Makaron z tuńczykiem i kaparami
- Makaron pełnoziarnisty (razowy) (600 g)
- Cebula - 3 duże sztuki (300 g)
- Pomidor - 3 średnie sztuki (600 g)
- Oliwa z oliwek (120 ml)
- Tuńczyk w sosie własnym (400 g)
- Kapary (100 g)
- Kukurydza konserwowa (200 g)
Przepis na makaron z tuńczykiem i kaparami krok po kroku
Obierz cebulę i czosnek z łupiny, posiekaj drobno.
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i zeszklij cebulę i czosnek.
Pokrój pomidory w kostkę.
Dodaj na patelnię, dopraw solą i pieprzem, duś 15 minut pod przykryciem na wolnym ogniu.
Dodaj do pomidorów tuńczyka, kukurydzę i kapary.
Posiekaj natkę pietruszki, koper i bazylię, dodaj do sosu i wymieszaj.
W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem.
W garnku zagotuj wodę, dodaj łyżkę soli i umieść w niej makaron.
Gotuj przez 8-9 minut.
Odcedź makaron i dodaj do niego sos, wymieszaj.
Dodawaj w głębokich talerzach.
-
Makaron z tuńczykiem
-
Makaron ze szpinakiem i tuńczykiem
-
Sałatka z tuńczykiem i makaronem
-
Spaghetti z tuńczykiem
-
Makaron z tuńczykiem i pomidorkami
-
Sałatka makaronowa z tuńczykiem
-
Makaron z tuńczykiem i szpinakiem
-
Makaron z tuńczykiem i oliwkami
-
Makaron z pesto i tuńczykiem
-
Zapiekanka z tuńczykiem
-
Sałatka z tuńczykiem i makaronem ryżowym
-
Makaron z tuńczykiem i suszonymi pomidorami
-
Makaron z tuńczykiem i kukurydzą
-
Sałatka z tuńczykiem i makaronem i jajkiem
-
Makaron z tuńczykiem fit
-
Sałatka makaronowa z tuńczykiem i jajkiem
-
Makaron z tuńczykiem i śmietaną
-
Makaron z tuńczykiem i cukinią
-
Makaron z tuńczykiem
Więcej informacji na temat makaronu z tuńczykiem i kaparami
Makaron z tuńczykiem i kaparami to świetny pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Makaron z tuńczykiem często kojarzy się z czymś nieapetycznym i niezbyt ładnie pachnącym. Pozwól nam odczarować to danie. Przepis na makaron z tuńczykiem i kaparami jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go zrobić. Do zrobienia makaronu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: makaron pełnoziarnisty, tuńczyk w puszce w sosie własnym, cebula, czosnek, pomidory, oliwa z oliwek, kukurydza, kapary, papryka słodka, papryka ostra, koper, natka pietruszki, oliwki czarne, sól, pieprz, bazylia.
Jak zrobić makaron z tuńczykiem i kaparami? Obierz cebulę i czosnek z łupiny, posiekaj drobno. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i zeszklij cebulę i czosnek. Pokrój pomidory w kostkę. Dodaj na patelnię, dopraw solą i pieprzem, duś 15 minut pod przykryciem na wolnym ogniu. Dodaj do pomidorów tuńczyka, kukurydzę i kapary. Posiekaj natkę pietruszki, koper i bazylię, dodaj do sosu i wymieszaj. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem. W garnku zagotuj wodę, dodaj łyżkę soli i umieść w niej makaron. Gotuj przez 8-9 minut. Odcedź makaron i dodaj do niego sos, wymieszaj. Dodawaj w głębokich talerzach.
Tuńczyk w puszcze w sosie własnym jest dobrym źródłem kwasów tłuszczowych Omega 3. Tuńczyk jest skarbnicą witamin z grupy B oraz żelaza. Zawiera również tak ważny dla naszej tarczycy, a co za tym idzie odpowiedniej produkcji hormonów selen.
Podsumowując smaczny makaron to dobry pomysł na zdrowy obiad. Pełnoziarnisty makaron dodany do sosu sprawia, że danie staje się bombą składników mineralnych i błonnika pokarmowego. Jeśli chcesz przygotować większą ilość sosu i zabrać na drugi dzień do pracy nie mieszaj go z makaronem. Zabierz osobno sos i osobno makaron i wymieszaj bezpośrednio przed spożyciem. Pamiętaj, że makaron powinien być gotowany al dente, czyli musi być delikatnie twardy w środku. Zbyt długie gotowanie prowadzi do rozgotowania makaronu, a to wpływa nie korzystnie na wygląd potrawy. Przepis doskonale sprawdzi się na obiad dla całej rodziny.
Alergeny w makaronie z tuńczykiem i kaparami
Lista alergenów dla makaronu z tuńczykiem i kaparami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- makaron pełnoziarnisty (razowy)
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Tuńczyk w sosie własnym
W przepisie na makaron z tuńczykiem i kaparami nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- bazylia świeża
Wartości odżywcze makaronu z tuńczykiem i kaparami
Makaron z tuńczykiem i kaparami to danie zawierające dużą ilość błonnika pokarmowego. Danie zawiera dużą ilość białka zwierzęcego. Makaron jest dobrym źródłem składników mineralnych. Danie ma niski indeks glikemiczny.
Energia i białka
(385g)
Węglowodany
(385g)
Tłuszcze
(385g)
Witaminy
(385g)
Składniki mineralne
(385g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.