Obazda

Opublikowano: 16.09.2021 r., 20:20 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Obazda podana na głębokim, białym talerzu. Udekorowana jest plastrami cebuli oraz szczypiorku. W oddali leżą precle.
Obazda
Obazda to tradycyjne danie kuchni bawarskiej. Stanowi doskonały dodatek do pieczywa oraz precli. Świetnie sprawdzi się również jako przystawka na spotkaniach rodzinnych i ze znajomymi.
Przygotowanie 15 min
225 kcal
Kcal w porcji
70 g
Wielkość porcji
25
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 5 porcji
  • Ser camembert (250 g)
  • Masło (50 g)
  • Cebula 1 mała sztuka (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka
Sprzęt kuchenny
miska

Przepis na obazdę krok po kroku

Ser camembert wyciągnij z lodówki na około godzinę przed przygotowaniem pasty.

Cebule obierz i pokrój ją w drobną kostkę.

W misce umieść camembert oraz masło. Następnie rozdzielić je widelcem, tak, aby pozostały małe grudki.

Następnie do miseczki dodaj dwie łyżeczki papryki oraz sól i pieprz do smaku. Składniki dokładnie wymieszaj.

Na koniec dodaj pokrojoną cebulę i dokładnie wymieszaj.

Gotową pastę podawaj z dodatkiem pieczywa lub precli.

Jak oceniasz przepis na obazdę
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 95,0% osób

Więcej informacji na temat obazdy

Obazda jest doskonałą propozycją na dodatek do pieczywa. Jest to tradycyjne danie kuchni bawarskiej, które przygotowywane jest na bazie sera camembert. Przepis na obazde jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Obazda doskonale smakuje z dodatkiem pieczywa, precli lub paluszków. Dodatkowo aby urozmaicić danie możesz podać je z dodatkiem warzyw, np. pomidorów, rzodkiewki, ogórka lub z krążkami cebuli. Obazda sprawdzi się również jako przystawka na spotkaniach rodzinnych lub ze znajomymi. Do przygotowania obazdy potrzebujesz następujących produktów spożywczych: sera camembert, masła, cebuli, soli, pieprzu oraz papryki słodkiej. Dodatkowo do przygotowania tej pysznej pasty możesz użyć sera brie. Produkty te są przystępne cenowo i dostępne w większości większych sklepów spożywczych.

A więc jak przygotować obazdę? Ser camembert powinien być ciepły, aby lepiej było go rozgnieść widelcem – w tym celu wyciągnij go z lodówki na około godzinę przed przystąpieniem do przygotowywania pasty. Następnie cebulę pokrój w bardzo drobną kostkę. Kolejnym etapem będzie umieszczenie camemberta i masła w misce i połączenie składników za pomocą widelca – pamiętaj aby rozgnieść produkty tak, żeby pozostały małe grudki. Następnie do miseczki dodaj przyprawy i pokrojoną cebulę. Składniki dokładnie wymieszaj i gotową pastę podawaj w temperaturze pokojowej z dodatkiem pieczywa.

Tradycyjną obazde kuchni bawarskiej przygotowuje się z sera camembert z dodatkiem masła oraz cebuli. Pasta ta przyprawiana jest solą, świeżo mielonym pieprzem, kminkiem i sproszkowaną papryką. Ostatnia z przypraw dodawana jest, aby nadać paście charakterystycznej barwy o kolorze pomarańczowym. Obazdę możesz podać na liściu sałaty, uprzednio formując niej gałki. Do przygotowania pasty na bazie sera camembert możesz użyć również innych przypraw, ziół lub ich mieszanek.

Do przygotowania tradycyjnej obazdy należy wykorzystać ser camembert, który zawiera w suchej masie od 30% do 85% tłuszczu. Ser ten powinien mieć kremową i miękką konsystencję. Masło, które wykorzystasz do przygotowania pasty, powinno zawierać co najmniej 80%, ale mniej niż 90% tłuszczu mlecznego. Papryka w proszku natomiast powinna charakteryzować się barwą czerwoną.

Obazda posiada swoją długą tradycję w Bawarii – dlatego uznawana jest za typową bawarską specjalność. Tradycyjnie Bawaria stanowi ważny obszar do produkcji mleka w całej europie. Przoduje ona również pod względem produkcji sera. Historia obazdy związana jest ze stupięćdziesięcioletnią historią bawarskich ogródków piwnych. Gdy powstawały pierwsze takie ogródki po raz pierwszy na terenie Bawarii wyprodukowano ser Camembert oraz Brie. Pasta serowa posiada specyficzny pikantny smak, ponieważ gdy oba te sery dojrzewają stają się bardziej pikantne w smaku. W okresie powstawania pierwszych ogródków piwnych w Bawarii nie było możliwości przechowywania serów w niskich temperaturach, dlatego chętnie sporządzano z nich pasty z dodatkiem innych składników.

Podsumowując obazda jest tradycyjnym daniem kuchni bawarskiej i wywodzi się z okresu powstawania pierwszych ogródków piwnych. Stanowi ona doskonały dodatek do pieczywa, precli lub paluszków. Podawać ją możesz również ze świeżymi, sezonowymi warzywami, które wzbogacają cały posiłek w wiele składników mineralnych oraz witamin. Jako dopełnienie do całego posiłku możesz podać piwo – pamiętaj jednak, że jest to produkt wysokokaloryczny i zawiera alkohol, dlatego nie powinien być spożywane przez osoby nieletnie.

Alergeny w obaździe

Lista alergenów dla obazdy przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser camembert
    • Masło

Wartości odżywcze obazdy

na 100g gotowej potrawy

Obazda jest daniem dość kalorycznym. Pamiętaj więc, aby nie spożywać jej w zbyt dużych ilościach.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(70g)
Energia (kcal)
322.43
225.70
Białko (g)
14.42
10.10

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(70g)
Węglowodany (g)
1.67
1.17
Węglowodany przyswajalne (g)
1.43
1.00
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.24
0.17

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(70g)
Tłuszcz (g)
28.96
20.27
Tłuszcze nasycone (g)
19.65
13.76
Tłuszcze nienasycone (g)
9.31
6.51
Tłuszcze jednonasycone (g)
8.36
5.85
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.95
0.66
Cholesterol (mg)
82.14
57.50

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(70g)
Witamina A (µg (mcg))
269.86
188.90
Witamina B6 (mg)
0.18
0.13
Witamina B12 (µg (mcg))
0.95
0.67
Witamina C (mg)
1.06
0.74
Witamina D (µg (mcg))
0.29
0.20
Witamina E (mg)
0.48
0.34
Retinol (µg (mcg))
268.00
187.60
Tiamina (mg)
0.03
0.02
Ryboflawina (mg)
0.36
0.25
Niacyna (mg)
0.47
0.33
Foliany (µg (mcg))
47.43
33.20
Beta karoten (µg (mcg))
31.29
21.90

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(70g)
Sód (mg)
603.57
422.50
Potas (mg)
157.86
110.50
Wapń (mg)
283.86
198.70
Fosfor (mg)
255.43
178.80
Magnez (mg)
16.00
11.20
Żelazo (mg)
0.27
0.19
Cynk (mg)
1.74
1.22
Miedź (mg)
0.02
0.02
Szacunkowy indeks glikemiczny obazdy 25
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania obazdy

Koszt składników
20.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ser camembert
250 g
4.00
Za 120,0 g
Liczba opakowań 3
8.33
Za 250 g
Masło
50 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 50 g
Cebula
50 g
1 mała sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Koszt składników
20.00