Pierogi z soczewicą czerwoną

Opublikowano: 29.09.2021 r., 22:54 | Autor: Monika Słowikowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pierogi z soczewicą i śmietaną
Pierogi z soczewicą czerwoną
Pierogi z soczewicą czerwoną to wegańskie pierogi, w których zamknięta jest ugotowana soczewica czerwona z warzywami. Jest to pyszne i sycące połączenie.
Przygotowanie 45 min
Gotowanie i Smażenie 20 min
539 kcal
Kcal w porcji
180 g
Wielkość porcji
83
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 550 (500 g)
  • Oliwa z oliwek - 50 ml do ciasta i 5 ml do farszu (55 ml)
  • Soczewica czerwona (400 g)
  • Cebula (315 g)
  • Natka pietruszki (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, imbir mielony, mielony czosnek
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, stolnica, wałek, miska, patelnia, szklanka

Przepis na pierogi z soczewicą czerwoną krok po kroku

Ugotuj czerwoną soczewicę w osolonej wodzie i ostudź.

Na stolnice wysyp mąkę i dodaj szczyptę soli oraz oliwę.

Stopniowo dolewaj gorącą wodę (łącznie około 250 ml) i zagniataj ciasto.

Ciasto możesz od razu po zagnieceniu rozwałkować lub zostawić na 30 minut.

Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na oliwie.

Natkę pietruszki posiekaj.

Do soczewicy dodaj cebulę, natkę, 0,5 łyżeczki soli i pieprzu oraz po łyżeczce czosnku i imbiru.

Ciasto podziel na 4 części i rozwałkuj na cienkie placki.

Z ciasta wykrój kółka, przy pomocy szklanki i nałóż na nie farsz. Zlep brzegi pierogów.

Gotuj w osolonej wodzie, przez około 3 minuty, od wypłynięcia na powierzchnię wody.

Jak oceniasz przepis na pierogi z soczewicą czerwoną
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,7% osób

Więcej informacji na temat pierogów z soczewicą czerwoną

Polska słynie z pierogów. Można znaleźć najróżniejsze, smaczne wersje, zarówno na słodko, jak i na słono. Farsz na pierogi można przygotować na wiele sposobów, między innymi z serem na słodko, z owocami, z kapustą i grzybami, ze szpinakiem, z mięsem surowym lub gotowany, z kaszą gryczaną, jęczmienną, a także z kaszą pęczak.

Pierogi można znaleźć nie tylko w Polsce. W wielu krajach przygotowuje się z różnym farszem i w trochę odmienny sposób. W Chinach popularne są pierożki won ton, które przygotowuje się z mieloną wieprzowiną i grzybami. W Japonii jedzą gyroza, które nadziewane są mięsem z dodatkiem imbiru i czosnku. Następnie obsmaża się je i dolewa na patelnię wody, aby mogły się ugotować. Włosi robią pierożki i nazwie tortellini i ravioli, które podają zamiast makaronu. W Meksyku smażą lub pieką pierogi o nazwie empanadas, a Hiszpanie pieką duże pierogi o nazwie calzone, które przypominają pizzę złożoną na pół. Żydzi robią pierożki o nazwie kreplach, które są nadziewane wołowiną lub twarogiem i mają kształt trójkąta. Takie pierożki są smażone w głębokim tłuszczu. W Brazylii pierogi coxina przypominają nóżkę kurczaka. Ciasto robione jest z jajek, mąki i bulionu drobiowego, a nadziane są mięsem z kurczaka i kremowym serkiem. Następnie są panierowane i smażone w głębokim tłuszczu. Grecy robią pierogi, o nazwie tiropitakia, z ciasta filo, z serem, najczęściej fetą i doprawione ziołami, które są pieczone. Na Ukrainie oraz w Rosji są pielmieni, z nadzieniem z surowego mięsa. Jak widzisz, pierogi są przygotowywane, na różne sposoby, na całym świecie.

Powyżej znajdziesz przepis na najlepsze, domowe pierogi z soczewicą czerwoną, które są łatwe i szybkie, a pierogi wychodzą z niego pyszne i bardzo dobre na obiad. Potrzebne składniki na farsz na pierogi z soczewicą czerwoną to podsmażona cebulka, ugotowana soczewica oraz przyprawy. Dzięki takiemu połączeniu wege pierogi są sycące i mają wyjątkowy smak. Ten sprawdzony przepis na pierogi z soczewicą czerwoną przygotujesz bez żadnego problemu. Dokładne wskazówki jak zrobić pierogi z soczewicą czerwoną znajdziesz powyżej.

Alergeny w pierogach z soczewicą czerwoną

Lista alergenów dla pierogów z soczewicą czerwoną przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550

Wartości odżywcze pierogów z soczewicą czerwoną

na 100g gotowej potrawy

Pierogi z czerwona soczewicą mogą jeść zarówno wegetarianie i weganie, jak i osoby, które na co dzień jedzą mięso.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(180g)
Energia (kcal)
299.72
539.50
Białko (g)
13.27
23.88

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(180g)
Węglowodany (g)
50.16
90.29
Węglowodany przyswajalne (g)
46.35
83.42

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(180g)
Tłuszcz (g)
5.61
10.10
Tłuszcze nasycone (g)
1.53
2.75
Tłuszcze nienasycone (g)
4.08
7.35

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(180g)
Witamina B6 (mg)
0.19
0.33
Tiamina (mg)
0.54
0.97
Ryboflawina (mg)
0.21
0.38
Niacyna (mg)
3.06
5.50
Foliany (µg (mcg))
126.45
227.62

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(180g)
Sód (mg)
5.26
9.47
Potas (mg)
300.64
541.15
Wapń (mg)
30.05
54.08
Fosfor (mg)
147.21
264.97
Magnez (mg)
35.43
63.77
Żelazo (mg)
4.61
8.31
Cynk (mg)
1.59
2.85
Miedź (mg)
0.49
0.88
Mangan (mg)
0.83
1.49
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pierogów z soczewicą czerwoną 83
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pierogów z soczewicą czerwoną

Koszt składników
31.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 550
500 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Oliwa z oliwek
55 ml
50 ml do ciasta i 5 ml do farszu
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.20
Za 55 ml
Soczewica czerwona
400 g
3.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
3.50
Za 400 g
Cebula
315 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.94
Za 315 g
Natka pietruszki
20 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Koszt składników
31.50