Makaron ze szpinakiem i gorgonzolą
- Cebula - 2 średnie sztuki (300 g)
- Szpinak (400 g)
- Ser gorgonzola (200 g)
- Mascarpone (200 g)
- Masło klarowane (50 g)
- Makaron penne (400 g)
Przepis na makaron ze szpinakiem i gorgonzolą krok po kroku
Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.
Czosnek przeciśnij przez praskę.
Na patelni rozpuść masło klarowane i podsmaż czosnek oraz cebulę.
Dodaj szpinak na patelnię i podsmaż.
Dodaj gorgonzolę, mascarpone.
Podgrzej do połączenia składników.
Dopraw całość solą i pieprzem.
W garnku zagotuj wodę, dodaj sól i wsyp makaron.
Gotuj przez 8-9 minut.
Makaron odcedź w wody.
Dodaj sos i wymieszaj do połączenia składników.
-
Makaron ze szpinakiem
-
Pappardelle
-
Makaron ze szpinakiem i serem feta
-
Makaron ze szpinakiem i kurczakiem
-
Makaron ze szpinakiem i tuńczykiem
-
Kurczak po toskańsku
-
Makaron z łososiem i szpinakiem
-
Makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
-
Makaron z pesto i kurczakiem
-
Makaron ze szpinakiem i fetą
-
Makaron ze szpinakiem i łososiem
-
Spaghetti ze szpinakiem
-
Zapiekanka makaron ze szpinakiem
-
Tagliatelle ze szpinakiem
-
Makaron ze szpinakiem i pomidorami
-
Penne ze szpinakiem
-
Szpinak nowozelandzki
-
Makaron z tuńczykiem i szpinakiem
-
Makaron ze szpinakiem
Więcej informacji na temat makaronu ze szpinakiem i gorgonzolą
Makaron ze szpinakiem i gorgonzolą to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Makaron jest bardzo kremowy i świetnie sprawdzi się jako danie podczas kolacji ze znajomymi. Przepis na makaron ze szpinakiem i gorgonzolą jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia makaronu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: makaron penne, szpinak, cebula, czosnek, gorgonzola, mascarpone, sól, pieprz, masło klarowane.
Jak zrobić makaron ze szpinakiem i gorgonzolą? Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w drobną kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę. Na patelni rozpuść masło klarowane i podsmaż czosnek oraz cebulę. Dodaj szpinak na patelnię i podsmaż. Dodaj gorgonzolę, mascarpone. Podgrzej do połączenia składników. Dopraw całość solą i pieprzem. W garnku zagotuj wodę, dodaj sól i wsyp makaron. Gotuj przez 8-9 minut. Makaron odcedź w wody. Dodaj sos i wymieszaj do połączenia składników.
Szpinak jest niskokalorycznym warzywem, zawierającym duże ilości żelaza, witaminy C i magnezu. Jest również dobrym źródłem wapnia, wspomagającego budowę kości. Szpinak zawiera także dużo błonnika, który poprawia perystaltykę jelit i zapobiega zaparciom. Mascarpone to włoskiego pochodzenia ser o wysokiej zawartości tłuszczu około 40% produktu to tłuszcz, dzięki temu jest bardzo kremowy i ma wszechstronne zastosowanie. Można go używać do słodkich wypieków jako bazę kremu lub przygotowywać z jego pomocą słone dania jak spaghetti czy zapiekanki. Serek mascarpone zawiera tłuszcz mleczy, który jest łatwo przyswajalny, gdyż jest zemulgowaną formą tłuszczu. Cebula jest idealnym źródłem kwercetyny, która jest naturalnym przeciwutleniaczem.
Podsumowując pyszny makaron sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Makaron z kremowym sosem jest idealny jak szybki obiad po pracy. Smaczny sos można podać także z ryżem lub kluskami lanymi. Makaron jest dobry do spożycia od razu po przygotowaniu. Nie powinno się go przechowywać w lodówce, gdyż makaron wchłonie cały sos.
Alergeny w makaronie ze szpinakiem i gorgonzolą
Lista alergenów dla makaronu ze szpinakiem i gorgonzolą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser gorgonzola
- mascarpone
- Masło klarowane
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Makaron penne
Wartości odżywcze makaronu ze szpinakiem i gorgonzolą
Makaron ze szpinakiem i gorgonzolą to dobre źródło naturalnego błonnika pokarmowego. Makaron zawiera dużą ilość kalorii pochodzących głównie z tłuszczów nasyconych. Makaron jest bardzo syty i świetnie sprawdzi się jako cheat meal.
Energia i białka
(350g)
Węglowodany
(350g)
Tłuszcze
(350g)
Witaminy
(350g)
Składniki mineralne
(350g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.