Pasta z makreli i sera
- Makrela wędzona - 1 duża sztuka (600 g)
- Cebula - 2 duże sztuki (200 g)
- Majonez (120 g)
- Koperek ogrodowy świeży - 2 małe pęczki (40 g)
- Ser twarogowy tłusty (200 g)
Przepis na pasta z makreli i sera krok po kroku
Makrelę obierz ze skórki i oddziel ości.
Umieść rybę w malakserze, dodaj do niej twaróg i rozdrobnij.
Obierz cebulę z łupiny i pokrój w drobną kostkę.
Dodaj do makreli cebulę, majonez, sól i pieprz.
Posiekaj koper i dodaj do reszty składników.
Wymieszaj całość.
Podawaj na kromce świeżego pieczywa.
-
Pasta z makreli
-
Pasta z makreli wędzonej
-
Pasta z makreli i jajka
-
Pasta z makreli i jajek
-
Pasta z makreli z twarogiem
-
Pasta rybna z makreli
-
Pasta jajeczna z makrelą
-
Klasyczna pasta z makreli
-
Pasta z makreli fit
-
Pasta z makreli w oleju
-
Paprykarz z makreli
-
Pasta z makreli pomidorowa
-
Pasta z makreli Thermomix
-
Pasta z makreli z jajkiem i musztardą
-
Pasta z makreli z puszki
-
Pasta z makreli
Więcej informacji na temat pasty z makreli i sera
Pasta z makreli i sera to świetny pomysł na pyszne smarowidło do kanapek na śniadanie lub na kolację. Pasta jest bardzo kremowa i zawiera dużą ilość białka. Przepis na pastę z makreli i sera jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia pasty potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: makrela wędzona, cebula, twaróg tłusty, majonez, sól, pieprz, koper.
Jak zrobić pastę z makreli i sera? Makrelę obierz ze skórki i oddziel ości. Umieść rybę w malakserze, dodaj do niej twaróg i rozdrobnij. Obierz cebulę z łupiny i pokrój w drobną kostkę. Dodaj do makreli cebulę, majonez, sól i pieprz. Posiekaj koper i dodaj do reszty składników. Wymieszaj całość. Podawaj na kromce świeżego pieczywa.
Twaróg tłusty to produkt pochodzenia zwierzęcego. Produkuje się go z mleka krowiego, poddając go działaniu drobnoustrojów probiotycznych. Twaróg jest świetnym źródłem pełnowartościowego białka zwierzęcego. Białko jest niezbędne do prawidłowego przebiegu procesów regeneracyjnych w naszym organizmie. Jest także substratem do produkcji hormonów białkowych takich jak prolaktyna i insulina oraz enzymów niezbędnych do przebiegu metabolizmu wielu substancji. Twaróg tłusty nadaje paście zwartej konsystencji. Makrela jest tłustą rybą morską, która zawiera dużą ilość kwasów tłuszczowych omega 3. Kwasy omega 3 mają bardzo pozytywny wpływ na nasz organizm. Działają przeciwzapalnie i pomagają obniżyć poziom cholesterolu we krwi. Makrela zawiera także sporą ilość pełnowartościowego białka. Makrela wędzona ma bardzo charakterystyczny smak i intensywny zapach. Nie przejmuj się dużą kalorycznością produktu, gdyż zawiera on wiele cennych składników odżywczych.
Podsumowując pyszna i szybka pasta jest dobra na śniadanie i na kolację jako dodatek do kanapek. Pasta świetnie sprawdzi się także dla dzieci. Pastę można przechowywać w lodówce przez 2-3 dni pod przykryciem. Pasta ma bardzo intensywny zapach, dlatego zabezpiecz ją odpowiednio, aby nie przeszły nią inne produkty w lodówce. Możesz zamienić twaróg na ser żółty.
Alergeny w paście z makreli i sera
Lista alergenów dla pasty z makreli i sera przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Makrela wędzona
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser twarogowy tłusty
Wartości odżywcze pasty z makreli i sera
Pasta z makreli i sera to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Odpowiednia podaż białka jest niezbędna w prawidłowym funkcjonowaniu naszego organizmu. Pasta z makreli jest także świetnym źródłem wapnia i kwasów omega 3.
Energia i białka
(230g)
Węglowodany
(230g)
Tłuszcze
(230g)
Witaminy
(230g)
Składniki mineralne
(230g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.