Mazurek bezglutenowy
- Mąka ryżowa - 6 łyżek (60 g)
- Mąka ziemniaczana - 6 łyżek (60 g)
- Mąka kukurydziana - 6 łyżek (60 g)
- Mąka migdałowa - 10 łyżek (100 g)
- Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka (bezglutenowy) (5 g)
- Ksylitol (cukier brzozowy) - 4 łyżki (40 g)
- Żółtko jajka (2 szt.)
- Masło - pół kostki (125 g)
- Kajmak - 1 puszka (460 g)
Przepis na mazurka bezglutenowego krok po kroku
Do miski wsyp wszystkie rodzaje mąki, proszek do pieczenia, ksylitol i wymieszaj. Dodaj masło pokrojone w kostkę i dłońmi lub mikserem rozetrzyj je z mąką. Dodaj żółtka i zagnieć ciasto.
Włóż do lodówki na pół godziny, po czym rozwałkuj, przełóż do blachy do pieczenia i piecz ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Spód posmaruj masą kajmakową. udekoruj ulubionymi orzechami i suszonymi owocami.
-
Mazurek wielkanocny
-
Mazurek czekoladowy
-
Mazurek kajmakowy
-
Mazurek ciasto
-
Mazurek tradycyjny
-
Mazurek orzechowy
-
Mazurek pomarańczowy
-
Mazurek z kajmakiem
-
Mazurek cytrynowy
-
Mazurek chałwowy
-
Mazurek bez pieczenia
-
Mazurek różany
-
Mazurek makowy
-
Mazurek pistacjowy
-
Mazurek czekoladowy z bakaliami
-
Masa do mazurka
-
Mazurek wegański
-
Mazurek z mlekiem w proszku
-
Mazurek
Więcej informacji na temat mazurka bezglutenowego
Mazurek wielkanocny to tradycyjne, charakterystyczne dla polskiej kuchni ciasto, przygotowywane najczęściej z okazji świąt wielkanocnych. Na przestrzeni pokoleń powstało jego wiele odmian, a przepis na świąteczny mazurek można modyfikować na wiele różnych sposobów. Mazurek orzechowy, bakaliowy, cytrynowy, z masą kajmakową, wegański, czy bez glutenu to tylko kilka z naprawdę mnóstwa możliwości przygotowania tego smacznego ciasta. To świetna informacja dla osób, które z przyczyn zdrowotnych muszą stosować dietę bezglutenową. Nasz przepis na mazurek bezglutenowy pozwala na cieszenie się smakiem tego pysznego ciasta wszystkich osobom na przykład z celiakią, czy nietolerancją glutenu. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić bezglutenowego mazurka, aby był równie smaczny i pyszny co tradycyjna wersja jesteś w odpowiednim miejscu. Mazurek bezglutenowy z naszego przepisu jest dla Ciebie świetną propozycją i z pewnością poradzisz sobie z jego przygotowaniem, nawet jeśli nie masz większego doświadczenia w gotowaniu, czy pieczeniu.Aby przygotować bezglutenowy spód do świątecznego mazurka będą Ci potrzebne: mieszanka mąki bezglutenowej, najlepiej ryżowej, ziemniaczanej i kukurydzianej, ale możesz też wykorzystać mąkę owsianą, masło lub margaryna, cukier, a najlepiej ksylitol, ze względu na mniejszą kaloryczność i indeks glikemiczny oraz jajka. Mazurek bezglutenowy najczęściej piecze się w kształcie prostokątnym, możesz jednak śmiało zmienić jego kształt na okrągły, rombu, lub serca. Jako masę do mazurka możesz wykorzystać masę śmietankową, kajmakową, lub czekoladową w zależności od tego na jakie ciasto masz ochotę i jakie smaki lubisz najbardziej. Na wierzchu ciasta tradycyjnie znajdują się charakterystyczne dla świąt wielkanocnych dekoracje, takie jak palemki, jajka, czy wielkanocne króliki przygotowane za pomocą kolorowego lukru w pisakach. Wielkanocny mazurek to ciasto którego nie może zabraknąć na świątecznym stole, a dzięki naszemu przepisowi poznasz najlepszy przepis na jego bezglutenową wersję. Jest przepyszny i pięknie się prezentuje dlatego ciężko przejść obok niego obojętnie i znika z blachy w mgnieniu oka.
Alergeny w mazurku bezglutenowym
Lista alergenów dla mazurka bezglutenowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- mąka migdałowa
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Proszek do pieczenia
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- kajmak
Wartości odżywcze mazurka bezglutenowego
Należy zwrócić uwagę na to, aby masa kajmakowa była w pełni bezglutenowa i pozbawiona zanieczyszczeń glutenem. Informacji na ten temat najlepiej szukać na etykiecie produktu.
Energia i białka
(140g)
Węglowodany
(140g)
Tłuszcze
(140g)
Witaminy
(140g)
Składniki mineralne
(140g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.