Pasta z bakłażana i papryki

Opublikowano: 24.01.2022 r., 12:01 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Apetytna pasta warzywna w misce
Pasta z bakłażana i papryki
Pasta z bakłażana i papryki to pomysł na warzywną pastę do pieczywa. Przygotuj pastę w swoim domu i podawaj pyszne kanapki.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie i Pieczenie 20 min
46 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
40
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 15 porcji
  • Papryka czerwona - 4 sztuki (460 g)
  • Bakłażan - 1 sztuka (500 g)
  • Cebula - 1 sztuka (100 g)
  • Czosnek - 2 ząbki (10 g)
  • Pomidory w puszce - 1 puszka (400 g)
  • Oliwa z oliwek - 3 łyżki (30 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, natka pietruszki świeża, papryka wędzona, oregano
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser

Przepis na pastę z bakłażana i papryki krok po kroku

Papryki i bakłażan umyj, przekrój na pół i usuń gniazda nasienne.

Posyp ziołami i skropl oliwą z oliwek. Upiecz warzywa w piekarniku przez 20 minut w 180 stopniach C.

W garnku rozgrzej oliwę z oliwek i zeszklij drobno pokrojoną cebulę i czosnek.

Dodaj upieczone warzywa i pomidory z puszki.

Dopraw do smaku i wymieszaj. Zostaw pastę do ostygnięcia lub przełóż do słoiczka i zamknij.

Jak oceniasz przepis na pastę z bakłażana i papryki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,1% osób

Więcej informacji na temat pasty z bakłażana i papryki

Pasta z bakłażana i papryki to świetna alternatywa tradycyjnego obkładu do kanapek.

Moja dzisiejsza propozycja jest szybka i łatwa w przygotowaniu, a do tego wszystkiego pyszna w smaku. Będzie to idealny pomysł na śniadanie lub kolację.

Pastę z grillowanych warzyw możesz, także podawać jako dip do mięsa lub do warzyw pokrojonych w słupki.

Do jej przygotowania będziesz potrzebować warzyw, takich jak: papryka, bakłażan, cebula, czosnek, oliwa z oliwek i pomidory w puszce.

Warzywa umyj, przekrój na pół i usuń gniazda nasienne, tak przygotowane warzywa upiecz w piekarniku przez około 20 minut w 180 stopniach, muszą być one miękkie. Wtedy pokrój na mniejsze kawałki.

W garnku rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj pomidory z puszki, dopraw całość świeżymi ziołami i dodaj pokrojone warzywa.

Po kilku minutach nasza smaczna pasta jest dobra do spożycia.

Sam widzisz jak prosty, jest przepis na pastę z bakłażana i papryki.

Pasty warzywne są bardzo smaczne i zdrowe.

Bakłażan to warzywo niskoenergetyczne zawiera 20 kcal w 100 g, w 90% składa się w wody. Jest źródłem potasu, wapnia czy magnezu. Zawiera bardzo duże ilości błonnika pokarmowego, który działa w naszych jelitach jak szczotka, dzięki czemu redukuje zaparcia i poprawia perystaltykę naszych jelit. Dodatkowo warzywo to obniża poziom cholesterolu, zapobiega chorobom układu krążenia.

Warto wspomnieć, że bakłażany są ciężkostrawne, dlatego nie zalecam spożywania go dzieciom oraz kobietom w ciąży.

Papryka to źródło witaminy C zawiera jej więcej niż witamina C. Warzywo to jest popularne w naszej kuchni, często po nią sięgamy, co jest bardzo korzystne dla naszego zdrowia. Zawiera takie witaminy jak A, C, E oraz duże ilości kwasu foliowego, pożądanego w diecie kobiet ciężarnych. Połączenie tych dwóch warzyw daje nam niesamowitą dawkę witamin i składników mineralnych. Do tego wszystkiego cebula i czosnek, warzywa, które charakteryzują się właściwościami antybakteryjnymi i antywirusowymi, co jest szczególnie pożądane w okresie jesienno-zimowym i zimowym. Jednym słowem, pasta warzywna to samo zdrowie!

Alergeny w paście z bakłażana i papryki

Lista alergenów dla pasty z bakłażana i papryki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na pastę z bakłażana i papryki

Wartości odżywcze pasty z bakłażana i papryki

na 100g gotowej potrawy

Pasta warzywna to idealna propozycja do pieczywa zamiast szynki lub sera. Możesz przygotować ją w większej ilość i przechowywać w lodówce.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
46.18
46.18
Białko (g)
1.18
1.18

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
6.60
6.60
Węglowodany przyswajalne (g)
4.32
4.32
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.28
2.28

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
2.24
2.24
Tłuszcze nasycone (g)
0.44
0.44
Tłuszcze nienasycone (g)
1.80
1.80
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.48
1.48
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.32
0.32
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
51.41
51.41
Witamina B6 (mg)
0.17
0.17
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
43.05
43.05
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
1.21
1.21
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.05
0.05
Ryboflawina (mg)
0.06
0.06
Niacyna (mg)
0.86
0.86
Foliany (µg (mcg))
26.19
26.19
Beta karoten (µg (mcg))
537.19
537.19

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
51.91
51.91
Potas (mg)
231.60
231.60
Wapń (mg)
16.97
16.97
Fosfor (mg)
27.46
27.46
Magnez (mg)
14.51
14.51
Żelazo (mg)
0.59
0.59
Cynk (mg)
0.22
0.22
Miedź (mg)
0.09
0.09
Szacunkowy indeks glikemiczny pasty z bakłażana i papryki 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pasty z bakłażana i papryki

Koszt składników
42.90
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Papryka czerwona
460 g
4 sztuki
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
8.28
Za 460 g
Bakłażan
500 g
1 sztuka
2.80
Za 360,0 g
Liczba opakowań 2
3.89
Za 500 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Pomidory w puszce
400 g
1 puszka
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.30
Za 400 g
Oliwa z oliwek
30 ml
3 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Koszt składników
42.90