Pesto rosso

Opublikowano: 03.02.2023 r., 7:09 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Domowe czerwone pesto z bazylią
Pesto rosso
Przepis na pesto rosso, czyli pesto czerwone, jest naprawdę bardzo prosty. To idealny pomysł na pyszny dodatek do makaronu i nie tylko. Może się skusisz?
Przygotowanie 15 min
1305 kcal
Kcal w porcji
270 g
Wielkość porcji
30
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 1 porcji
  • Suszone pomidory w oleju - odsączone (100 g)
  • Oliwa z oliwek (60 ml)
  • Migdały (70 g)
  • Ser parmezan (40 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, natka pietruszki świeża, czosnek, bazylia świeża
Sprzęt kuchenny
blender, miska, patelnia

Przepis na pesto rosso krok po kroku

Migdały włóż do miseczki i zalej gorącą wodą (tak, by w całości były przykryte wodą). Pozostaw na 10 minut. Po tym czasie odlej wodę i przelej je zimną wodą. Skórka z łatwością powinna zejść. Migdały należy odstawić do wyschnięcia.

Nożyk od blendera schowaj do zamrażarki na 30 minut przed blendowaniem. Można też pominąć ten krok.

Suche migdały upraż na patelni bez tłuszczu. Można pominąć prażenie.

Zblenduj migdały, pozostaw drobne kawałki orzechów. Odłóż migdały na bok.

Do pustej miski dodaj pozostałe składniki (w tym ząbek czosnku, 2 gałązki świeżej bazylii, 2 gałązki świeżej natki pietruszki oraz 1/4 łyżeczki soli), z wyjątkiem oliwy. Tę dolewaj stopniowo, kontrolując konsystencję.

Dodaj wcześniej rozdrobnione migdały i blenduj jeszcze maksymalnie 5 sekund.

Dopraw pesto do smaku.

Jak oceniasz przepis na pesto rosso
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,6% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat pesto rosso

Przepis na pesto rosso, czyli pesto czerwone, jest naprawdę bardzo prosty. To idealny pomysł na pyszny dodatek do makaronu i nie tylko. Może się skusisz? Taki domowy, sprawdzony przepis bez problemu wykonasz sam. Sos z suszonych pomidorów jest bardzo aromatyczny i smaczny. Potrzebujesz tylko kilku składników, blendera oraz trochę czasu. Przygotuj orzechy dzień wcześniej. Z tym sprawdzonym przepisem uzyskasz najlepsze pesto czerwone z suszonych pomidorów. Zobacz, jak zrobić pesto rosso. Przedstawię także wersję ekspresową (dobry pomysł na brak czasu).

Pesto rosso jest to pasta, która wywodzi się z kuchni włoskiej. To doskonały składnik wielu potraw. Jest bardzo wyraziste i nadaje się najlepiej właśnie do kuchni włoskiej. Pesto rosso zawiera migdały z suszonymi pomidorami, parmezanem oraz oliwą. Przepis na pesto rosso nie może obyć się bez świeżej bazylii, natki pietruszki, czosnku oraz soli. Domowe pesto czerwone jest równie dobre, jak te, które kupisz w sklepie. Na plus jest to, że wiesz, z czego jest zrobione – nie potrzebujesz zbędnych dodatków.

Jak zrobisz pesto rosso, użyj go do makaronu. Super pomysłem na danie z sosem pesto są wszelkiego rodzaju grzanki oraz tosty. Pesto rosso wyśmienicie smakuje na tostowanym chlebie z dodatkiem sera burrata oraz świeżej bazylii. Musisz tego spróbować. Smaczne połączenie to również chlebek rwany z pesto i mozzarellą. Jak widzisz, te czerwone pesto można zjeść nie tylko z makaronem. Gorąco polecam wypróbować wszystkie możliwości.

Jak zrobić pesto rosso? Ten sprawdzony przepis to długa wersja. Jest najsmaczniejszy i warto poświęcić czas. Należy bowiem obrać migdały poprzez moczenie w wodzie, a następnie je wysuszyć. Warto włożyć nożyk od blendera do zamrażarki na 30 minut przed blendowaniem. Suche orzechy trzeba uprażyć na patelni i rozdrobnić. Odsączone z oleju suszone pomidory zblenduj z natką pietruszki, pokrojonym na mniejsze kawałki parmezanem, bazylią, czosnkiem, solą i dolewaj stopniowo oliwę. Pesto rosso jest dobre, gdy uzyska odpowiednią konsystencję dla Ciebie. Blenduj chwilę wszystko z dodatkiem migdałów. Dopraw sos solą do smaku tak, by pesto czerwone było smaczne.

Domowe pesto rosso w tempie ekspresowym: zblenduj pomidory, obrane migdały, natkę i bazylię na dosyć jednolitą konsystencję. Dodaj oliwę oraz resztę składników i połącz ze sobą.

*Do przepisu na pesto rosso można dodać zioła suszone.

*Prażenie migdałów nie jest koniecznie. Pesto z migdałami prażonymi jest jednak niesamowicie aromatyczne i o wiele pyszniejsze.

*Migdały można kupić od razu obrane.

Alergeny w pesto rosso

Lista alergenów dla pesto rosso przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Migdały
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser parmezan

W przepisie na pesto rosso nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • bazylia świeża
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze pesto rosso

na 100g gotowej potrawy

Pesto jest wysokokaloryczne. Zawiera bardzo dużą ilość tłuszczu. Oliwa z oliwek oraz migdały dostarczają nienasycone kwasy tłuszczowe, które są korzystne dla zdrowia.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(270g)
Energia (kcal)
483.52
1305.50
Białko (g)
12.67
34.22
Fenyloalanina (mg)
0.63
1.69

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(270g)
Węglowodany (g)
14.72
39.74
Węglowodany przyswajalne (g)
9.33
25.19
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
5.39
14.55

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(270g)
Tłuszcz (g)
44.08
119.01
Tłuszcze nasycone (g)
8.97
24.21
Tłuszcze nienasycone (g)
35.11
94.80
Tłuszcze jednonasycone (g)
28.74
77.59
Tłuszcze wielonasycone (g)
6.37
17.21
Cholesterol (mg)
10.07
27.20

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(270g)
Witamina A (µg (mcg))
54.37
146.80
Witamina B6 (mg)
0.17
0.45
Witamina B12 (µg (mcg))
0.18
0.48
Witamina C (mg)
37.70
101.80
Witamina D (µg (mcg))
0.07
0.20
Retinol (µg (mcg))
29.78
80.40
Tiamina (mg)
0.13
0.35
Ryboflawina (mg)
0.49
1.31
Niacyna (mg)
2.32
6.27
Foliany (µg (mcg))
20.96
56.60
Beta karoten (µg (mcg))
33.74
91.10

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(270g)
Sód (mg)
274.04
739.90
Potas (mg)
783.52
2115.50
Wapń (mg)
262.19
707.90
Fosfor (mg)
279.00
753.30
Magnez (mg)
106.52
287.60
Żelazo (mg)
2.20
5.94
Cynk (mg)
1.51
4.06
Miedź (mg)
0.45
1.20
Mangan (mg)
0.74
2.00
Szacunkowy indeks glikemiczny pesto rosso 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pesto rosso

Koszt składników
47.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Suszone pomidory w oleju
100 g
odsączone
6.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
2.22
Za 100 g
Oliwa z oliwek
60 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.40
Za 60 ml
Migdały
70 g
15.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.25
Za 70 g
Ser parmezan
40 g
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
5.20
Za 40 g
Koszt składników
47.50