Pasta z dyni

Opublikowano: 28.06.2023 r., 13:15 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
dyniowa pasta na kanapce
Pasta z dyni
Poznaj przepis na pyszną pastę z dyni pieczonej hokkaido, która świetnie sprawdzi się jako dodatek do kanapek.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie i Blendowanie 40 min
35 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
60
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 8 porcji
  • Dynia hokkaido (1000 g)
  • Czosnek - 2 ząbki (10 g)
  • Oliwa z oliwek - 1 łyżka (10 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, papryka słodka
Sprzęt kuchenny
piekarnik, blender, blacha

Przepis na pastę z dyni krok po kroku

Dynię pokrój na mniejsze kawałki i usuń miąższ.

Tak przygotowaną dynię ułóż na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem, skrop oliwą i posyp przyprawami.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na 40 minut.

Upieczoną dynię obierz i zblenduj na gładką masę z dodatkiem przypraw.

Jak oceniasz przepis na pastę z dyni
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,8% osób

Więcej informacji na temat pasty z dyni

Pasta z dyni to pomysł na pyszny, zdrowy, prosty w przygotowaniu dodatek do kanapek. Możesz przygotować ją z dyni piżmowej lub hokkaido, w zależności od tego, którą akurat znajdziesz w sklepie. Przepis na pastę z dyni to przepis, który zdecydowanie warto znać. Dynia jest naprawdę wartościowym warzywem. Dostarcza błonnika, witaminy A oraz E, a także beta-karotenu. To bardzo prozdrowotny składnik, który działa przeciwzapalnie, antyoksydacyjnie, a także może spowalniać procesy starzenia oraz pozytywnie wpływać na kondycję skóry, włosów i paznokci. Pasta z pieczonej dyni to świetny sposób na włączenie tego warzywa do diety. Jak zrobić pastę z dyni, aby była naprawdę najlepsza? Koniecznie poznaj nasz sprawdzony przepis, który będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką. Na pewno poradzi sobie z jego przygotowaniem, nawet jeśli nie masz większego doświadczenia w kuchni. Pasta z dyni jest bardzo łatwa i szybka do zrobienia. Wystarczy, że pokroisz dynię na kawałki, usuniesz miąższ, a następnie upieczesz w piekarniku do miękkości. Upieczoną miękką dynię wystarczy zblendować z oliwą, ulubionymi przyprawami i innymi dodatkami. To wszystko, co musisz zrobić, aby cieszyć się smakiem i wartościami odżywczymi pasty dyniowej do kanapek. Oczywiście przepis możesz dowolnie urozmaicać. Pasta dyniowa jest naprawdę pyszna wyłącznie po dodaniu do niej oliwy i przypraw, ale świetnie sprawdzą się również suszone pomidory, sezam, czy natka pietruszki jako dodatki. Pasta z dyni to dobra alternatywa na przykład dla hummusu lub serków kanapkowych, jeśli szukasz urozmaicenia swoich kanapek. Jako przyprawy świetnie sprawdza się mielona słodka i ostra papryka, kurkuma, chili i/lub kolendra. Koniecznie czytaj dalej i poznaj nasz przepis na pastę z dyni, idealną dla dzieci i dorosłych.

Alergeny w paście z dyni

Lista alergenów dla pasty z dyni przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na pastę z dyni

Wartości odżywcze pasty z dyni

na 100g gotowej potrawy

Dynia to bardzo dobre źródło witamin, błonnika i beta-karotenu, dlatego zdecydowanie warto uwzględnić ją w swojej diecie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
35.62
35.62
Białko (g)
1.04
1.04
Fenyloalanina (mg)
0.04
0.04

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
6.70
6.70
Węglowodany przyswajalne (g)
6.19
6.19
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.51
0.51

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
1.08
1.08
Tłuszcze nasycone (g)
0.24
0.24
Tłuszcze nienasycone (g)
0.84
0.84
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.73
0.73
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.12
0.12
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
417.65
417.65
Witamina B6 (mg)
0.07
0.07
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
9.13
9.13
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.14
0.14
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.05
0.05
Ryboflawina (mg)
0.11
0.11
Niacyna (mg)
0.60
0.60
Foliany (µg (mcg))
15.72
15.72
Beta karoten (µg (mcg))
3039.26
3039.26

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
1.17
1.17
Potas (mg)
337.27
337.27
Wapń (mg)
22.37
22.37
Fosfor (mg)
44.64
44.64
Magnez (mg)
12.01
12.01
Żelazo (mg)
0.81
0.81
Cynk (mg)
0.33
0.33
Miedź (mg)
0.13
0.13
Mangan (mg)
0.14
0.14
Szacunkowy indeks glikemiczny pasty z dyni 60
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pasty z dyni

Koszt składników
33.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Dynia hokkaido
1000 g
10.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
10.00
Za 1000 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Oliwa z oliwek
10 ml
1 łyżka
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.40
Za 10 ml
Koszt składników
33.00