Przepis na marroni krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, blender

Kasztany włóż do garnka, dodaj do nich śmietankę i cukier waniliowy. Gotuj 10 minut.

Pod koniec dodaj do nich połamaną na małe kawałki czekoladę.

Całość ostudź i przełóż do blendera. Zblenduj na gładki mus.

Marroni podane w drewnianej misce.
Marroni
Koszt przygotowania dania
14.25 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
153 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
76

Marroni - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o Marroni

Marroni to nie tylko nazwa kasztanów jadalnych, ale również potrawy przyrządzanej na ich bazie. Krem z kasztanów jest idealnym wyborem dla każdego, kto kocha wyważone słodkości. Do jego przygotowania używa się tylko kilka produktów, a całość wspaniale się prezentuje, a jeszcze lepiej smakuje. To idealna baza do słodkich deserów i wypieków. Przygotowanie tego kremu nie zajmie ci w dodatku zbyt dużo czasu.

Głównym składnikiem tego dania są kasztany jadalne, inaczej nazywane marroni. To orzechy, które są nie tylko pyszne, ale również naprawdę zdrowe. Choć jeszcze do niedawna ich odnalezienie w sklepie nie było łatwe, to w ostatnim czasie można je spotkać nawet w popularnych dyskontach. Wiele osób nie kupuje ich ze względu na brak pomysłu na obróbkę i ciekawe dania. Dlatego warto skorzystać z tego łatwego przepisu, który nie tylko pozwala na użycie kasztanów w sposób prosty, ale również smaczny. Kasztany to tak jak pozostałe orzechy bogactwo wielu cennych składników odżywczych. Dostarczają zdrowych tłuszczów, ale również naprawdę dużo błonnika. Dzięki temu wspierają pracę układu pokarmowego. To także doskonałe źródło witamin z grupy B, które wspierają zdrowie układu nerwowego. Dostarczają także potasu, wapnia i magnezu, czyli pierwiastków kluczowych dla prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Dlatego, choć orzechy te mogą wydawać się nieco egzotyczne, to jak najbardziej warto włączyć je do swojego menu na co dzień.

Krem marroni to danie typowe dla kuchni włoskiej. To właśnie tam można kupić go w każdym sklepie, restauracji, czy lokalnym markecie. Jednak nie trzeba wyjeżdżać na wakacje, by móc się nim cieszyć, gdyż da się go przygotować również w domu, w dość prosty sposób. Wystarczy kilka chwil, by całość była gotowa. Najważniejszym etapem jest pieczenie kasztanów. Muszą być dostatecznie miękkie, by można było zrobić z nich mus. Do kasztanów można dodawać wiele różnych dodatków, od rumu, aż po wanilię, wszystko zależy od tego, jaki efekt chce się osiągnąć. Kasztany jadalne w takim wydaniu są naprawdę smaczne.

Wartości odżywcze Marroni

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(56g)
Energia (kalorie)
273.84 kcal
153.35 kcal
Białko
2.12 g
1.19 g

Węglowodany w marroni

Na 100g
Na porcję
(56g)
Węglowodany
33.27 g
18.63 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(56g)
Tłuszcz
14.97 g
8.38 g
Tłuszcze nasycone
13.27 g
7.43 g
Tłuszcze nienasycone
1.69 g
0.95 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
1.29 g
0.72 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.40 g
0.23 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Cholesterol
0.54 mg
0.30 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na marroni

Na 100g
Na porcję
(56g)
Sód
2.10 mg
1.17 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny Marroni 76
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w Marroni

Lista alergenów dla Marroni przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 36%

Cena przygotowania Marroni

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kasztany jadalne
200 g
ugotowane z puszki
11.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
11.00
Za 200 g
Śmietanka kremowa 36%
100 ml
8.00
Za 500.0 ml
Liczba opakowań 1
1.60
Za 100 ml
Czekolada gorzka
30 g
5.00
Za 100.0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 30 g
Cukier wanilinowy
4 g
0.60
Za 16.0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 4 g
Koszt składników
24.60
Jak oceniasz przepis na marroni
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 80.0% osób