Mus z dyni

Opublikowano: 31.10.2021 r., 20:21 | Autor: Joanna Płaza
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Mus z dyni w słoikach
Muz z dyni
Wypróbuj przepis na szybki, łatwy i prosty mus z dyni. Na jego bazie możesz przygotować wiele wyśmienitych potraw, ale także możesz podać go jako dodatek do różnych dań.
Przygotowanie 40 min
Pieczenie 60 min
130 kcal
Kcal w porcji
500 g
Wielkość porcji
75
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 1 porcji
  • Dynia - 2 średniej wielkości (1680 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, blender, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, miska, łyżka

Przepis na mus z dyni krok po kroku

Dynię przekrój na pół.

Blaszkę wyłóż papierem i połóż połówki dyni.

Piecz 60 minut w 180 stopniach.

Po upieczeniu usuń nasiona.

Wydrąż miąższ, przełóż do miski i zblenduj na gładko.

Mus przełóż do słoików, które należy zapasteryzować przez 30 minut.

Jak oceniasz przepis na mus z dyni
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94,7% osób

Więcej informacji na temat musu z dyni

Mus z dyni jest szybkim, łatwym i prostym przepisem na zamknięcie w słoikach fantastycznego smaku tej rośliny. Przechowywany w odpowiednich warunkach raz zapasteryzowany możesz przechowywać aż do następnego dyniowego sezonu.

Domowe przetwory na zimę są najsmaczniejsze. Owszem, ich wykonanie jest pracochłonne jednak satysfakcja po ich przygotowaniu jest niesamowita. Mus z dyni do słoików możesz wykonać zarówno z dyni gotowanej jak i pieczonej. Dynia pieczona ma intensywniejszy smak i kolor, jest bardziej słodka od dyni gotowanej. Mus z dyni możesz wykorzystać na wiele sposobów. Możesz przygotować z jego użyciem sernik, babeczki, ciasto drożdżowe, zupę czy sos. Używając musu możesz szybko przygotować różne pasty kanapkowe czy pasztety wegetariańskie. Mus z dyni nadaje się również jako dodatek do mięsa, na ciepło lub na zimno. Podaje go w taki sam sposób jak podajesz żurawinę do mięs.

Mus z dyni możesz przygotować praktycznie z każdego gatunku. Najpopularniejszą dynią jest odmiana hokkaido. Mus z dyni hokkaido jest kremowy, gęsty i o intensywnym, pomarańczowym kolorze. Jest on dość słodki i wyrazisty w smaku. Na mus odpowiednia będzie również dynia piżmowa, która ma wyjątkowy słodko-korzenny smak. Mus z tej dyni będzie miał mniej intensywny kolor ale charakteryzuje się wyjątkowym smakiem. Mus z odmiany Muscat będzie wyróżniał się najbardziej intensywnym kolorem a w smaku wyróżnia się lekką nutą muszkatu. Warto przygotować musy z różnych odmian aby odpowiednie smaki przetworów dopasować do odpowiednich dań.

Przepis na mus z dyni jest niezwykle łatwy i prosty w przygotowaniu. Wystarczy obrać i upiec dynię następnie ją zmiksować i zamknąć w słoikach. Jak upiec dynie na puree oraz jak zrobić mus z dyni dowiesz się z dokładnego przepisu gdzie każdy etap przygotowania został opisany.

Mus z dyni jest świetnym przetworem, który możesz wykorzystać na wiele różnych sposób dzięki czemu jest uniwersalny w użyciu. Dzięki niemu przygotujesz przepyszne dania zarówno na słodko jak i na słono oraz wykorzystasz jako dodatek do różnych dań.

Alergeny w musie z dyni

Lista alergenów dla musu z dyni przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na mus z dyni

Wartości odżywcze musu z dyni

na 100g gotowej potrawy

Mus z dyni jest wyśmienitym przetworem, który możesz wykorzystać do wielu zdrowych dań.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(500g)
Energia (kcal)
26.00
130.00
Białko (g)
1.00
5.00
Fenyloalanina (mg)
0.03
0.15

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(500g)
Węglowodany (g)
6.50
32.50
Węglowodany przyswajalne (g)
6.00
30.00
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.50
2.50

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(500g)
Tłuszcz (g)
0.10
0.50
Tłuszcze nasycone (g)
0.08
0.40
Tłuszcze nienasycone (g)
0.02
0.10
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.01
0.05
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.01
0.05
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(500g)
Witamina A (µg (mcg))
426.00
2130.00
Witamina B6 (mg)
0.06
0.30
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
9.00
45.00
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.00
0.00
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.05
0.25
Ryboflawina (mg)
0.11
0.55
Niacyna (mg)
0.60
3.00
Foliany (µg (mcg))
16.00
80.00
Beta karoten (µg (mcg))
3100.00
15500.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(500g)
Sód (mg)
1.00
5.00
Potas (mg)
340.00
1700.00
Wapń (mg)
21.00
105.00
Fosfor (mg)
44.00
220.00
Magnez (mg)
12.00
60.00
Żelazo (mg)
0.80
4.00
Cynk (mg)
0.32
1.60
Miedź (mg)
0.13
0.65
Mangan (mg)
0.13
0.65
Szacunkowy indeks glikemiczny musu z dyni 75
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania musu z dyni

Koszt składników
10.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Dynia
1680 g
2 średniej wielkości
10.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
8.40
Za 1680 g
Koszt składników
10.00