Pierogi z soczewicą czerwoną
- Mąka pszenna typ 550 (500 g)
- Oliwa z oliwek - 50 ml do ciasta i 5 ml do farszu (55 ml)
- Soczewica czerwona (400 g)
- Cebula (315 g)
- Natka pietruszki (20 g)
Przepis na pierogi z soczewicą czerwoną krok po kroku
Ugotuj czerwoną soczewicę w osolonej wodzie i ostudź.
Na stolnice wysyp mąkę i dodaj szczyptę soli oraz oliwę.
Stopniowo dolewaj gorącą wodę (łącznie około 250 ml) i zagniataj ciasto.
Ciasto możesz od razu po zagnieceniu rozwałkować lub zostawić na 30 minut.
Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na oliwie.
Natkę pietruszki posiekaj.
Do soczewicy dodaj cebulę, natkę, 0,5 łyżeczki soli i pieprzu oraz po łyżeczce czosnku i imbiru.
Ciasto podziel na 4 części i rozwałkuj na cienkie placki.
Z ciasta wykrój kółka, przy pomocy szklanki i nałóż na nie farsz. Zlep brzegi pierogów.
Gotuj w osolonej wodzie, przez około 3 minuty, od wypłynięcia na powierzchnię wody.
Więcej informacji na temat pierogów z soczewicą czerwoną
Polska słynie z pierogów. Można znaleźć najróżniejsze, smaczne wersje, zarówno na słodko, jak i na słono. Farsz na pierogi można przygotować na wiele sposobów, między innymi z serem na słodko, z owocami, z kapustą i grzybami, ze szpinakiem, z mięsem surowym lub gotowany, z kaszą gryczaną, jęczmienną, a także z kaszą pęczak.
Pierogi można znaleźć nie tylko w Polsce. W wielu krajach przygotowuje się z różnym farszem i w trochę odmienny sposób. W Chinach popularne są pierożki won ton, które przygotowuje się z mieloną wieprzowiną i grzybami. W Japonii jedzą gyroza, które nadziewane są mięsem z dodatkiem imbiru i czosnku. Następnie obsmaża się je i dolewa na patelnię wody, aby mogły się ugotować. Włosi robią pierożki i nazwie tortellini i ravioli, które podają zamiast makaronu. W Meksyku smażą lub pieką pierogi o nazwie empanadas, a Hiszpanie pieką duże pierogi o nazwie calzone, które przypominają pizzę złożoną na pół. Żydzi robią pierożki o nazwie kreplach, które są nadziewane wołowiną lub twarogiem i mają kształt trójkąta. Takie pierożki są smażone w głębokim tłuszczu. W Brazylii pierogi coxina przypominają nóżkę kurczaka. Ciasto robione jest z jajek, mąki i bulionu drobiowego, a nadziane są mięsem z kurczaka i kremowym serkiem. Następnie są panierowane i smażone w głębokim tłuszczu. Grecy robią pierogi, o nazwie tiropitakia, z ciasta filo, z serem, najczęściej fetą i doprawione ziołami, które są pieczone. Na Ukrainie oraz w Rosji są pielmieni, z nadzieniem z surowego mięsa. Jak widzisz, pierogi są przygotowywane, na różne sposoby, na całym świecie.
Powyżej znajdziesz przepis na najlepsze, domowe pierogi z soczewicą czerwoną, które są łatwe i szybkie, a pierogi wychodzą z niego pyszne i bardzo dobre na obiad. Potrzebne składniki na farsz na pierogi z soczewicą czerwoną to podsmażona cebulka, ugotowana soczewica oraz przyprawy. Dzięki takiemu połączeniu wege pierogi są sycące i mają wyjątkowy smak. Ten sprawdzony przepis na pierogi z soczewicą czerwoną przygotujesz bez żadnego problemu. Dokładne wskazówki jak zrobić pierogi z soczewicą czerwoną znajdziesz powyżej.
Alergeny w pierogach z soczewicą czerwoną
Lista alergenów dla pierogów z soczewicą czerwoną przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 550
Wartości odżywcze pierogów z soczewicą czerwoną
Pierogi z czerwona soczewicą mogą jeść zarówno wegetarianie i weganie, jak i osoby, które na co dzień jedzą mięso.
Energia i białka
(180g)
Węglowodany
(180g)
Tłuszcze
(180g)
Witaminy
(180g)
Składniki mineralne
(180g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.