Pielmieni syberyjskie
- Łopatka wieprzowa (500 g)
- Cebula - 1 sztuka (100 g)
- Czosnek - 2 ząbki (10 g)
- Bulion warzywny - 1/2 szklanki (125 ml)
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 2 szklanki (500 g)
- Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
- Jajko (1 szt.)
Przepis na pielmieni syberyjskich krok po kroku
Mąkę przesiej przez sitko do miski, wbij jajko, dodaj szczyptę soli i wlej 1/2 szklanki wody.
Wymieszaj wszystkie składniki, a następnie ugnieć i uformuj kulę.
Cebulę drobno pokrój, a mięso zmiel w maszynce. Wszystko połącz ze sobą i dopraw do smaku.
Ciasto rozwałkuj na stolnicy z odrobiną mąki i wytnij krążki za pomocą szklanki.
Na środek każdego krążka dodaj odrobinę mięsnego farszu i zlep rogi.
Ugotuj pierożki w lekko osolonej wodzie.
-
Pielmieni
-
Pierogi z serem
-
Farsz na pierogi ruskie
-
Pierogi gruzińskie
-
Pierożki gruzińskie
-
Gruzińskie pierogi
-
Farsz na pierogi z kapustą i grzybami
-
Farsz do krokietów
-
Farsz na pierogi z mięsem
-
Pierogi z serem na słodko
-
Pierogi chinkali
-
Pierogi z ziemniakami
-
Farsz do pierogów z kapustą i grzybami
-
Kołduny litewskie
-
Farsz na uszka
-
Farsz na pierogi z mięsem mielonym
-
Farsz do pasztecików
-
Cappelletti
-
Farsz na pierogi
Więcej informacji na temat pielmieni syberyjskich
Pielmieni syberyjskie, czyli tradycyjne danie kuchni rosyjskiej to idealny pomysł na szybki i łatwy w przygotowaniu obiad. Koniecznie poznaj mój dzisiejszy przepis na pielmieni syberyjskie, które przygotujesz w kilka chwil.
Przepis na ciasto na pierogi jest uniwersalny, a o rodzaju farszu zadecyduj sam. Dzisiaj postawiłam na jego mięsną wersję.
Ten przepis szybko możesz przerobić na wersję bezglutenową.
Jeśli w swojej diecie wykluczasz gluten, ponieważ cierpisz na choroby glutenozależne lub ograniczasz jego spożycie, z innych powodów wystarczy, że zamienisz mąkę pszenną, którą wykorzystałam na mąkę naturalnie bezglutenową, czyli np. gryczana, ryżowa, kukurydziana lub sięgniesz po mieszanki gotowe mieszanki mąk bezglutenowych. Ja przygotowałam pierogi z tradycyjnej mąki pszennej.
Farsz do pierogów jest błyskawiczny w wykonaniu.
W pierwszej kolejności drobno pokrój cebulę, a mięso zmiel w maszynce, połącz ze sobą te składniki i dopraw do smaku.
Ja użyłam wieprzowiny, do tradycyjnych pielmieni możesz użyć też baraniny lub wołowiny, zadecyduj sam. Do mięsnego farszu dodaj odrobinę rosołu, żeby farsz nie był suchy.
Jak przygotować domowe ciasto na pierogi, krok po kroku opisuję nieco niżej.
Przygotujesz je w 20 minut. Świeżo przygotowane pierogi możesz od razu ugotować w lekko osolonej wodzie i podawać na obiad lub przygotować większą ilość i zamrozić. Wtedy posłużą Ci one na wiele razy. Domowe pierogi możesz przechowywać w zamrażalniku nawet do 3 miesięcy, nadal będą dobre i pyszne.
Przepis na ciasto jest uniwersalny dlatego wato go zapamiętać, może przydać się do przepisu na pierogi świąteczne, wykonasz z niego nawet uszka. Warto podpatrywać przepisy z innych kuchni świata, możemy się dużo nauczyć, a przy okazji spróbować wielu cennych, nowych smaków.
Skoro już wiesz, jak zrobić pielmieni syberyjskie koniecznie wykorzystaj mój sprawdzony przepis i przygotuj pyszne rosyjskie pierogi z mięsem mielonym na obiad dla swojej rodziny. Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!
Alergeny w pielmieniach syberyjskich
Lista alergenów dla pielmieni syberyjskich przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze pielmieni syberyjskich
Tradycyjne pielmieni przygotowuje się z mięsem, możesz jednak śmiało zmodyfikować mój przepis i zamienić mięsny farsz na kaszę.
Energia i białka
(30g)
Węglowodany
(30g)
Tłuszcze
(30g)
Witaminy
(30g)
Składniki mineralne
(30g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.