Pierogi z białą kiełbasą
- Mąka pszenna typ 500 (400 g)
- Biała kiełbasa (800 g)
- Cebula (100 g)
- Chrzan (25 g)
Przepis na pierogi z białą kiełbasą krok po kroku
Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej posiekaną cebulę.
Białą kiełbasę wyciągnij z flaka i podziel na mniejsze kawałki, dodaj do cebuli. Podsmaż 3 minuty.
Kiełbasę zmieszaj z chrzanem, majerankiem i pieprzem.
W średniej misce wymieszaj mąkę i sól. Zrób dołek na środku suchych składników i dodaj 1/2 szklanki wody. Mieszaj drewnianą łyżką, aż powstanie jednolite ciasto.
Wyłóż ciasto na stolnicę i wyrabiaj przez 5 minut, aż będzie gładkie i elastyczne.
Ciasto rozwałkuj i wytnij szklanką duże okręgi.
Każdy okręg wypełnij farszem i złóż na pół, dobrze sklej ze sobą końce.
W dużym garnku zagotuj wodę i małymi partiami wkładaj do niej pierogi.
Gotuj 4 minuty od wypłynięcia.
- Pielmieni
- Pierogi z serem
- Farsz na pierogi ruskie
- Pierogi gruzińskie
- Pierożki gruzińskie
- Gruzińskie pierogi
- Farsz na pierogi z kapustą i grzybami
- Farsz do krokietów
- Farsz na pierogi z mięsem
- Pierogi z serem na słodko
- Pierogi chinkali
- Pierogi z ziemniakami
- Farsz do pierogów z kapustą i grzybami
- Kołduny litewskie
- Farsz na uszka
- Farsz na pierogi z mięsem mielonym
- Farsz do pasztecików
- Cappelletti
- Farsz na pierogi
Więcej informacji na temat pierogów z białą kiełbasą
Pierogi z białą kiełbasą to doskonała opcja dla wszystkich miłośników ciekawych dań w nowoczesnej odsłonie. Króluje w nich biała kiełbasa i delikatne ciasto, wszystko to najlepiej komponuje się z dodatkiem karmelizowanej cebulki.
Przepis na pierogi z białą kiełbasą jest niezwykle prosty, a przy okazji naprawdę ciekawy. Sprawdzą się nie tylko od święta, ale ze względu na duży udział czerwonego mięsa, nie powinny gościć w menu zbyt często. To doskonały wybór zwłaszcza na spotkania w gronie najbliższych. Proces przygotowania nie jest zbyt skomplikowany. Można podzielić go na dwie części. Pierwsza to przygotowywanie wspaniałego farszu, natomiast druga, tworzenie ciasta pierogowego. Kolejnym krokiem jest już tylko wypełnianie pierożków farszem i sklejanie. To świetne zadanie dla całej rodziny, które dostarcza sporo frajdy.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić pierogi z białą kiełbasą, które będą nie tylko bardzo pyszne, ale też nieskomplikowane, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. Najważniejszy w tym przepisie jest farsz do pierogów, który jest dość nieoczywisty, składa się na niego biała kiełbasa. Najlepiej wybrać taką, o jak najprostszym składzie, dzięki czemu całość będzie znacznie zdrowsza. Biała kiełbasa zwykle jest dość mocno przyprawiona, dlatego do tego dania nie trzeba dodawać zbyt wielu przypraw. Świetnie sprawdzi się za to majeranek, który idealnie komponuje się z mięsem.
To dobre rozwiązanie dla fanów białej kiełbasy. W takim wydaniu jest smaczna, ciekawa, a przy okazji bardzo aromatyczna. Choć tradycja może sugerować coś innego, sprawdzi się nie tylko od święta, ale również na zupełnie codzienne posiłki. Pierogi nadziane białą kiełbasą są tak smaczne, że ciężko jest przejść obok nich obojętnie. To opcja dla tych, którzy naprawdę nie przepadają za zbyt długim siedzeniem w kuchni. Przepis na pierogi z białą kiełbasą to coś dla prawdziwych fanów pierogów, którym znudziły się już tradycyjne wersje. Ta choć niecodzienna, jest równie smaczna, a przy tym bardzo sycąca. Już kilka pierogów wystarczy, by nasycić się na kilka godzin.
Alergeny w pierogach z białą kiełbasą
Lista alergenów dla pierogów z białą kiełbasą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
Wartości odżywcze pierogów z białą kiełbasą
To danie ze względu na dużą zawartość czerwonego mięsa nie powinno gościć w menu zbyt często.
Energia i białka
(221g)
Węglowodany
(221g)
Tłuszcze
(221g)
Witaminy
(221g)
Składniki mineralne
(221g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.