Ile piec pałki z kurczaka?

Ile piec pałki z kurczaka?
Ile piec pałki z kurczaka?
ikona podziel się
Opublikowano: 15.02.2023 r., 23:45 | Autor: Patrycja Czerwiak

Kurczak to mięso, które zwykle nie wymaga zbyt długiej obróbki termicznej, jednak w przypadku pieczenia, potrzebuje on nieco więcej czasu. A więc ile piec pałki z kurczaka?

Czas pieczenia zależy głównie od wybranej temperatury, preferowanej chrupkości skórki, a także wielkości kawałków. Jednak zwykle przyjmuje się, że pałki z kurczaka potrzebują spędzić w piekarniku około 45 do 60 minut w temperaturze od 180 do 200 stopni C.

Ile piec pałki z kurczaka?? Co jeszcze warto wiedzieć?

Kurczak to mięso nie tylko pyszne, ale również niewymagające zbyt długiej obróbki termicznej, jednak w przypadku pieczenia, potrzebuje on nieco więcej czasu. A więc ile piec pałki z kurczaka, by były dobre?

Czas pieczenia zależy głównie od wybranej temperatury, preferowanej chrupkości skórki, a także wielkości kawałków. Jednak zwykle przyjmuje się, że pałki z kurczaka potrzebują spędzić w piekarniku około 45 do 60 minut w temperaturze od 180 do 200 stopni C. Podobnie zresztą udka z kurczaka, gdyż są to niewielkie kawałki. Temperatura pieczenia powinna być niezbyt wysoka, by nie przypalić delikatnej skórki.

Przygotowanie kurczaka w piekarniku jest doskonałą opcją na lunch, ale również obiad i kolację. Sprawdzi się także na imprezy. Kurczak z piekarnika jest smaczny, niezwykle aromatyczny i zdrowy. To obróbka termiczna, która jest polecana, nie tylko na diecie. Jeśli chce się zadbać o bardziej lekkostrawna jej formę, kurczaka można upiec również w woreczku.

Teraz gdy już wiesz, jak zrobić i jak długo piec pałki z kurczaka możesz sięgnąć po nie na najbliższy obiad, czy kolację. Jeśli szukasz inspiracji na ciekawy przepis na pałki z kurczaka, koniecznie sprawdź propozycje w tym wpisie. Znajdziesz w nim przepisy na soczyste mięso, które jest po prostu najlepsze na rodzinny obiad.

Niezwykle ważne jest również odpowiednie przyprawienie mięsa. Do kurczaka pasuje wiele przypraw i ziół, jednak najbardziej polecane to:

  • cząber,
  • czosnek,
  • papryka,
  • curry,
  • tymianek,
  • oregano,
  • bazylia.

Można z nich tworzyć przeróżne mieszanki, które doskonale podkreślą smak mięsa. W przypadku jego pieczenia warto zamarynować kurczaka na kilka godzin wcześniej, by zdążył przejść wszystkimi przyprawami. Dzięki temu całość będzie krucha, soczysta i bardzo aromatyczna.

Kurczaka warto wybierać na co dzień. Mięso to jest źródłem łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka. Zawartość protein szacuje się na ok. 18–25%. W przeciwieństwie do białka roślinnego jest ono pełnowartościowe, ponieważ jest źródłem aminokwasów, których człowiek nie może syntezować samodzielnie. Sam ludzki organizm zawiera aż 20% białek. W mięsie drobiowym znajdziemy także sporo witamin z grupy B (B1, B2, B3, B6, B12) oraz witaminę A, D oraz E. Ma wiele składników odżywczych, które dobroczynnie wpływają na organizm człowieka. Ciemne mięso kurczaka, które znajdziemy w nogach, udach i podudziach, jest bogate w mioglobinę - białko odpowiedzialne za przechowywanie tlenu w mięśniach, który jest niezbędny podczas ich pracy. Im więcej mioglobiny w mięśniach, tym mięso staje się ciemniejsze i bardziej bogate w wartości odżywcze. Po kurczaka można sięgać codziennie. Optymalna ilość dla osoby dorosłej to ok. 150 gramów mięsa w jednej porcji. Pieczenie kurczaka to również świetna i zdrowa forma przygotowania, zwłaszcza jeżeli próbujesz schudnąć. Oprócz niskiej zawartości tłuszczu i kalorii pieczony kurczak jest bogaty w ważne składniki odżywcze. Warto jednak pamiętać, by mięso łączyć z warzywami i źródłami węglowodanów złożonych, by stworzyć naprawdę zdrowy i zbilansowany posiłek.

Zobacz pytania podobne do ile piec pałki z kurczaka??

Polecane przepisy

Te artykuły mogą Cię zainteresować

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto