Makaron ze szpinakiem i gorgonzolą

Opublikowano: 26.05.2022 r., 8:23 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Makaron ze szpinakiem i gorgonzolą
Makaron ze szpinakiem i gorgonzolą
Makaron ze szpinakiem i gorgonzolą to wspaniała propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Makaron jest syty i zawiera dużą ilość składników mineralnych. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie i Smażenie 20 min
826 kcal
Kcal w porcji
350 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Cebula - 2 średnie sztuki (300 g)
  • Szpinak (400 g)
  • Ser gorgonzola (200 g)
  • Mascarpone (200 g)
  • Masło klarowane (50 g)
  • Makaron penne (400 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, czosnek
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek

Przepis na makaron ze szpinakiem i gorgonzolą krok po kroku

Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.

Czosnek przeciśnij przez praskę.

Na patelni rozpuść masło klarowane i podsmaż czosnek oraz cebulę.

Dodaj szpinak na patelnię i podsmaż.

Dodaj gorgonzolę, mascarpone.

Podgrzej do połączenia składników.

Dopraw całość solą i pieprzem.

W garnku zagotuj wodę, dodaj sól i wsyp makaron.

Gotuj przez 8-9 minut.

Makaron odcedź w wody.

Dodaj sos i wymieszaj do połączenia składników.

Jak oceniasz przepis na makaron ze szpinakiem i gorgonzolą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,8% osób

Więcej informacji na temat makaronu ze szpinakiem i gorgonzolą

Makaron ze szpinakiem i gorgonzolą to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Makaron jest bardzo kremowy i świetnie sprawdzi się jako danie podczas kolacji ze znajomymi. Przepis na makaron ze szpinakiem i gorgonzolą jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia makaronu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: makaron penne, szpinak, cebula, czosnek, gorgonzola, mascarpone, sól, pieprz, masło klarowane.

Jak zrobić makaron ze szpinakiem i gorgonzolą? Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w drobną kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę. Na patelni rozpuść masło klarowane i podsmaż czosnek oraz cebulę. Dodaj szpinak na patelnię i podsmaż. Dodaj gorgonzolę, mascarpone. Podgrzej do połączenia składników. Dopraw całość solą i pieprzem. W garnku zagotuj wodę, dodaj sól i wsyp makaron. Gotuj przez 8-9 minut. Makaron odcedź w wody. Dodaj sos i wymieszaj do połączenia składników.

Szpinak jest niskokalorycznym warzywem, zawierającym duże ilości żelaza, witaminy C i magnezu. Jest również dobrym źródłem wapnia, wspomagającego budowę kości. Szpinak zawiera także dużo błonnika, który poprawia perystaltykę jelit i zapobiega zaparciom. Mascarpone to włoskiego pochodzenia ser o wysokiej zawartości tłuszczu około 40% produktu to tłuszcz, dzięki temu jest bardzo kremowy i ma wszechstronne zastosowanie. Można go używać do słodkich wypieków jako bazę kremu lub przygotowywać z jego pomocą słone dania jak spaghetti czy zapiekanki. Serek mascarpone zawiera tłuszcz mleczy, który jest łatwo przyswajalny, gdyż jest zemulgowaną formą tłuszczu. Cebula jest idealnym źródłem kwercetyny, która jest naturalnym przeciwutleniaczem.

Podsumowując pyszny makaron sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Makaron z kremowym sosem jest idealny jak szybki obiad po pracy. Smaczny sos można podać także z ryżem lub kluskami lanymi. Makaron jest dobry do spożycia od razu po przygotowaniu. Nie powinno się go przechowywać w lodówce, gdyż makaron wchłonie cały sos.

Alergeny w makaronie ze szpinakiem i gorgonzolą

Lista alergenów dla makaronu ze szpinakiem i gorgonzolą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser gorgonzola
    • mascarpone
    • Masło klarowane
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makaron penne

Wartości odżywcze makaronu ze szpinakiem i gorgonzolą

na 100g gotowej potrawy

Makaron ze szpinakiem i gorgonzolą to dobre źródło naturalnego błonnika pokarmowego. Makaron zawiera dużą ilość kalorii pochodzących głównie z tłuszczów nasyconych. Makaron jest bardzo syty i świetnie sprawdzi się jako cheat meal.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(350g)
Energia (kcal)
236.13
826.45
Białko (g)
7.50
26.25

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(350g)
Węglowodany (g)
22.91
80.19
Węglowodany przyswajalne (g)
21.19
74.16
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.72
6.03

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(350g)
Tłuszcz (g)
13.04
45.65
Tłuszcze nasycone (g)
11.74
41.09
Tłuszcze nienasycone (g)
1.31
4.57
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: masło klarowane.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
38.58
135.03

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(350g)
Witamina C (mg)
8.68
30.39
Brak danych dla: ser gorgonzola.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(350g)
Sód (mg)
197.48
691.19
Potas (mg)
229.97
804.89
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Wapń (mg)
98.77
345.71
Żelazo (mg)
1.08
3.76
Szacunkowy indeks glikemiczny makaronu ze szpinakiem i gorgonzolą 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania makaronu ze szpinakiem i gorgonzolą

Koszt składników
61.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cebula
300 g
2 średnie sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Szpinak
400 g
5.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 3
13.33
Za 400 g
Ser gorgonzola
200 g
11.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 2
12.22
Za 200 g
Mascarpone
200 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
5.20
Za 200 g
Masło klarowane
50 g
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.20
Za 50 g
Makaron penne
400 g
4.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
3.20
Za 400 g
Koszt składników
61.50