Muffiny z jagodami

Opublikowano: 13.08.2023 r., 23:16 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Muffiny jagodowe na drewnianym blacie.
Muffiny z jagodami
Muffiny z jagodami świetnie sprawdzą się jako słodka przekąska do kawy lub herbaty. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na szybkie babeczki z owocami jagodowymi.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie i Mieszanie i łączenie 25 min
248 kcal
Kcal w porcji
95 g
Wielkość porcji
69
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Jagody (250 g)
  • Masło - pół kostki (100 g)
  • Mleko 3,2% - pół szklanki (125 ml)
  • Jajko (2 szt.)
  • Mąka pszenna typ 500 (250 g)
  • Cukier (150 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
skórka z cytryny, proszek do pieczenia
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, garnek, papilotki do muffinek, tarka, duża miska, sitko, miska, szpatułka, ręcznik papierowy, forma na muffiny

Przepis na muffiny z jagodami krok po kroku

Formy na muffinki wyłóż papilotkami.

W garnuszku roztop masło i pozostaw je do przestudzenia.

Do miski wlej roztopione masło oraz mleko. Składniki dokładnie wymieszaj.

Następnie do miski z mlekiem wybij jajka oraz dodaj skórkę startą z jednej cytryny. Składniki ponownie wymieszaj.

Do drugiej miski przesiej mąkę oraz 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia. Następnie dodaj cukier i dokładnie wymieszaj.

Jagody opłucz i osusz na ręczniku papierowym.

Do miski z płynnymi składnikami dodaj produkty suche oraz jagody. Składniki wymieszaj delikatnie do całkowitego połączenia.

Do papilotek nałóż równe porcje ciasta (do około 3/4 wysokości papilotek).

Muffinki piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 25 minut.

Upieczone muffinki z jagodami wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.

Przed podaniem możesz posypać je cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.

Jak oceniasz przepis na muffiny z jagodami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 81,2% osób

Więcej informacji na temat muffinów z jagodami

Muffiny z jagodami to doskonały pomysł na smaczny deser. Domowe babeczki z jagodami leśnymi warto podać jako dodatek do kawy lub herbaty. Szybkie w przygotowaniu babeczki świetnie sprawdzą się jako słodka przekąska podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Prosty przepis na muffiny z jagodami nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania babeczek potrzebne będą następujące produkty spożywcze: jagody, masło, mleko, jajka, mąka pszenna, cukier, skórka z cytryny oraz proszek do pieczenia.

A jak zrobić muffiny z jagodami? Formy na muffinki wyłóż papilotkami. W garnuszku roztop masło i pozostaw je do przestudzenia. Do miski wlej roztopione masło oraz mleko. Składniki dokładnie wymieszaj. Następnie do miski z mlekiem wybij jajka oraz dodaj skórkę startą z jednej cytryny. Składniki ponownie wymieszaj. Do drugiej miski przesiej mąkę oraz 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia. Następnie dodaj cukier i dokładnie wymieszaj. Jagody opłucz i osusz na ręczniku papierowym. Do miski z płynnymi składnikami dodaj produkty suche oraz jagody. Składniki wymieszaj delikatnie do całkowitego połączenia. Do papilotek nałóż równe porcje ciasta (do około 3/4 wysokości papilotek). Muffinki piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 25 minut. Upieczone muffinki z jagodami wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.

Jagody to owoce sezonowe, które dostępne są od sierpnia do połowy października. Jagody są bardzo dobrym źródłem antocyjanów, które są naturalnymi przeciwutleniaczami chroniącymi nas przed działaniem wolnych rodników. Jagody zawierają także dużą ilość witaminy C, która spożywana w odpowiednich ilościach korzystanie wpływa na funkcjonowanie układu odpornościowego. Jagody są niskokaloryczne i zawierają sporo błonnika pokarmowego.

Podsumowując puszyste muffiny z jagodami to doskonała propozycja na słodką przekąskę. Łatwe w przygotowaniu babeczki z owocami świetnie sprawdzą się jako dodatek do kawy lub herbaty. Produkty niezbędne do przygotowania wypieków dostępne są w większości sklepów spożywczych.

Alergeny w muffinach z jagodami

Lista alergenów dla muffinów z jagodami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko 3,2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • proszek do pieczenia

Wartości odżywcze muffinów z jagodami

na 100g gotowej potrawy

Muffiny z jagodami to doskonała propozycja na pyszny deser. Jagody wykorzystane do przygotowania wypieków stanowią doskonałe źródło cennych składników odżywczych, dlatego warto wykorzystać je w kuchni.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(95g)
Energia (kcal)
261.60
248.52
Białko (g)
5.72
5.44

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(95g)
Węglowodany (g)
38.00
36.10
Węglowodany przyswajalne (g)
37.39
35.52
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.61
0.58
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(95g)
Tłuszcz (g)
10.25
9.74
Tłuszcze nasycone (g)
6.80
6.46
Tłuszcze nienasycone (g)
3.46
3.28
Cholesterol (mg)
64.89
61.65
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(95g)
Witamina A (µg (mcg))
92.13
87.53
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.06
0.06
Witamina B12 (µg (mcg))
0.19
0.18
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
2.46
2.34
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.36
0.34
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.50
0.48
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
89.92
85.43
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.26
0.25
Ryboflawina (mg)
0.20
0.19
Niacyna (mg)
1.80
1.71
Foliany (µg (mcg))
43.88
41.68
Beta karoten (µg (mcg))
25.05
23.80
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(95g)
Sód (mg)
22.96
21.82
Potas (mg)
88.96
84.52
Wapń (mg)
30.80
29.26
Fosfor (mg)
71.88
68.29
Magnez (mg)
13.70
13.02
Żelazo (mg)
1.68
1.60
Cynk (mg)
0.52
0.49
Miedź (mg)
0.07
0.07
Szacunkowy indeks glikemiczny muffinów z jagodami 69
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania muffinów z jagodami

Koszt składników
39.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jagody
250 g
20.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
10.00
Za 250 g
Masło
100 g
pół kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Mleko 3,2%
125 ml
pół szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 ml
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Mąka pszenna typ 500
250 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Cukier
150 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Koszt składników
39.00