Pałki z kurczaka pieczone na ryżu
- Pałki z kurczaka - 8 sztuk (1000 g)
- Ryż biały - 1 woreczki (200 g)
- Cebula - 2 sztuki (200 g)
- Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
Przepis na pałki z kurczaka pieczone na ryżu krok po kroku
Pałki z kurczaka dokładnie umyj i oczyść.
Natrzyj mięso olejem i przyprawami.
Ryż wysyp na dno naczynia żaroodpornego, dodaj pokrojoną w plastry cebulę.
Zlej ryż szklanką wody i ułóż na nim doprawione mięso.
Upiecz całość w piekarniku przez godzinę w 180 st. C.
Więcej informacji na temat pałek z kurczaka pieczone na ryżu
Brakuje Ci pomysłu na szybki i pyszny, a do tego pożywny obiad dla całej rodziny, który pokocha każdy domownik?
Świetnie się składa, dzisiaj przedstawię Ci przepis na pałki z kurczaka pieczone na ryżu. Jest to danie, które wymaga bardzo mało przygotowania, a smak jest przepyszny.
Kurczak na ryżu to danie, które praktycznie przygotowuje się samo.
Do jego przygotowania będziesz potrzebować dowolny kawałek mięsa, w moim przypadku jest to pałka z kurczaka, które idealnie nadaje się do dań zapiekanych w piekarniku. Dodatkowo ryż biały, lecz pamiętaj, że charakteryzuje się on wysokim indeksem glikemicznym dlatego, jeśli zmagasz się z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej i cierpisz na insulinooporność bądź cukrzycę typu II ten rodzaj ryżu jest dla Ciebie niewskazany. Możesz wybrać także biały ryż typu basmati, który charakteryzuje się niższym indeksem glikemicznym, dlatego osoby z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej mogą bezpiecznie z niego korzystać. Jednak najniższym indeksem glikemicznym i najwyższą zawartością błonnika będzie charakteryzować się ryż brązowy. Jeśli nie masz przeciwwskazań zdrowotnych, to rodzaj ryżu naprawdę nie ma większego znaczenia.
Drób, który należy do chudych mięs, jest to źródło łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka. Mięso drobiowe dostarczy do naszego organizmu dodatkowo spore ilości witamin z grupy B, witaminę A, D, E. Zawiera niewiele tłuszczu, dlatego jest on polecany do dań lekkostrawnych.
Zatem, jak zrobić pałki z kurczaka pieczone na ryżu?
W pierwszej kolejności umyj mięso, natrzyj olejem i przyprawami. Ryż wsyp do naczynia żaroodpornego, dodaj pokrojoną cebulę i zalej delikatnie wodą. Na ryżu ułóż doprawione mięso i upiecz w piekarniku przez godzinę w 180 stopniach. Po tym czasie pałki z kurczaka pieczone na ryżu będą smaczne i soczyste. Śmiało możesz podawać je na obiad.
Będzie to najlepszy pomysł na ciepły posiłek, np. na obiad czy na kolację.
Skoro już znasz mój prosty przepis, wykorzystaj go i przekonaj się, że te kurczak jest najlepszy.
Alergeny w pałkach z kurczaka pieczone na ryżu
Lista alergenów dla pałek z kurczaka pieczone na ryżu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na pałki z kurczaka pieczone na ryżu
Wartości odżywcze pałek z kurczaka pieczone na ryżu
W podobny sposób możesz przygotować danie z dowolnym rodzajem mięsa.
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.