Pieczarki duszone w śmietanie

Opublikowano: 09.10.2023 r., 12:09 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pieczarki duszone w śmietanie
Pieczarki duszone w śmietanie
Pieczarki duszone w śmietanie to pomysł na niezwykle smaczny dodatek do potraw. Są smaczne, niezwykle aromatyczne i bardzo proste w przygotowaniu. Koniecznie wypróbuj!
Przygotowanie 15 min
Smażenie 15 min
159 kcal
Kcal w porcji
208 g
Wielkość porcji
20
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Pieczarki (500 g)
  • Cebula (100 g)
  • Śmietana 12% (200 g)
  • Olej rzepakowy (20 ml)
  • Mąka pszenna typ 500 (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na pieczarki duszone w śmietanie krok po kroku

Cebulę pokrój w kostkę, podsmaż ją na oleju.

Dodaj do niej pokrojone w plasterki pieczarki i usmaż je.

Oprósz solą i pieprzem. Wlej połowę śmietany, wymieszaj.

Z resztą śmietany rozmieszaj mąkę, zagęść nią sos.

W razie potrzeby dopraw do smaku jeszcze solą.

Jak oceniasz przepis na pieczarki duszone w śmietanie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 74,5% osób

Więcej informacji na temat pieczarek duszonych w śmietanie

Pieczarki duszone w śmietanie to pomysł na niezwykle smaczny dodatek do potraw. Są smaczne, niezwykle aromatyczne i bardzo proste w przygotowaniu. Koniecznie wypróbuj!

Przepis na pieczarki duszone w śmietanie to doskonały pomysł na wykorzystanie tych aromatycznych grzybów. Powstaje z niego najprostszy sos pieczarkowy, który zachwyca smakiem. Jest niezwykle łatwy, a robi się go bardzo szybko. Ma niezwykle kremową konsystencję. Przez to, że pieczarki nie są krojone drobno, ma bardzo mocny smak. Na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom grzybów. Ten sos odmieni nawet najnudniejsze danie.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić pieczarki duszone w śmietanie, by powstał pyszny i dobry dla początkujących kucharzy sos, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. Głównym składnikiem są pieczarki i kwaśna śmietana - to duet idealny. Sprawdza się do obiadu i na kolację. Sos, który powstaje z tej receptury, jest po prostu najlepszy. Bardzo aromatyczny, gęsty i pełen pysznych pieczarek. A całość jest tak łatwa, że z wykonaniem poradzi sobie nawet początkujący kucharz. Ten sos zawsze się udaje, dlatego będzie idealny dla osób, które chcą spróbować go po raz pierwszy. Sos z pieczarek idealnie podkreśla smak mięs czy ryby. Świetnie pasuje też do wszelkiego rodzaju klusek. Dlatego to wspaniały dodatek do drugich dań, który nadaje całości zupełnie nowego, lepszego smaku. Pieczarki, choć bardzo łagodne, w dobrym towarzystwie są bardzo pyszne. A połączenie pieczarek i śmietany jest najlepsze. Z tego przepisu dowiesz się również jak przygotować pieczarki do sosu, by były odpowiednio chrupiące i jędrne. W tym sosie grzyby są w dużych kawałkach i to stanowi jego największy atut. To przepis dla tych, którzy chcą się dowiedzieć jak ugotować sos pieczarkowy pełen smaku i wspaniałego aromatu, a przy tym naprawdę łatwy i szybki. Sos wychodzi bardzo kremowy i delikatny, dlatego stanowi tak uniwersalny dodatek do innych potraw. Ten sos jest tak dobry, że przypadnie do gustu nawet największemu krytykowi kulinarnemu.

Alergeny w pieczarkach duszonych w śmietanie

Lista alergenów dla pieczarek duszonych w śmietanie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 12%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Wartości odżywcze pieczarek duszonych w śmietanie

na 100g gotowej potrawy

To zdrowy dodatek do dań głównych, który dostarczy dużo witamin.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(208g)
Energia (kcal)
76.90
159.96
Białko (g)
3.01
6.26

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(208g)
Węglowodany (g)
5.68
11.81
Węglowodany przyswajalne (g)
4.87
10.13
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.81
1.68
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(208g)
Tłuszcz (g)
5.20
10.82
Tłuszcze nasycone (g)
2.02
4.19
Tłuszcze nienasycone (g)
3.18
6.62
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.34
4.86
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.85
1.76
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
8.43
17.54
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(208g)
Witamina B6 (mg)
0.08
0.17
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.06
0.13
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.08
0.16
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.28
0.58
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.29
4.75
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
16.93
35.21
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(208g)
Sód (mg)
23.53
48.94
Potas (mg)
261.77
544.48
Wapń (mg)
38.17
79.39
Fosfor (mg)
73.90
153.72
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
11.64
24.21
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.41
0.85
Cynk (mg)
0.47
0.97
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.20
0.43
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pieczarek duszonych w śmietanie 20
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pieczarek duszonych w śmietanie

Koszt składników
20.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Pieczarki
500 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 500 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Śmietana 12%
200 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.20
Za 200 g
Olej rzepakowy
20 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Mąka pszenna typ 500
10 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.03
Za 10 g
Koszt składników
20.20