Marynata do karkówki na noc
- Oliwa z oliwek - 4 łyżki (40 ml)
- Miód - 1 łyżka (15 g)
- Musztarda - 1 łyżka (10 g)
Przepis na marynatę do karkówki na noc krok po kroku
Oliwę, miód, musztardę wymieszaj razem z przyprawami.
Więcej informacji na temat marynaty do karkówki na noc
Marynata do karkówki na noc to jeden z kluczowych i najważniejszych elementów, które zapewniają to, że mięso na grilla będzie miało odpowiedni, aromatyczny i wyrazisty smak oraz idealną kruchość. Brak marynaty powoduje, że cała potrawa może okazać się mdła i nieciekawa, a mięso może stać się twardsze, mniej smaczne i znacznie szybciej przypalić się podczas grillowania. Dzięki marynacie mięso będzie soczyste i pyszne i z pewnością przypadnie do gustu wszystkim uczestniczącym w grillu. Przepis na marynatę do karkówki na noc jest bardzo prosty i nie wymaga poświęcenia dużej ilości czasu, czy zaawansowanego sprzętu. Szczegółowa lista składników niezbędnych do przygotowania marynaty jest jednak w dużym stopniu uzależniona od indywidualnych upodobań i preferencji. Osoby, które na co dzień preferują pikantne i ostre smaki, mogą zdecydować się na dodatek dużej ilości czosnku, mielonej ostrej papryki, papryczek chilli, czy jalapeno. W przypadku chęci uzyskania łagodniejszej marynaty można wykorzystać delikatne przyprawy i zioła, na przykład majeranek, zioła prowansalskie, tymianek, oregano, czy bazylia. Dobrym rozwiązaniem jest również wykorzystanie gotowych mieszanek przypraw przeznaczonych specjalnie do karkówki z grilla. Pamiętaj jednak, że na ogół mają bardzo dużo soli, więc nie dla wszystkich będzie to dobre rozwiązanie. Najlepsza marynata powstaje poprzez dodatek wybranych przypraw do zalewy z oliwy z oliwek, miodu i musztardy. Połączenie tych składników sprawia, że marynata jest naprawdę pyszna, dobra do wielu rodzajów mięs, przy tym jest to bardzo prosty przepis. Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić marynatę do karkówki na noc koniecznie czytaj dalej i sprawdź nasz pomysł na ten dodatek do mięs. Karkówkę najlepiej zamarynować na całą noc - im dłuższy czas marynowania, tym lepiej, ponieważ mięso bardziej przechodzi smakiem i zapachem wszystkich przypraw, przez co staje się smaczniejsze i bardziej aromatyczne.
Alergeny w marynacie do karkówki na noc
Lista alergenów dla marynaty do karkówki na noc przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Musztarda
- przyprawa do mięsa
Wartości odżywcze marynaty do karkówki na noc
Osoby z problemami żołądkowo jelitowymi, zgagą, lub refluksem powinny uważać na zbyt duży dodatek ostrych przypraw, czy musztardy, ponieważ mogą one nasilać dolegliwości.
Energia i białka
(0g)
Węglowodany
(0g)
Tłuszcze
(0g)
Witaminy
(0g)
Składniki mineralne
(0g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.