Pielmieni syberyjskie

Opublikowano: 19.06.2022 r., 21:18 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Rosyjskie pierogi z mięsem
Pielmieni syberyjskie
Pielmieni syberyjskie to tradycyjne danie kuchni rosyjskiej, które jesteś w stanie przygotować sam w swoim domu. Potrzebne Ci będą podstawowe składniki, zobacz, jakie i przygotuj pielmieni.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie 10 min
75 kcal
Kcal w porcji
30 g
Wielkość porcji
60
Indeks glikemiczny
Składniki dla 30 porcji
  • Łopatka wieprzowa (500 g)
  • Cebula - 1 sztuka (100 g)
  • Czosnek - 2 ząbki (10 g)
  • Bulion warzywny - 1/2 szklanki (125 ml)
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 2 szklanki (500 g)
  • Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
  • Jajko (1 szt.)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, cząber, tymianek
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na pielmieni syberyjskich krok po kroku

Mąkę przesiej przez sitko do miski, wbij jajko, dodaj szczyptę soli i wlej 1/2 szklanki wody.

Wymieszaj wszystkie składniki, a następnie ugnieć i uformuj kulę.

Cebulę drobno pokrój, a mięso zmiel w maszynce. Wszystko połącz ze sobą i dopraw do smaku.

Ciasto rozwałkuj na stolnicy z odrobiną mąki i wytnij krążki za pomocą szklanki.

Na środek każdego krążka dodaj odrobinę mięsnego farszu i zlep rogi.

Ugotuj pierożki w lekko osolonej wodzie.

Jak oceniasz przepis na pielmieni syberyjskich
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,6% osób

Więcej informacji na temat pielmieni syberyjskich

Pielmieni syberyjskie, czyli tradycyjne danie kuchni rosyjskiej to idealny pomysł na szybki i łatwy w przygotowaniu obiad. Koniecznie poznaj mój dzisiejszy przepis na pielmieni syberyjskie, które przygotujesz w kilka chwil.

Przepis na ciasto na pierogi jest uniwersalny, a o rodzaju farszu zadecyduj sam. Dzisiaj postawiłam na jego mięsną wersję.

Ten przepis szybko możesz przerobić na wersję bezglutenową.

Jeśli w swojej diecie wykluczasz gluten, ponieważ cierpisz na choroby glutenozależne lub ograniczasz jego spożycie, z innych powodów wystarczy, że zamienisz mąkę pszenną, którą wykorzystałam na mąkę naturalnie bezglutenową, czyli np. gryczana, ryżowa, kukurydziana lub sięgniesz po mieszanki gotowe mieszanki mąk bezglutenowych. Ja przygotowałam pierogi z tradycyjnej mąki pszennej.

Farsz do pierogów jest błyskawiczny w wykonaniu.

W pierwszej kolejności drobno pokrój cebulę, a mięso zmiel w maszynce, połącz ze sobą te składniki i dopraw do smaku.

Ja użyłam wieprzowiny, do tradycyjnych pielmieni możesz użyć też baraniny lub wołowiny, zadecyduj sam. Do mięsnego farszu dodaj odrobinę rosołu, żeby farsz nie był suchy.

Jak przygotować domowe ciasto na pierogi, krok po kroku opisuję nieco niżej.

Przygotujesz je w 20 minut. Świeżo przygotowane pierogi możesz od razu ugotować w lekko osolonej wodzie i podawać na obiad lub przygotować większą ilość i zamrozić. Wtedy posłużą Ci one na wiele razy. Domowe pierogi możesz przechowywać w zamrażalniku nawet do 3 miesięcy, nadal będą dobre i pyszne.

Przepis na ciasto jest uniwersalny dlatego wato go zapamiętać, może przydać się do przepisu na pierogi świąteczne, wykonasz z niego nawet uszka. Warto podpatrywać przepisy z innych kuchni świata, możemy się dużo nauczyć, a przy okazji spróbować wielu cennych, nowych smaków.

Skoro już wiesz, jak zrobić pielmieni syberyjskie koniecznie wykorzystaj mój sprawdzony przepis i przygotuj pyszne rosyjskie pierogi z mięsem mielonym na obiad dla swojej rodziny. Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!

Alergeny w pielmieniach syberyjskich

Lista alergenów dla pielmieni syberyjskich przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze pielmieni syberyjskich

na 100g gotowej potrawy

Tradycyjne pielmieni przygotowuje się z mięsem, możesz jednak śmiało zmodyfikować mój przepis i zamienić mięsny farsz na kaszę.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(30g)
Energia (kcal)
252.66
75.80
Białko (g)
10.38
3.11

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(30g)
Węglowodany (g)
30.87
9.26
Węglowodany przyswajalne (g)
30.07
9.02
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.79
0.24

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(30g)
Tłuszcz (g)
9.14
2.74
Tłuszcze nasycone (g)
3.52
1.06
Tłuszcze nienasycone (g)
5.62
1.69
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.25
1.27
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.37
0.41

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(30g)
Witamina A (µg (mcg))
8.63
2.59
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.17
0.05
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.32
0.10
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.11
0.33
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.73
0.22
Witamina E (mg)
0.13
0.04
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
7.48
2.24
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.64
0.19
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.30
0.09
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
4.08
1.22
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
76.35
22.90
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
10.71
3.21
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(30g)
Sód (mg)
60.21
18.06
Potas (mg)
177.16
53.15
Wapń (mg)
16.84
5.05
Fosfor (mg)
113.89
34.17
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
14.53
4.36
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
3.30
0.99
Cynk (mg)
1.35
0.40
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.09
0.03
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pielmieni syberyjskich 60
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pielmieni syberyjskich

Koszt składników
53.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Łopatka wieprzowa
500 g
17.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
12.14
Za 500 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Bulion warzywny
125 ml
1/2 szklanki
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
2.68
Za 125 ml
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
500 g
2 szklanki
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.15
Za 500 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Koszt składników
53.30