Onion rings

Opublikowano: 08.02.2024 r., 19:45 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Crispy golden onion rings
Onion rings
Onion rings to nic innego jak popularne na pewno w Ameryce krążki cebulowe. Sprawdzą się one idealnie jako dodatek do dania, dlatego koniecznie poznaj mój przepis.
Przygotowanie 30 min
Smażenie 10 min
47 kcal
Kcal w porcji
10 g
Wielkość porcji
100
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 50 porcji
  • Cebula - 2 sztuki (300 g)
  • Mąka pszenna typ 500 - 1 szklanka (160 g)
  • Mleko 2% (100 ml)
  • Olej rzepakowy - 2 szklanki (500 ml)
  • Jajko (1 szt.)
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka (5 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, miska

Przepis na onion rings krok po kroku

Cebulę obierz i pokrój w plastry.

Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, wbij jajko oraz wlej mleko.

Ciasto dokładnie wymieszaj za pomocą rózgi, jego konsystencja powinna być dość gęsta.

Olej rozgrzej w garnku.

Zanurzaj krążki cebuli w cieście, a następnie włóż na olej, smaż do złocistego zarumienienia.

Jak oceniasz przepis na onion rings
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,6% osób

Więcej informacji na temat onion rings

Onion rings to nic innego jak krążki cebulowe, czyli pyszna popularna amerykańska przekąska przygotowywana na głębokim tłuszczu. Dlatego koniecznie poznaj mój sprawdzony przepis na onion rings i przygotuj je w swoim domu. Do ich przygotowania potrzebujesz tylko kilku podstawowych składników, które z pewnością masz w swoim domu. Zaopatrz się w cebulę, mąkę pszenną, mleko, olej rzepakowy, jajko i proszek do pieczenia. W moim przepisie użyłam mąki pszennej, która naturalnie w swoim składzie zawiera gluten. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.

Zatem, jak zrobić onion rings?

Cebulę obierz i pokrój w plastry. Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, wbij jajko oraz wlej mleko. Ciasto dokładnie wymieszaj za pomocą rózgi, jego konsystencja powinna być dość gęsta. Olej rozgrzej w garnku. Zanurzaj krążki cebuli w cieście, a następnie włóż na olej, smaż do złocistego zarumienienia.

Po tym czasie nasze pyszne, smażone onion rings są dobre do podania. Najlepsze onion rings są, wtedy gdy obtoczysz je w podwójnej panierce, są jeszcze bardziej chrupiące.

Jeśli już wiesz, jak robi się te amerykańskie przekąski, koniecznie wykorzystaj mój sprawdzony przepis i przygotuj je w swoim domu.

Alergeny w onion rings

Lista alergenów dla onion rings przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze onion rings

na 100g gotowej potrawy

Jeśli chcesz aby twoje krążki cebulowe były bardziej wyraziste, możesz postawić na dodatek przypraw do ciasta.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(10g)
Energia (kcal)
476.28
47.63
Białko (g)
3.25
0.33

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(10g)
Węglowodany (g)
13.58
1.36
Węglowodany przyswajalne (g)
13.12
1.31
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.47
0.05
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(10g)
Tłuszcz (g)
45.54
4.55
Tłuszcze nasycone (g)
3.70
0.37
Tłuszcze nienasycone (g)
41.84
4.18
Tłuszcze jednonasycone (g)
29.68
2.97
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
12.16
1.22
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
18.98
1.90
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(10g)
Witamina D (µg (mcg))
0.20
0.02
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(10g)
Sód (mg)
12.36
1.24
Potas (mg)
123.31
12.33
Wapń (mg)
42.21
4.22
Żelazo (mg)
0.97
0.10
Szacunkowy indeks glikemiczny onion rings 100
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania onion rings

Koszt składników
22.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cebula
300 g
2 sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Mąka pszenna typ 500
160 g
1 szklanka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.48
Za 160 g
Mleko 2%
100 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 ml
Olej rzepakowy
500 ml
2 szklanki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
3.50
Za 500 ml
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Proszek do pieczenia
5 g
1 łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 5 g
Koszt składników
22.10