Ossobuco

Opublikowano: 02.10.2022 r., 18:37 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ossobuco
Ossobuco
Ossobuco to tradycyjne włoskie danie. Gicz cielęca z warzywami jest gotowana długo, dzięki czemu nasze danie jest niezwykle delikatne i aromatyczne.
Przygotowanie 30 min
Smażenie i Czas duszenia 60 min
303 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
40
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Cielęcina 6 plastrów (1200 g)
  • Cebula 1 sztuka (100 g)
  • Marchewka 2 sztuki (120 g)
  • Seler korzeniowy 1 sztuka (100 g)
  • Pietruszka 1 sztuka (150 g)
  • Olej rzepakowy 3 łyżki (30 ml)
  • Pomidory w puszce 1 szklanka (250 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na ossobuco krok po kroku

Warzywa obierz ze skóry i pokrój na mniejsze kawałki.

Mięso osusz i posyp solą oraz pieprzem.

Usmaż mięso z każdej strony na rozgrzanym oleju.

Dodaj pokrojone warzywa i smaż kilka minut.

Wlej pomidory, dopraw całość do smaku. Duś całość pod przykryciem przez 60 minut.

Po tym czasie mięso możesz podawać z ziemniaczanym puree.

Jak oceniasz przepis na ossobuco
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,6% osób

Więcej informacji na temat ossobuco

Mięsna potrawa ossobuco to nic innego jak gicz cielęca. Cielęcina to świetna propozycja obiadowa dla każdego smakosza. Z całą pewnością zaspokoi nawet największy głód. A co ważne cielęcina należy do mięs chudych, jest zdecydowanie bardziej chude niż wieprzowina czy wołowina. Dodatkowo jest bogatym źródłem witamin z grupy B, cynku, a także żelaza hemowego, które jest dużo łatwiej przyswajalne przez nasz organizm niż żelazo niehemowe, czyli to pozyskiwane z roślin. Mięso to także źródło pełnowartościowego białka, które daje nam uczucie sytości na długi czas. Mięso z cielęciny idealnie pasuje i staje się jeszcze bardziej aromatyczne ze świeżymi ziołami.

Zatem jak zrobić ossobuco na obiad?

Zaopatrz się w dobrej jakości mięso, warto kupować je w sprawdzonych sklepach lub od zaufanych dostawców.

Warzywa obierz ze skóry i pokrój na mniejsze kawałki. Mięso osusz i posyp solą oraz pieprzem. Usmaż mięso z każdej strony na rozgrzanym oleju. Dodaj pokrojone warzywa i smaż kilka minut. Wlej pomidory, dopraw całość do smaku. Duś całość pod przykryciem przez 60 minut. Po tym czasie mięso możesz podawać z ziemniaczanym puree.

I to koniec, jak widzisz, przepis na ossobuco jest banalnie prosty, a może być podstawą do pysznego domowego obiadu.

Pora na dodatki, idealnie sprawdzą się tutaj domowe puree z ziemniaków lub z batatów.

Nie zapominajmy o solidnej porcji warzyw, która powinna być na każdym obiedzie.

Świetnie sprawdzi się tutaj surówka typu colesław z białej kapusty, na którą znajdziesz sprawdzony przepis wśród innych moich propozycji.

Jeśli zależy Ci na jeszcze bardziej delikatny kawałku mięsa, skorzystaj z rostbefu cielęcego. Pozyskuje się go z tuszy wołowej zwierzęcia. Zawiera on nieco więcej tłuszczu, chociaż i tak niewiele. Warto pamiętać, że cielęcia sama w sobie należy do chudych mięs z małą zawartością tłuszczu przez to, że zwierzęta są kierowane do uboju na wczesnym etapie życia.

Skoro już znasz mój sprawdzony przepis, przygotuj to włoskie danie i przekonaj się, jak pyszna w smaku jest cielęcina. Będzie to dobry pomysł na obiad dla całej rodziny.

Alergeny w ossobuco

Lista alergenów dla Ossobuco przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy

Wartości odżywcze ossobuco

na 100g gotowej potrawy

Nasze włoskie danie pysznie smakuje z ziemniaczanym puree.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
151.68
303.35
Białko (g)
11.94
23.88

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
3.86
7.72
Węglowodany przyswajalne (g)
2.89
5.77
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.97
1.94

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
9.69
19.39
Tłuszcze nasycone (g)
3.97
7.95
Tłuszcze nienasycone (g)
5.72
11.44
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.82
9.65
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.90
1.79
Tłuszcze trans (g)
0.43
0.86
Cholesterol (mg)
30.15
60.31

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
52.79
105.59
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.33
0.65
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
1.40
2.81
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
3.64
7.28
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.80
1.60
Witamina E (mg)
0.62
1.24
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.09
0.19
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.19
0.38
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.71
7.42
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
11.22
22.44
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
526.44
1052.87
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
97.58
195.16
Potas (mg)
230.82
461.64
Wapń (mg)
19.93
39.86
Fosfor (mg)
140.33
280.67
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
26.15
52.30
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.12
2.24
Cynk (mg)
1.67
3.33
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.10
0.19
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ossobuco 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ossobuco

Koszt składników
108.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cielęcina
1200 g
6 plastrów
28.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 3
67.20
Za 1200 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Marchewka
120 g
2 sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 120 g
Seler korzeniowy
100 g
1 sztuka
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 100 g
Pietruszka
150 g
1 sztuka
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.12
Za 150 g
Olej rzepakowy
30 ml
3 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Pomidory w puszce
250 g
1 szklanka
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.44
Za 250 g
Koszt składników
108.30