Mule w winie

Opublikowano: 31.03.2023 r., 17:43 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Mule w winie w miedzianym naczyniu
Mule w winie
Mule w winie, choć brzmią ekstrawagancko, nie wymagają wielu godzin gotowania i ekskluzywnych składników. Wystarczy białe wino, cebula szalotka (lub inna o łagodnym smaku), masło i natka pietruszki. To danie to dobre rozwiązanie na rozpoczęcie przygody z owocami morza w kuchni.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 10 min
288 kcal
Kcal w porcji
450 g
Wielkość porcji
15
Indeks glikemiczny
Składniki dla 2 porcji
  • Małże - mule (1000 g)
  • Cebula szalotka (100 g)
  • Wino białe wytrawne (300 ml)
  • Masło - 3 łyżki (45 g)
  • Natka pietruszki - pęczek (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża
Sprzęt kuchenny
duży garnek

Przepis na mule w winie krok po kroku

Mule wsyp do dużej miski i zalej zimną wodą. Przepłucz i dokładnie oczyść skorupki. Otwarte, pęknięte lub dziwnie pachnące małże wyrzuć do kosza.

Szalotkę pokrój w talarki.

W szerokim garnku o grubym dnie umieść masło i rozpuść. Wsyp szalotkę, posól i podsmażaj, aż będzie miękka.

Wlej wino i posiekane łodyżki pietruszki. Dopraw solą i pieprzem.

Gotuj całość 3 minuty, aż alkohol odparuje i dodaj mule.

Przykryj garnek pokrywką, zwiększ moc palnika. Gotuj przez 4-6 minut mieszając od czasu do czasu.

Dodaj teraz posiekane liście natki pietruszki i wymieszaj.

Jak oceniasz przepis na mule w winie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 95,2% osób

Więcej informacji na temat muli w winie

Mule w winie choć brzmią ekstrawagancko, nie wymagają wielu godzin gotowania i ekskluzywnych składników. Wystarczy białe wino, cebula szalotka (lub inna o łagodnym smaku), masło i natka pietruszki. To danie to dobre rozwiązanie na rozpoczęcie przygody z owocami morza w kuchni.

Przepis na mule w winie jest bardzo prosty. Pierwszym i najważniejszym krokiem jest dokładne oczyszczenie i przebranie muli, by mieć pewność ich świeżości. Mule wsyp do dużej miski i zalej zimną wodą. Przepłucz i dokładnie oczyść skorupki. Otwarte, pęknięte lub dziwnie pachnące małże wyrzuć do kosza. Szalotkę pokrój w talarki. W szerokim garnku o grubym dnie umieść masło i rozpuść. Wsyp szalotkę, posól i podsmażaj, aż będzie miękka. Wlej wino i posiekane łodyżki pietruszki. Dopraw solą i pieprzem. Gotuj całość 3 minuty, aż alkohol odparuje i dodaj mule. Przykryj garnek pokrywką, zwiększ moc palnika. Gotuj przez 4-6 minut mieszając od czasu do czasu. Dodaj teraz posiekane liście natki pietruszki i wymieszaj.

Mam nadzieję, że wiesz już jak zrobić mule w winie. Tak przygotowany przepis najlepiej smakuje podany z dodatkiem świeżej bagietki, którą dodatkowo możesz „wycierać” pozostały na dnie naczynia sos. Takie danie to świetny pomysł na kolację z przyjaciółmi, których chcesz ugościć iście po królewsku. Zapewne nie wielu z nich miało okazje spróbować, jak smakują mule na białym winie.

Mule to gatunek małży, które można spotkać również pod nazwą omułki jadalne. W krajach śródziemnomorskich cieszą się szczególną popularnością, dlatego często można dania z ich dodatkiem w restauracjach francuskich czy hiszpańskich. Po ugotowaniu mule są delikatne w smaku i nieco gumowate. Wyczuć w nich można nadmorski aromat, dlatego tak pyszne wychodzą gotowane w winie.

Najlepsze mule to oczywiście takie, które są świeże. Jeśli jednak nie masz możliwości ich kupić, to spokojnie sięgnij po małże mrożone. Przed użyciem należy je rozmrozić. Najlepiej zrobić to w lodówce lub zimnej wodzie, tak by proces rozmrażania przebiegał powoli. Dzięki temu mule na pewno będą smaczne.

Alergeny w mulach w winie

Lista alergenów dla muli w winie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mięczaki i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • małże
  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Wino białe wytrawne
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Wartości odżywcze muli w winie

na 100g gotowej potrawy

Owoce morza to dobre źródło pełnowartościowego białka.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(450g)
Energia (kcal)
64.21
288.94
Białko (g)
4.16
18.71

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(450g)
Węglowodany (g)
3.70
16.66
Węglowodany przyswajalne (g)
3.46
15.57
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.24
1.09

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(450g)
Tłuszcz (g)
2.52
11.34
Tłuszcze nasycone (g)
1.70
7.64
Tłuszcze nienasycone (g)
0.82
3.70
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.73
3.27
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.10
0.43
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: masło.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
6.65
29.92

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(450g)
Witamina C (mg)
1.46
6.59

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(450g)
Sód (mg)
395.02
1777.59
Wapń (mg)
45.26
203.69
Żelazo (mg)
0.89
4.00
Szacunkowy indeks glikemiczny muli w winie 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania muli w winie

Koszt składników
263.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Małże
1000 g
mule
23.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 10
230.00
Za 1000 g
Cebula szalotka
100 g
6.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 100 g
Wino białe wytrawne
300 ml
20.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
8.57
Za 300 ml
Masło
45 g
3 łyżki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.12
Za 45 g
Natka pietruszki
10 g
pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.67
Za 10 g
Koszt składników
263.00