Mango sticky rice

Opublikowano: 25.11.2021 r., 16:29 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tajska potrawa: mango z ryżem
Mango sticky rice
Mango sticky rice to idealny pomysł gdy najdzie Cię ochota na coś słodkiego, poznaj mój prosty i szybki przepis i przekonaj się sam.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 10 min
216 kcal
Kcal w porcji
150 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 2 porcji
  • Ryż biały - 1 woreczek (100 g)
  • Mleczko kokosowe - 1 szklanka (250 ml)
  • Mąka ziemniaczana - 1 łyżeczka (10 g)
  • Mango - 1 sztuka (200 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, cukier
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na mango sticky rice krok po kroku

3/4 szklanki mleka kokosowego zagotuj w garnku z odrobiną cukru.

Ugotuj ryż na mleku kokosowym.

Resztę mleka kokosowego wymieszaj z mączką ziemniaczaną i delikatnie zagotuj w osobnych garnku.

Mango obierz i pokrój na mniejsze kawałki.

Ryż wyłóż na talerz, obok ułóż mango, a całość polej sosem z mleka kokosowego.

Jak oceniasz przepis na mango sticky rice
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 82,6% osób

Więcej informacji na temat mango sticky rice

Pomysł na niecodzienny obiad z egzotyczną nutką lub słodki podwieczorek? Koniecznie poznaj przepis na mango sticky rice. Dla mnie to danie jest tak sycące, że bardzo często przygotowuje je na obiad gdy mam ochotę na coś słodkiego, jednak oryginalnie mango sticky rice to tajlandzki deser. Także opcji podania i wykorzystania jest niezliczona ilość. Każda z nich będzie dobre. Jeśli masz ochotę na obiad na słodko przedstawiam ci mój prosty przepis.

Będziesz potrzebować naprawdę podstawowych składników, które są dostępne w każdym markecie. Na dwie porcję przygotuj mango, mleczko kokosowe, odrobinę mączki ziemniaczanej i ryż.

Mleczko kokosowe z natury jest bardzo tłuste, dlatego jeśli masz ochotę lub chcesz nieco uszczuplić Twoje danie z kilokalorii sięgnij po mleko kokosowe w wersji „light” zawiera ono nawet o połowę mniej tłuszczu.

Zacznijmy od zagotowania mleka kokosowego w garnku, dodaj odrobinę cukru i doprowadź do wrzenia. Na mleku ugotuj ryż. Może to być zwykły ryż biały lecz pamiętaj, że charakteryzuje się on wysokim indeksem glikemicznym dlatego jeśli zmagasz się z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej i cierpisz na insulinooporność bądź cukrzycę typu II ten rodzaj ryżu jest dla Ciebie nie wskazany. Możesz wybrać także biały ryż typu basmati, który charakteryzuje się niższym indeksem glikemicznym dlatego osoby z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej mogą bezpiecznie z niego korzystać. Jednak najniższym indeksem glikemicznym i najwyższą zawartością błonnika będzie charakteryzować się ryż brązowy. Jeśli nie masz przeciwskazań zdrowotnych to rodzaj ryżu naprawdę nie ma większego znaczenia. Tradycyjne mango sticky rice przygotowuje się z białym ryżem.

Odlej odrobinę mleka kokosowego i wymieszaj je z mąką ziemniaczaną.

Następnie przekrój mango na pół i wytnij z niego charakterystyczne kostki lub pokrój w paski. Nie ma to większego znaczenia. Ugotowany na mleku kokosowym ryż przełóż na talerz i dodaj mango.

Całość polej mlekiem kokosowym zagęszczonym mąką ziemniaczaną.

Mango z ryżem to idealne połączenie dla dzieci. Skoro już wiesz jak zrobić mango sticky rice przygotuj to pyszne danie dla całej rodziny.

Alergeny w mango sticky rice

Lista alergenów dla mango sticky rice przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na mango sticky rice

Wartości odżywcze mango sticky rice

na 100g gotowej potrawy

Mango sticky rice to świetny pomysł gdy najdzie Cię ochota na coś słodkiego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kcal)
144.14
216.21
Białko (g)
2.95
4.42
Fenyloalanina (mg)
0.07
0.11
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany (g)
29.62
44.43
Węglowodany przyswajalne (g)
28.81
43.21
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.81
1.22

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz (g)
1.94
2.90
Tłuszcze nasycone (g)
1.32
1.98
Tłuszcze nienasycone (g)
0.61
0.92
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.48
0.72
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.13
0.20
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
4.91
7.37
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina A (µg (mcg))
30.00
45.00
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.08
0.13
Witamina B12 (µg (mcg))
0.13
0.20
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
13.10
19.66
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
10.27
15.40
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.04
0.07
Ryboflawina (mg)
0.08
0.12
Niacyna (mg)
0.56
0.84
Foliany (µg (mcg))
20.45
30.67
Beta karoten (µg (mcg))
235.27
352.90
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód (mg)
112.05
168.08
Potas (mg)
148.84
223.26
Wapń (mg)
50.80
76.21
Fosfor (mg)
114.07
171.11
Magnez (mg)
15.07
22.61
Żelazo (mg)
0.19
0.28
Cynk (mg)
0.40
0.60
Miedź (mg)
0.09
0.14
Mangan (mg)
0.19
0.29
Szacunkowy indeks glikemiczny mango sticky rice 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania mango sticky rice

Koszt składników
20.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ryż biały
100 g
1 woreczek
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 100 g
Mleczko kokosowe
250 ml
1 szklanka
5.00
Za 400,0 ml
Liczba opakowań 1
3.12
Za 250 ml
Mąka ziemniaczana
10 g
1 łyżeczka
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 10 g
Mango
200 g
1 sztuka
7.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
4.67
Za 200 g
Koszt składników
20.00