Pasta z makreli pomidorowa
- Makrela wędzona - 1 mała sztuka (300 g)
- Masło (50 g)
- Przecier pomidorowy bez soli (100 g)
- Koperek - 1 pęczek (30 g)
Przepis na pastę z makreli pomidorową krok po kroku
Makrelę oddziel od skóry i oczyść ją z ości.
Mięso makreli umieść w misce.
Makrelę rozgnieć widelcem na mniejsze kawałki.
Do miski dodaj przecier pomidory, miękkie masło oraz przyprawy.
Składniki dokładnie wymieszaj.
Koper oczyść i poszatkuj na mniejsze kawałki.
Pokrojony koper dodaj do pasty.
Pastę dokładnie wymieszaj do połączenia wszystkich składników.
Gotową pastę z makreli podawaj z dodatkiem pieczywa.
-
Pasta z makreli
-
Pasta z makreli wędzonej
-
Pasta z makreli i jajka
-
Pasta z makreli i jajek
-
Pasta z makreli z twarogiem
-
Pasta rybna z makreli
-
Pasta jajeczna z makrelą
-
Klasyczna pasta z makreli
-
Pasta z makreli fit
-
Pasta z makreli w oleju
-
Paprykarz z makreli
-
Pasta z makreli Thermomix
-
Pasta z makreli z jajkiem i musztardą
-
Pasta z makreli z puszki
-
Pasta z makreli i sera
-
Pasta z makreli
Więcej informacji na temat pasty z makreli pomidorowej
Pasta z makreli pomidorowa to doskonały dodatek do kanapek na kolację lub śniadanie. Pomidorowa pasta z makreli jest bardzo szybka w przygotowaniu. Przepis na pastę pomidorową z makreli jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego. Aby wykonać pyszną pastą z makreli potrzebne będą następujące produkty spożywcze: makrela wędzona, masło, przecier pomidorowy, koper, sól oraz pieprz.
Jak zrobić pomidorową pastę z makreli? Makrelę oddziel od skóry i oczyść ją z ości. Mięso makreli umieść w misce. Makrelę rozgnieć widelcem na mniejsze kawałki. Do miski dodaj przecier pomidory, miękkie masło oraz przyprawy. Składniki dokładnie wymieszaj. Koper oczyść i poszatkuj na mniejsze kawałki. Pokrojony koper dodaj do pasty. Pastę dokładnie wymieszaj do połączenia wszystkich składników. Gotową pastę z makreli podawaj z dodatkiem pieczywa.
Makrela zaliczana jest do tłustych ryb morskich. Dostarcza do naszego organizmu witaminę D oraz nienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3. Makrela stanowi również dobre źródło pełnowartościowego białka, dlatego warto zastąpić nią mięso czerwone oraz drób. Ryby w diecie powinny występować 2-3 razy w tygodniu, dlatego warto wykorzystać przepis na pastę, aby urozmaicić swój jadłospis. Makrela zawiera wspomniane już kwasy omega-3, które pozytywnie wpływają na poziom triglicerydów we krwi, mają działanie ochronne na układ sercowo-naczyniowy, poprawiają elastyczność krwinek czerwonych, pobudzają produkcję tlenku azotu, co usprawnia przepływ krwi i w konsekwencji obniża ciśnienie tętnicze. Dodatkowo w makreli znajdziemy także fosfor, potas, witaminę A. Fosfor wraz z witaminą D korzystanie wpływają na kości i zęby.
Podsumowując pyszna pasta rybna z makreli jest bardzo prosta w przygotowaniu. Dobrze sprawdzi się jako pasta kanapkowa na śniadanie, kolację lub jako dodatek na różnego rodzaju imprezach. Dobra pasta stanowi doskonałą propozycję na smaczną pastę do smarowania pieczywa. Kromek chleba lub bułek nie musimy smarować masłem, ponieważ pasta jest delikatna i zawiera dodatek masła.
Alergeny w paście z makreli pomidorowej
Lista alergenów dla pasty z makreli pomidorowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Makrela wędzona
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
Wartości odżywcze pasty z makreli pomidorowej
Pasta z makreli to doskonałe źródło wielu cennych składników odżywczych. Warto włączyć ją do swojej diety jako porcję ryb.
Energia i białka
(95g)
Węglowodany
(95g)
Tłuszcze
(95g)
Witaminy
(95g)
Składniki mineralne
(95g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.