną

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 550
500 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Oliwa z oliwek
55 ml
50 ml do ciasta i 5 ml do farszu
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.20
Za 55 ml
Soczewica czerwona
400 g
3.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
3.50
Za 400 g
Cebula
315 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.94
Za 315 g
Natka pietruszki
20 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Liczba porcji:
Razem
31.50
Łączny koszt
9.48
Jak oceniasz przepis na pierogi z soczewicą czerwoną
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób