Pasta z makreli i sera

Opublikowano: 26.01.2022 r., 19:46 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pasta z makreli na chlebie
Pasta z makreli i sera
Pasta z makreli i sera to doskonała propozycja na pyszne smarowidło do chleba. Pasta jest bardzo zdrowa i świetnie sprawdzi się na śniadanie. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 15 min
462 kcal
Kcal w porcji
230 g
Wielkość porcji
27
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Makrela wędzona - 1 duża sztuka (600 g)
  • Cebula - 2 duże sztuki (200 g)
  • Majonez (120 g)
  • Koperek ogrodowy świeży - 2 małe pęczki (40 g)
  • Ser twarogowy tłusty (200 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
miska, malakser

Przepis na pasta z makreli i sera krok po kroku

Makrelę obierz ze skórki i oddziel ości.

Umieść rybę w malakserze, dodaj do niej twaróg i rozdrobnij.

Obierz cebulę z łupiny i pokrój w drobną kostkę.

Dodaj do makreli cebulę, majonez, sól i pieprz.

Posiekaj koper i dodaj do reszty składników.

Wymieszaj całość.

Podawaj na kromce świeżego pieczywa.

Jak oceniasz przepis na pasta z makreli i sera
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,2% osób

Więcej informacji na temat pasty z makreli i sera

Pasta z makreli i sera to świetny pomysł na pyszne smarowidło do kanapek na śniadanie lub na kolację. Pasta jest bardzo kremowa i zawiera dużą ilość białka. Przepis na pastę z makreli i sera jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia pasty potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: makrela wędzona, cebula, twaróg tłusty, majonez, sól, pieprz, koper.

Jak zrobić pastę z makreli i sera? Makrelę obierz ze skórki i oddziel ości. Umieść rybę w malakserze, dodaj do niej twaróg i rozdrobnij. Obierz cebulę z łupiny i pokrój w drobną kostkę. Dodaj do makreli cebulę, majonez, sól i pieprz. Posiekaj koper i dodaj do reszty składników. Wymieszaj całość. Podawaj na kromce świeżego pieczywa.

Twaróg tłusty to produkt pochodzenia zwierzęcego. Produkuje się go z mleka krowiego, poddając go działaniu drobnoustrojów probiotycznych. Twaróg jest świetnym źródłem pełnowartościowego białka zwierzęcego. Białko jest niezbędne do prawidłowego przebiegu procesów regeneracyjnych w naszym organizmie. Jest także substratem do produkcji hormonów białkowych takich jak prolaktyna i insulina oraz enzymów niezbędnych do przebiegu metabolizmu wielu substancji. Twaróg tłusty nadaje paście zwartej konsystencji. Makrela jest tłustą rybą morską, która zawiera dużą ilość kwasów tłuszczowych omega 3. Kwasy omega 3 mają bardzo pozytywny wpływ na nasz organizm. Działają przeciwzapalnie i pomagają obniżyć poziom cholesterolu we krwi. Makrela zawiera także sporą ilość pełnowartościowego białka. Makrela wędzona ma bardzo charakterystyczny smak i intensywny zapach. Nie przejmuj się dużą kalorycznością produktu, gdyż zawiera on wiele cennych składników odżywczych.

Podsumowując pyszna i szybka pasta jest dobra na śniadanie i na kolację jako dodatek do kanapek. Pasta świetnie sprawdzi się także dla dzieci. Pastę można przechowywać w lodówce przez 2-3 dni pod przykryciem. Pasta ma bardzo intensywny zapach, dlatego zabezpiecz ją odpowiednio, aby nie przeszły nią inne produkty w lodówce. Możesz zamienić twaróg na ser żółty.

Alergeny w paście z makreli i sera

Lista alergenów dla pasty z makreli i sera przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makrela wędzona
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser twarogowy tłusty

Wartości odżywcze pasty z makreli i sera

na 100g gotowej potrawy

Pasta z makreli i sera to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Odpowiednia podaż białka jest niezbędna w prawidłowym funkcjonowaniu naszego organizmu. Pasta z makreli jest także świetnym źródłem wapnia i kwasów omega 3.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(230g)
Energia (kcal)
200.97
462.22
Białko (g)
15.66
36.01

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(230g)
Węglowodany (g)
2.70
6.20
Węglowodany przyswajalne (g)
2.33
5.36
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.37
0.84

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(230g)
Tłuszcz (g)
13.78
31.69
Tłuszcze nasycone (g)
4.36
10.04
Tłuszcze nienasycone (g)
9.41
21.65
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.50
8.06
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
5.91
13.59
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
38.48
88.51

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(230g)
Witamina A (µg (mcg))
26.86
61.78
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.22
0.52
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
2.18
5.03
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
5.29
12.17
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
5.87
13.49
Retinol (µg (mcg))
13.45
30.93
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.08
0.18
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.30
0.68
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
5.55
12.77
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
10.00
23.00
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(230g)
Sód (mg)
336.59
774.15
Potas (mg)
342.00
786.60
Wapń (mg)
44.21
101.68
Fosfor (mg)
91.69
210.89
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty.
czytaj dalej
Magnez (mg)
22.34
51.39
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.05
2.42
Cynk (mg)
0.49
1.13
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.08
0.18
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pasty z makreli i sera 27
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pasty z makreli i sera

Koszt składników
39.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makrela wędzona
600 g
1 duża sztuka
8.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 3
19.20
Za 600 g
Cebula
200 g
2 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Majonez
120 g
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
1.78
Za 120 g
Koperek ogrodowy świeży
40 g
2 małe pęczki
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 2
4.00
Za 40 g
Ser twarogowy tłusty
200 g
3.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.80
Za 200 g
Koszt składników
39.50