Pieczarki duszone w śmietanie
- Pieczarki (500 g)
- Cebula (100 g)
- Śmietana 12% (200 g)
- Olej rzepakowy (20 ml)
- Mąka pszenna typ 500 (10 g)
Przepis na pieczarki duszone w śmietanie krok po kroku
Cebulę pokrój w kostkę, podsmaż ją na oleju.
Dodaj do niej pokrojone w plasterki pieczarki i usmaż je.
Oprósz solą i pieprzem. Wlej połowę śmietany, wymieszaj.
Z resztą śmietany rozmieszaj mąkę, zagęść nią sos.
W razie potrzeby dopraw do smaku jeszcze solą.
-
Zupa pieczarkowa
-
Strogonow
-
Pieczarki faszerowane
-
Kulebiaki
-
Paszteciki z pieczarkami
-
Polędwica w sosie pieczarkowym
-
Makaron z pieczarkami
-
Karkówka po cygańsku
-
Krokiety z pieczarkami i serem
-
Risotto z pieczarkami
-
Pilaw
-
Leczo z kiełbasą pieczarkami papryką
-
Rolady z mięsem mielonym
-
Mielone z pieczarkami
-
Schab w sosie pieczarkowym
-
Zapiekanka z pieczarkami
-
Zupa strogonow
-
Pulpety w sosie pieczarkowym
-
Obiad z pieczarkami
Więcej informacji na temat pieczarek duszonych w śmietanie
Pieczarki duszone w śmietanie to pomysł na niezwykle smaczny dodatek do potraw. Są smaczne, niezwykle aromatyczne i bardzo proste w przygotowaniu. Koniecznie wypróbuj!
Przepis na pieczarki duszone w śmietanie to doskonały pomysł na wykorzystanie tych aromatycznych grzybów. Powstaje z niego najprostszy sos pieczarkowy, który zachwyca smakiem. Jest niezwykle łatwy, a robi się go bardzo szybko. Ma niezwykle kremową konsystencję. Przez to, że pieczarki nie są krojone drobno, ma bardzo mocny smak. Na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom grzybów. Ten sos odmieni nawet najnudniejsze danie.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić pieczarki duszone w śmietanie, by powstał pyszny i dobry dla początkujących kucharzy sos, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. Głównym składnikiem są pieczarki i kwaśna śmietana - to duet idealny. Sprawdza się do obiadu i na kolację. Sos, który powstaje z tej receptury, jest po prostu najlepszy. Bardzo aromatyczny, gęsty i pełen pysznych pieczarek. A całość jest tak łatwa, że z wykonaniem poradzi sobie nawet początkujący kucharz. Ten sos zawsze się udaje, dlatego będzie idealny dla osób, które chcą spróbować go po raz pierwszy. Sos z pieczarek idealnie podkreśla smak mięs czy ryby. Świetnie pasuje też do wszelkiego rodzaju klusek. Dlatego to wspaniały dodatek do drugich dań, który nadaje całości zupełnie nowego, lepszego smaku. Pieczarki, choć bardzo łagodne, w dobrym towarzystwie są bardzo pyszne. A połączenie pieczarek i śmietany jest najlepsze. Z tego przepisu dowiesz się również jak przygotować pieczarki do sosu, by były odpowiednio chrupiące i jędrne. W tym sosie grzyby są w dużych kawałkach i to stanowi jego największy atut. To przepis dla tych, którzy chcą się dowiedzieć jak ugotować sos pieczarkowy pełen smaku i wspaniałego aromatu, a przy tym naprawdę łatwy i szybki. Sos wychodzi bardzo kremowy i delikatny, dlatego stanowi tak uniwersalny dodatek do innych potraw. Ten sos jest tak dobry, że przypadnie do gustu nawet największemu krytykowi kulinarnemu.
Alergeny w pieczarkach duszonych w śmietanie
Lista alergenów dla pieczarek duszonych w śmietanie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietana 12%
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
Wartości odżywcze pieczarek duszonych w śmietanie
To zdrowy dodatek do dań głównych, który dostarczy dużo witamin.
Energia i białka
(208g)
Węglowodany
(208g)
Tłuszcze
(208g)
Witaminy
(208g)
Składniki mineralne
(208g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.