Oscypek z patelni
- Oscypek - 2 sztuki (60 g)
- Masło - 1 łyżka (10 g)
- Żurawina w słoiku - 1 łyżka (15 g)
Przepis na oscypek z patelni krok po kroku
Na patelni podgrzej masło.
Oscypka pokrój w plastry i delikatnie oprósz białym pieprzem.
Smaż z obu stron na maśle, aż do uzyskania złotego koloru.
Podawaj z żurawiną.
Więcej informacji na temat oscypka z patelni
Najczęstszą pamiątką przywożoną z gór są oscypki. Bezpiecznie zapakowane w hermetyczny sposób mogą leżeć w lodówce nawet kilka miesięcy. Jeśli zastanawiasz się, jak wykorzystać ten smaczny upominek to przychodzimy z prostym i szybkim przepisem.
Oscypek z patelni przygotowany na ciepło to dobry pomysł na dodatek do dania głównego lub szybką przekąskę. Oscypek to pyszny ser powstający z mleka owczego, z którego słyną polskie góry, szczególnie Podhale. Przygotowywany jest przez baców na hali, którzy po wydojeniu owiec łączą wysuszoną podpuszczkę z przelanym przez płótno mlekiem. Powstałą masę serową odciska się, formuje i moczy przez dobę w solance. Po tym czasie wędzi się on nad iglastym, palonym drewnem. Obecnie produkt ten może posiadać do 40% domieszki mleka krowiego. Prawdziwe oscypki to naprawdę bardzo dobre wyroby regionalne.
Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić oscypki na patelni to wystarczą dosłownie trzy kroki. Oscypki pokrój w plastry. Każdy oprósz odrobiną białego pieprzu. Na dobrze rozgrzanej patelni rozpuść masło i smaż na nim plastry sera. Smażone oscypki staną się ładnie zrumienione i miękkie. Od razu podawaj go na ciepło z dodatkami takimi jak: konfitura z żurawiny. Sami widzicie, że to naprawdę szybki i prosty przepis.
Ważnym składnikiem jest konfitura żurawinowa, która nadaje przystawce słodkości. Żurawina znana jest głównie ze swojego bogactwa w witaminy, głównie A, C i z grupy B. Stosowana jest często przy problemach z układem moczowym. Infekcje dróg moczowych spowodowane są najczęściej przez bakterie Escherichia coli, które się do tych dróg dostają. Żurawina zmniejsza przyczepność tych bakterii do ścian dróg moczowych i zwiększa przez to ich wydalanie z moczem.
W żurawinie zawarte są również flawonoidy podobne budową do tych z czerwonego wina, dlatego wskazuje się, że jej spożywanie ma pozytywny efekt na zapobieganie chorobom serca. Dodatkowo zapobiega wrzodom żołądka, poprzez powstrzymywanie osadzania się H. pylori na ściankach żołądka. Sami widzicie, że te małe owoce są nie tylko pyszne, ale również bardzo zdrowe.
Jeśli potrzebny Ci pyszny przepis na oscypki z patelni, to ten sprawdzi się idealnie.
Alergeny w oscypku z patelni
Lista alergenów dla oscypka z patelni przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- oscypek
- Masło
Wartości odżywcze oscypka z patelni
W żurawinie zawarte są flawonoidy podobne budową do tych z czerwonego wina, dlatego wskazuje się, że jej spożywanie ma pozytywny efekt na zapobieganie chorobom serca.
Energia i białka
(75g)
Węglowodany
(75g)
Tłuszcze
(75g)
Składniki mineralne
(75g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.