Przepis na pastę z bakłażana i papryki krok po kroku
- Papryka czerwona 460 g 4 sztuki
- Bakłażan 500 g 1 sztuka
- Cebula 100 g 1 sztuka
- Czosnek 10 g 2 ząbki
- Pomidory w puszce 400 g 1 puszka
- Oliwa z oliwek 30 ml 3 łyżki
Papryki i bakłażan umyj, przekrój na pół i usuń gniazda nasienne.
Posyp ziołami i skropl oliwą z oliwek. Upiecz warzywa w piekarniku przez 20 minut w 180 stopniach C.
W garnku rozgrzej oliwę z oliwek i zeszklij drobno pokrojoną cebulę i czosnek.
Dodaj upieczone warzywa i pomidory z puszki.
Dopraw do smaku i wymieszaj. Zostaw pastę do ostygnięcia lub przełóż do słoiczka i zamknij.

(liczba kalorii)
Pasta z bakłażana i papryki - cechy przepisu
Więcej o paście z bakłażana i papryki
Pasta z bakłażana i papryki to świetna alternatywa tradycyjnego obkładu do kanapek.
Moja dzisiejsza propozycja jest szybka i łatwa w przygotowaniu, a do tego wszystkiego pyszna w smaku. Będzie to idealny pomysł na śniadanie lub kolację.
Pastę z grillowanych warzyw możesz, także podawać jako dip do mięsa lub do warzyw pokrojonych w słupki.
Do jej przygotowania będziesz potrzebować warzyw, takich jak: papryka, bakłażan, cebula, czosnek, oliwa z oliwek i pomidory w puszce.
Warzywa umyj, przekrój na pół i usuń gniazda nasienne, tak przygotowane warzywa upiecz w piekarniku przez około 20 minut w 180 stopniach, muszą być one miękkie. Wtedy pokrój na mniejsze kawałki.
W garnku rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj pomidory z puszki, dopraw całość świeżymi ziołami i dodaj pokrojone warzywa.
Po kilku minutach nasza smaczna pasta jest dobra do spożycia.
Sam widzisz jak prosty, jest przepis na pastę z bakłażana i papryki.
Pasty warzywne są bardzo smaczne i zdrowe.
Bakłażan to warzywo niskoenergetyczne zawiera 20 kcal w 100 g, w 90% składa się w wody. Jest źródłem potasu, wapnia czy magnezu. Zawiera bardzo duże ilości błonnika pokarmowego, który działa w naszych jelitach jak szczotka, dzięki czemu redukuje zaparcia i poprawia perystaltykę naszych jelit. Dodatkowo warzywo to obniża poziom cholesterolu, zapobiega chorobom układu krążenia.
Warto wspomnieć, że bakłażany są ciężkostrawne, dlatego nie zalecam spożywania go dzieciom oraz kobietom w ciąży.
Papryka to źródło witaminy C zawiera jej więcej niż witamina C. Warzywo to jest popularne w naszej kuchni, często po nią sięgamy, co jest bardzo korzystne dla naszego zdrowia. Zawiera takie witaminy jak A, C, E oraz duże ilości kwasu foliowego, pożądanego w diecie kobiet ciężarnych. Połączenie tych dwóch warzyw daje nam niesamowitą dawkę witamin i składników mineralnych. Do tego wszystkiego cebula i czosnek, warzywa, które charakteryzują się właściwościami antybakteryjnymi i antywirusowymi, co jest szczególnie pożądane w okresie jesienno-zimowym i zimowym. Jednym słowem, pasta warzywna to samo zdrowie!
Wartości odżywcze pasty z bakłażana i papryki
Energia i białka
(100g)
Węglowodany w paście z bakłażana i papryki
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy w przepisie na pastę z bakłażana i papryki
(100g)
Składniki mineralne w przepisie na pastę z bakłażana i papryki
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w paście z bakłażana i papryki
Lista alergenów dla pasty z bakłażana i papryki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na pastę z bakłażana i papryki