Onion rings
- Cebula - 2 sztuki (300 g)
- Mąka pszenna typ 500 - 1 szklanka (160 g)
- Mleko 2% (100 ml)
- Olej rzepakowy - 2 szklanki (500 ml)
- Jajko (1 szt.)
- Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka (5 g)
Przepis na onion rings krok po kroku
Cebulę obierz i pokrój w plastry.
Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, wbij jajko oraz wlej mleko.
Ciasto dokładnie wymieszaj za pomocą rózgi, jego konsystencja powinna być dość gęsta.
Olej rozgrzej w garnku.
Zanurzaj krążki cebuli w cieście, a następnie włóż na olej, smaż do złocistego zarumienienia.
Więcej informacji na temat onion rings
Onion rings to nic innego jak krążki cebulowe, czyli pyszna popularna amerykańska przekąska przygotowywana na głębokim tłuszczu. Dlatego koniecznie poznaj mój sprawdzony przepis na onion rings i przygotuj je w swoim domu. Do ich przygotowania potrzebujesz tylko kilku podstawowych składników, które z pewnością masz w swoim domu. Zaopatrz się w cebulę, mąkę pszenną, mleko, olej rzepakowy, jajko i proszek do pieczenia. W moim przepisie użyłam mąki pszennej, która naturalnie w swoim składzie zawiera gluten. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.
Zatem, jak zrobić onion rings?
Cebulę obierz i pokrój w plastry. Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, wbij jajko oraz wlej mleko. Ciasto dokładnie wymieszaj za pomocą rózgi, jego konsystencja powinna być dość gęsta. Olej rozgrzej w garnku. Zanurzaj krążki cebuli w cieście, a następnie włóż na olej, smaż do złocistego zarumienienia.
Po tym czasie nasze pyszne, smażone onion rings są dobre do podania. Najlepsze onion rings są, wtedy gdy obtoczysz je w podwójnej panierce, są jeszcze bardziej chrupiące.
Jeśli już wiesz, jak robi się te amerykańskie przekąski, koniecznie wykorzystaj mój sprawdzony przepis i przygotuj je w swoim domu.
Alergeny w onion rings
Lista alergenów dla onion rings przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze onion rings
Jeśli chcesz aby twoje krążki cebulowe były bardziej wyraziste, możesz postawić na dodatek przypraw do ciasta.
Energia i białka
(10g)
Węglowodany
(10g)
Tłuszcze
(10g)
Witaminy
(10g)
Składniki mineralne
(10g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.