Mazurek z kajmakiem
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 1/2 szklanki (85 g)
- Mąka krupczatka - 1 i 1/2 szklanki (270 g)
- Cukier puder - 2/3 szklanki (85 g)
- Cukier wanilinowy - 1 opakowanie (16 g)
- Masło - 1 kostka (200 g)
- Jajko - 1 jajko rozmiar M (1 szt.)
- Żółtko jajka - 1 żółtko rozmiar M (1 szt.)
- Sól - 1/3 łyżeczki (2 g)
- Mleko skondensowane (zagęszczone) - 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (533 g)
- Migdały - 2 garście (70 g)
Przepis na mazurek z kajmakiem krok po kroku
Do wysokiego garnka włóż puszkę słodzonego mleka skondensowanego i zalej wodą. Gotuj na małym ogniu przez ok. 3 h.
W misce umieść mąkę krupczatkę, mąkę tortową, 2/3 szklanki cukru pudru, 1 opakowanie cukru wanilinowego i sól. Wymieszaj i wysyp na stolnicę. W tej suchej mieszance umieść schłodzone masło i posiekaj je nożem. Gdy z masła zostaną małe kawałeczki, dodaj schłodzone żółtko i całe jajko. Ciasto szybko zagnieć, a potem zawiń je w folię spożywczą i schowaj do lodówki na ok. 60 min.
Po tym czasie rozwałkuj ciasto. Następnie umieść je w blaszce i nakłuj widelcem. Ciasto schowaj do lodówki na ok. 30 min.
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni (grzanie góra-dół). Ciasto piecz ok. 15-20 min, do uzyskania złotego koloru, a potem odstaw do wystudzenia.
Ostudzone ciasto wysmaruj masą kajmakową i udekoruj migdałami.
-
Mazurek wielkanocny
-
Mazurek czekoladowy
-
Mazurek kajmakowy
-
Mazurek ciasto
-
Mazurek tradycyjny
-
Mazurek orzechowy
-
Mazurek pomarańczowy
-
Mazurek cytrynowy
-
Mazurek chałwowy
-
Mazurek bezglutenowy
-
Mazurek bez pieczenia
-
Mazurek różany
-
Mazurek makowy
-
Mazurek pistacjowy
-
Mazurek czekoladowy z bakaliami
-
Masa do mazurka
-
Mazurek wegański
-
Mazurek z mlekiem w proszku
-
Mazurek
Więcej informacji na temat mazurka z kajmakiem
Mazurek z kajmakiem to ciasto, które najczęściej pojawia się na naszych stołach w czasie Świąt Wielkanocnych. Ciasto jest proste do przygotowania i na jego wykonanie może się pokusić ten, kto dopiero zaczyna przygodę z pieczeniem. Nie tylko dzieci uwielbiają to ciasto! Mazurek jest nie tylko bardzo smaczny, ale też ładnie się prezentuje.
Jak zrobić to ciasto? Ten mazurek składa się w trzech rzeczy: ciasta, masy i dodatków. Należy zacząć od zrobienia masy z puszki, ponieważ słodzone skondensowane mleko musi się gotować ok. 3 h. Przez ten czas należy kontrolować stan wody w garnku i w razie potrzeby dolewać wrzątek. Gdy masa będzie się gotować, można przystąpić do przygotowania ciasta.
Mazurka przygotowuje się na kruchym cieście. Wystarczy najpierw wymieszać suche składniki, a potem dodać dobrze schłodzone masło i rozdrobnić je za pomocą noża. Najwygodniej robi się to na stolnicy. Masło możesz też zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Gdy masło będzie już w małych kawałkach, należy dodać schłodzone jajko i żółtko. Ciasto trzeba szybko zagnieść, a potem zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki.
Po 1 h można je wyciągnąć, rozwałkować i umieścić na blaszce, a potem znowu umieścić w lodówce. Schłodzone ciasto trzeba piec do przyrumienienia. Gdy ciasto ostygnie, można je polać masą kajmakową i udekorować. Ciasto można pokroić, gdy masa dobrze stężeje.
Ten przepis na mazurek z kajmakiem możesz zmodyfikować. Casto możesz upiec z obciążeniem, aby kruchy placek pod masę wyszedł idealnie płaski. Wielkanocny mazurek z kajmakiem możesz dowolnie przystroić. Mogą to być m.in. płatki migdałów, ale możesz też zdecydować się na wiórki kokosowe, małe pianki, kandyzowane owoce lub rodzynki.
Masę na to ciasto możesz przygotować na dwa sposoby. Możesz zdecydować się na ugotowanie jednej puszki słodzonego mleka skondensowanego, ale jeśli potrzebujesz coś, co przygotowuje się znacznie szybciej, to możesz skorzystać z gotowej masy tzw. krówkowej. Gotową masę wystarczy podgrzać, aby łatwiej można było ją rozsmarować po cieście.
Alergeny w mazurku z kajmakiem
Lista alergenów dla mazurka z kajmakiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
- Mąka krupczatka
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- mleko skondensowane (zagęszczone)
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Migdały
Wartości odżywcze mazurka z kajmakiem
Energia i białka
(90g)
Węglowodany
(90g)
Tłuszcze
(90g)
Witaminy
(90g)
Składniki mineralne
(90g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.