Ostry sos pomidorowy

Opublikowano: 08.01.2024 r., 9:23 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pikantny sos pomidorowy w miseczce
Ostry sos pomidorowy
Ostry sos pomidorowy to doskonały pomysł na smaczne przetwory do słoików na zimę. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na pyszny, domowy sos przygotowywany na bazie pomidorów.
Przygotowanie 20 min
137 kcal
Kcal w porcji
220 g
Wielkość porcji
34
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 5 porcji
  • Pomidor - 4 duże sztyki (1000 g)
  • Cebula - 1 średnia sztuka (70 g)
  • Czosnek - 3 ząbki (15 g)
  • Ocet jabłkowy - 1 łyżka stołowa (5 ml)
  • Olej rzepakowy (50 ml)
  • Cukier - 1 płaska łyżka stołowa (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, tabasco, płatki chilli
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, blender, słoik 400 ml

Przepis na ostry sos pomidorowy krok po kroku

Cebulę obierz i pokrój w kostkę.

Czosnek obierz i posiekaj.

Pomidory umyj i pokrój w grubą kostkę.

Do garnka wlej olej i podsmaż na nim cebulę. Następnie dodaj czosnek i pomidory.

Składniki dokładnie wymieszaj i smaż 5 minut. Po tym czasie zblenduj je na gładki krem.

Na koniec dodaj ocet, cukier, pół łyżeczki płatków chilli, pół łyżeczki tabasco, 1 łyżeczkę papryki słodkiej, 2 łyżeczki pieprzu oraz sól do smaku.

Sos pomidorowy zagotuj, przelej go do wyparzonych słoiczków i zakręć je.

Słoiczki odstaw do góry dnem i pozostaw do wystudzenia.

Gotowy sos podawaj jako dodatek do makaronu (możesz dodać do niego podsmażone mięso mielone lub tofu).

Jak oceniasz przepis na ostry sos pomidorowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,0% osób

Więcej informacji na temat ostrego sosu pomidorowego

Ostry sos pomidorowy to doskonała propozycja na przetwory do słoików na zimę. Domowy sos pomidory świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu - możesz dodać go do smażonego mięsa mielonego i przygotować pyszny sos do makaronu. Pikantny sos możesz wykorzystać również jako dodatek do zapiekanek. Przepis na ostry sos pomidorowy jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania sosu potrzebne będą następujące produkty: pomidory, cebula, czosnek, ocet jabłkowy, olej rzepakowy, cukier, sól, pieprz, papryka słodka, tabasco oraz płatki chilli.

A jak zrobić ostry sos pomidorowy? Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Czosnek obierz i posiekaj. Pomidory umyj i pokrój w grubą kostkę. Do garnka wlej olej i podsmaż na nim cebulę. Następnie dodaj czosnek i pomidory. Składniki dokładnie wymieszaj i smaż 5 minut. Po tym czasie zblenduj je na gładki krem. Na koniec dodaj ocet, cukier, pół łyżeczki płatków chilli, pół łyżeczki tabasco, 1 łyżeczkę papryki słodkiej, 2 łyżeczki pieprzu oraz sól do smaku. Sos pomidorowy zagotuj, przelej go do wyparzonych słoiczków i zakręć je. Słoiczki odstaw do góry dnem i pozostaw do wystudzenia.

Pomidory to doskonałe źródło wielu cennych składników odżywczych, które korzystanie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Znajdziemy w nich przede wszystkim likopen, który zaliczany jest do silnych przeciwutleniaczy. Przeciwutleniacze zmniejszają produkcję wolnych rolników i wpływają na zmniejszenie ryzyka rozwoju chorób nowotworowych oraz spowalniają procesy starzenia się. Do witamin obecnych w pomidorach możemy zaliczyć witaminę A, E, C oraz niektóre witaminy z grupy B. Natomiast do składników mineralnych, które zawierają pomidory, zaliczymy wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód oraz cynk.

Podsumowując ostry sos pomidory stanowi doskonały dodatek do przygotowania wielu ciekawych dań - warto wykorzystać go jako składnik sosu pomidorowego do makaronu. Sos ten świetnie sprawdzi się jako przetwory do słoików. Produkty niezbędne do przygotowania sosu dostępne są w większości sklepów spożywczych.

Alergeny w ostrym sosie pomidorowym

Lista alergenów dla ostrego sosu pomidorowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Ocet jabłkowy

W przepisie na ostry sos pomidorowy nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • płatki chilli
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze ostrego sosu pomidorowego

na 100g gotowej potrawy

Ostry sos pomidorowy to doskonała propozycja na przetwory na zimę. Pomidory to doskonałe źródło przeciwutleniaczy, które zmniejszają produkcję wolnych rodników i przyczyniają się do zmniejszenia ryzyka rozwoju chorób nowotworowych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(220g)
Energia (kcal)
62.60
137.72
Białko (g)
0.92
2.01

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(220g)
Węglowodany (g)
5.25
11.56
Węglowodany przyswajalne (g)
4.08
8.97
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.17
2.58

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(220g)
Tłuszcz (g)
4.54
9.98
Tłuszcze nasycone (g)
0.39
0.86
Tłuszcze nienasycone (g)
4.14
9.12
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(220g)
Witamina A (µg (mcg))
36.52
80.35
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.09
0.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
12.77
28.09
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.47
1.04
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.04
0.09
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.02
0.05
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.54
1.18
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
14.24
31.33
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
390.56
859.23
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(220g)
Sód (mg)
4.84
10.66
Potas (mg)
220.54
485.19
Wapń (mg)
12.50
27.49
Fosfor (mg)
24.67
54.26
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
10.52
23.15
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.27
0.60
Cynk (mg)
0.17
0.38
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.13
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ostrego sosu pomidorowego 34
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ostrego sosu pomidorowego

Koszt składników
36.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Pomidor
1000 g
4 duże sztyki
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 7
13.33
Za 1000 g
Cebula
70 g
1 średnia sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.21
Za 70 g
Czosnek
15 g
3 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Ocet jabłkowy
5 ml
1 łyżka stołowa
7.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 5 ml
Olej rzepakowy
50 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Cukier
10 g
1 płaska łyżka stołowa
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.03
Za 10 g
Koszt składników
36.50