Ciasto malinowy król
- Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki (500 g)
- Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka (5 g)
- Cukier - 1 szklanka (250 g)
- Soda oczyszczona - 1 łyżeczka (5 g)
- Jajko (1 szt.)
- Jogurt naturalny 2% - 1/2 szklanki (125 g)
- Olej rzepakowy - 1/4 szklanki (60 ml)
- Maliny - 2 szklanki (500 g)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 1 łyżka (10 g)
- Sok z cytryny - 2 łyżki (20 ml)
- Ekstrakt waniliowy - 1 łyżeczka (5 ml)
Przepis na ciasto malinowy król krok po kroku
W misce wymieszaj mąkę, cukier (1/2 szklanki), proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól.
W drugiej misce ubij jajko, jogurt, olej i ekstrakt waniliowy.
Połącz obydwie zawartości misek i wymieszaj.
Do rondla włóż maliny, pozostały cukier i sok z cytryny. Przestań podgrzewać maliny, aż się całkowicie rozpuszczą.
W małej misce rozpuść skrobię ziemniaczaną z odrobiną wody. Dodaj skrobię do malin i gotuj, aż masa zgęstnieje.
Wyłóż 2/3 ciasta na dno formy i je rozprowadź.
Następnie wyłóż masę malinową.
Na wierzch wyłóż resztę ciasta, rozprowadź je delikatnie.
Piecz ciasto w rozgrzanym piekarniku przez około 30-35 minut.
-
Charlotte
-
Sernik z rosą
-
Ciasto z malinami
-
Sernikobrownie z malinami
-
Tort pavlova
-
Malinowa księżniczka
-
Ciasto balladyna
-
Ciasto bezowe
-
Tort z malinami
-
Tort lodowy
-
Krem malinowy do tortów
-
Ciasto bez pieczenia na biszkoptach
-
Ciasto czekoladowe z malinami
-
Kruche ciasto z malinami
-
Ciasto kruche z malinami
-
Ciasto z malinami i budyniem
-
Tarta z mascarpone i owocami
-
Ciasto jogurtowe z malinami
-
Ciasto z malinami
Więcej informacji na temat ciasta malinowy król
Masz ochotę na pyszny deser lub słodki podwieczorek? Postaw na ciasto malinowy król to połączenie delikatnego ciasta ze słodkimi malinami to idealny pomysł na słodki podwieczorek lub na deser do kawy nie tylko na niedzielę.
Ciasto nie dosyć, że jest pyszne, to dodatkowo szybkie i łatwe.
Poznaj mój przepis na ciasto malinowy król. Do jego przygotowania będziesz potrzebować podstawowych składników, które bez problemu dostaniesz, w każdym sklepie. A nawet jest duża szansa, że wszystkie z nich masz w domu.
Zatem jak zrobić ciasto malinowy król?
Wystarczy, że zaopatrzysz się w mąkę pszenną, masło, cukier, jajko, mleko, proszek do pieczenia, skrobię ziemniaczaną, sok z cytryny i maliny.
W misce wymieszaj mąkę, cukier (1/2 szklanki), proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól. W drugiej misce ubij jajko, jogurt, olej i ekstrakt waniliowy. Połącz obydwie zawartości misek i wymieszaj. Do rondla włóż maliny, pozostały cukier i sok z cytryny. Przestań podgrzewać maliny, aż się całkowicie rozpuszczą. W małej misce rozpuść skrobię ziemniaczaną z odrobiną wody. Dodaj skrobię do malin i gotuj, aż masa zgęstnieje. Wyłóż 2/3 ciasta na dno formy i je rozprowadź. Następnie wyłóż masę malinową. Na wierzch wyłóż resztę ciasta, rozprowadź je delikatnie. Piecz ciasto w rozgrzanym piekarniku przez około 30-35 minut. Po tym czasie nasze ciasto jest dobre do spożycia i podania wszystkim gościom, dlatego koniecznie przygotuj je w swoim domu i przekonaj się, że jest smaczne i najlepsze.
W kwestii owoców mogą to być maliny mrożone lub świeże. Jeśli zdecydujesz się na mrożone owoce, pamiętaj o ich prawidłowym odmrażaniu. Sposobów jest kilka albo wsyp zamrożone owoce do miski i włóż ją do lodówki lub wsyp mrożone owoce do gotującej się wody. Nie powinno się jednak rozmrażać owoców w temperaturze pokojowej, sprzyja to rozmnażaniu się bakterii i utracie witamin. Nie ma znaczenia, jakich owoców użyjesz, wszystkie będą dobre.
Alergeny w cieście malinowy król
Lista alergenów dla ciasta malinowy król przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt naturalny 2%
Wartości odżywcze ciasta malinowy król
Na wierzch ciasta możesz też przygotować kruszonkę.
Energia i białka
(80g)
Węglowodany
(80g)
Tłuszcze
(80g)
Witaminy
(80g)
Składniki mineralne
(80g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.