Ostry sos pomidorowy
- Pomidor - 4 duże sztyki (1000 g)
- Cebula - 1 średnia sztuka (70 g)
- Czosnek - 3 ząbki (15 g)
- Ocet jabłkowy - 1 łyżka stołowa (5 ml)
- Olej rzepakowy (50 ml)
- Cukier - 1 płaska łyżka stołowa (10 g)
Przepis na ostry sos pomidorowy krok po kroku
Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
Czosnek obierz i posiekaj.
Pomidory umyj i pokrój w grubą kostkę.
Do garnka wlej olej i podsmaż na nim cebulę. Następnie dodaj czosnek i pomidory.
Składniki dokładnie wymieszaj i smaż 5 minut. Po tym czasie zblenduj je na gładki krem.
Na koniec dodaj ocet, cukier, pół łyżeczki płatków chilli, pół łyżeczki tabasco, 1 łyżeczkę papryki słodkiej, 2 łyżeczki pieprzu oraz sól do smaku.
Sos pomidorowy zagotuj, przelej go do wyparzonych słoiczków i zakręć je.
Słoiczki odstaw do góry dnem i pozostaw do wystudzenia.
Gotowy sos podawaj jako dodatek do makaronu (możesz dodać do niego podsmażone mięso mielone lub tofu).
-
Pulpety w sosie pomidorowym
-
Passata pomidorowa
-
Sałatka z zielonych pomidorów
-
Sałatka z pomidorów
-
Sałatka z suszonymi pomidorami
-
Leczo z kurczakiem
-
Sos meksykański
-
Pasta z suszonych pomidorów
-
Pomidory w słoikach
-
Śledzie z suszonymi pomidorami
-
Leczo na zimę
-
Pulpa pomidorowa
-
Sałata z zielonych pomidorów na zimę
-
Przecier pomidorowy Thermomix
-
Domowy ketchup
-
Ketchup z dyni
-
Sałatka z makaronem i suszonymi pomidorami
-
Pesto z suszonych pomidorów
-
Przetwory z pomidorów
Więcej informacji na temat ostrego sosu pomidorowego
Ostry sos pomidorowy to doskonała propozycja na przetwory do słoików na zimę. Domowy sos pomidory świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu - możesz dodać go do smażonego mięsa mielonego i przygotować pyszny sos do makaronu. Pikantny sos możesz wykorzystać również jako dodatek do zapiekanek. Przepis na ostry sos pomidorowy jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania sosu potrzebne będą następujące produkty: pomidory, cebula, czosnek, ocet jabłkowy, olej rzepakowy, cukier, sól, pieprz, papryka słodka, tabasco oraz płatki chilli.
A jak zrobić ostry sos pomidorowy? Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Czosnek obierz i posiekaj. Pomidory umyj i pokrój w grubą kostkę. Do garnka wlej olej i podsmaż na nim cebulę. Następnie dodaj czosnek i pomidory. Składniki dokładnie wymieszaj i smaż 5 minut. Po tym czasie zblenduj je na gładki krem. Na koniec dodaj ocet, cukier, pół łyżeczki płatków chilli, pół łyżeczki tabasco, 1 łyżeczkę papryki słodkiej, 2 łyżeczki pieprzu oraz sól do smaku. Sos pomidorowy zagotuj, przelej go do wyparzonych słoiczków i zakręć je. Słoiczki odstaw do góry dnem i pozostaw do wystudzenia.
Pomidory to doskonałe źródło wielu cennych składników odżywczych, które korzystanie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Znajdziemy w nich przede wszystkim likopen, który zaliczany jest do silnych przeciwutleniaczy. Przeciwutleniacze zmniejszają produkcję wolnych rolników i wpływają na zmniejszenie ryzyka rozwoju chorób nowotworowych oraz spowalniają procesy starzenia się. Do witamin obecnych w pomidorach możemy zaliczyć witaminę A, E, C oraz niektóre witaminy z grupy B. Natomiast do składników mineralnych, które zawierają pomidory, zaliczymy wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód oraz cynk.
Podsumowując ostry sos pomidory stanowi doskonały dodatek do przygotowania wielu ciekawych dań - warto wykorzystać go jako składnik sosu pomidorowego do makaronu. Sos ten świetnie sprawdzi się jako przetwory do słoików. Produkty niezbędne do przygotowania sosu dostępne są w większości sklepów spożywczych.
Alergeny w ostrym sosie pomidorowym
Lista alergenów dla ostrego sosu pomidorowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
- Ocet jabłkowy
W przepisie na ostry sos pomidorowy nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- płatki chilli
Wartości odżywcze ostrego sosu pomidorowego
Ostry sos pomidorowy to doskonała propozycja na przetwory na zimę. Pomidory to doskonałe źródło przeciwutleniaczy, które zmniejszają produkcję wolnych rodników i przyczyniają się do zmniejszenia ryzyka rozwoju chorób nowotworowych.
Energia i białka
(220g)
Węglowodany
(220g)
Tłuszcze
(220g)
Witaminy
(220g)
Składniki mineralne
(220g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.