Makaron z tuńczykiem i kaparami

Opublikowano: 25.01.2022 r., 8:30 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Makaron z tuńczykiem i kaparami
Makaron z tuńczykiem i kaparami
Makaron z tuńczykiem i kaparami to doskonały pomysł na pyszny i syty obiad. Jeśli lubisz tuńczyka z puszki, koniecznie wypróbuj nasz przepis. Danie możesz podać także na kolację ze znajomymi.
Przygotowanie 20 min
Smażenie i Czas duszenia 30 min
687 kcal
Kcal w porcji
385 g
Wielkość porcji
49
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Makaron pełnoziarnisty (razowy) (600 g)
  • Cebula - 3 duże sztuki (300 g)
  • Pomidor - 3 średnie sztuki (600 g)
  • Oliwa z oliwek (120 ml)
  • Tuńczyk w sosie własnym (400 g)
  • Kapary (100 g)
  • Kukurydza konserwowa (200 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, natka pietruszki świeża, papryka ostra, czosnek, koper, bazylia świeża
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek

Przepis na makaron z tuńczykiem i kaparami krok po kroku

Obierz cebulę i czosnek z łupiny, posiekaj drobno.

Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i zeszklij cebulę i czosnek.

Pokrój pomidory w kostkę.

Dodaj na patelnię, dopraw solą i pieprzem, duś 15 minut pod przykryciem na wolnym ogniu.

Dodaj do pomidorów tuńczyka, kukurydzę i kapary.

Posiekaj natkę pietruszki, koper i bazylię, dodaj do sosu i wymieszaj.

W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem.

W garnku zagotuj wodę, dodaj łyżkę soli i umieść w niej makaron.

Gotuj przez 8-9 minut.

Odcedź makaron i dodaj do niego sos, wymieszaj.

Dodawaj w głębokich talerzach.

Jak oceniasz przepis na makaron z tuńczykiem i kaparami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,9% osób

Więcej informacji na temat makaronu z tuńczykiem i kaparami

Makaron z tuńczykiem i kaparami to świetny pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Makaron z tuńczykiem często kojarzy się z czymś nieapetycznym i niezbyt ładnie pachnącym. Pozwól nam odczarować to danie. Przepis na makaron z tuńczykiem i kaparami jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go zrobić. Do zrobienia makaronu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: makaron pełnoziarnisty, tuńczyk w puszce w sosie własnym, cebula, czosnek, pomidory, oliwa z oliwek, kukurydza, kapary, papryka słodka, papryka ostra, koper, natka pietruszki, oliwki czarne, sól, pieprz, bazylia.

Jak zrobić makaron z tuńczykiem i kaparami? Obierz cebulę i czosnek z łupiny, posiekaj drobno. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i zeszklij cebulę i czosnek. Pokrój pomidory w kostkę. Dodaj na patelnię, dopraw solą i pieprzem, duś 15 minut pod przykryciem na wolnym ogniu. Dodaj do pomidorów tuńczyka, kukurydzę i kapary. Posiekaj natkę pietruszki, koper i bazylię, dodaj do sosu i wymieszaj. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem. W garnku zagotuj wodę, dodaj łyżkę soli i umieść w niej makaron. Gotuj przez 8-9 minut. Odcedź makaron i dodaj do niego sos, wymieszaj. Dodawaj w głębokich talerzach.

Tuńczyk w puszcze w sosie własnym jest dobrym źródłem kwasów tłuszczowych Omega 3. Tuńczyk jest skarbnicą witamin z grupy B oraz żelaza. Zawiera również tak ważny dla naszej tarczycy, a co za tym idzie odpowiedniej produkcji hormonów selen.

Podsumowując smaczny makaron to dobry pomysł na zdrowy obiad. Pełnoziarnisty makaron dodany do sosu sprawia, że danie staje się bombą składników mineralnych i błonnika pokarmowego. Jeśli chcesz przygotować większą ilość sosu i zabrać na drugi dzień do pracy nie mieszaj go z makaronem. Zabierz osobno sos i osobno makaron i wymieszaj bezpośrednio przed spożyciem. Pamiętaj, że makaron powinien być gotowany al dente, czyli musi być delikatnie twardy w środku. Zbyt długie gotowanie prowadzi do rozgotowania makaronu, a to wpływa nie korzystnie na wygląd potrawy. Przepis doskonale sprawdzi się na obiad dla całej rodziny.

Alergeny w makaronie z tuńczykiem i kaparami

Lista alergenów dla makaronu z tuńczykiem i kaparami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • makaron pełnoziarnisty (razowy)
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Tuńczyk w sosie własnym

W przepisie na makaron z tuńczykiem i kaparami nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • bazylia świeża
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze makaronu z tuńczykiem i kaparami

na 100g gotowej potrawy

Makaron z tuńczykiem i kaparami to danie zawierające dużą ilość błonnika pokarmowego. Danie zawiera dużą ilość białka zwierzęcego. Makaron jest dobrym źródłem składników mineralnych. Danie ma niski indeks glikemiczny.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(385g)
Energia (kcal)
178.61
687.66
Białko (g)
8.18
31.50

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(385g)
Węglowodany (g)
22.93
88.29
Węglowodany przyswajalne (g)
19.55
75.27
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.38
13.03

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(385g)
Tłuszcz (g)
6.52
25.08
Tłuszcze nasycone (g)
1.48
5.71
Tłuszcze nienasycone (g)
5.03
19.38
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.00
15.42
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.03
3.96
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: oliwa z oliwek, tuńczyk w sosie własnym.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
7.24
27.88
Brak danych dla: makaron pełnoziarnisty (razowy).
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(385g)
Witamina A (µg (mcg))
12.20
46.96
Brak danych dla: makaron pełnoziarnisty (razowy).
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.15
0.59
Witamina B12 (µg (mcg))
0.20
0.78
Witamina C (mg)
5.08
19.57
Brak danych dla: makaron pełnoziarnisty (razowy).
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.34
1.33
Brak danych dla: makaron pełnoziarnisty (razowy).
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.93
3.58
Retinol (µg (mcg))
1.03
3.98
Brak danych dla: makaron pełnoziarnisty (razowy).
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.12
0.45
Ryboflawina (mg)
0.08
0.29
Niacyna (mg)
3.34
12.85
Foliany (µg (mcg))
26.81
103.22
Beta karoten (µg (mcg))
119.91
461.67
Brak danych dla: makaron pełnoziarnisty (razowy).
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(385g)
Sód (mg)
193.47
744.84
Potas (mg)
227.72
876.74
Wapń (mg)
17.08
65.75
Fosfor (mg)
125.47
483.08
Magnez (mg)
39.44
151.84
Żelazo (mg)
1.25
4.82
Cynk (mg)
0.83
3.20
Miedź (mg)
0.16
0.60
Szacunkowy indeks glikemiczny makaronu z tuńczykiem i kaparami 49
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania makaronu z tuńczykiem i kaparami

Koszt składników
66.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron pełnoziarnisty (razowy)
600 g
4.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
6.75
Za 600 g
Cebula
300 g
3 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Pomidor
600 g
3 średnie sztuki
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 4
8.00
Za 600 g
Oliwa z oliwek
120 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
4.80
Za 120 ml
Tuńczyk w sosie własnym
400 g
6.00
Za 170,0 g
Liczba opakowań 3
14.12
Za 400 g
Kapary
100 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 100 g
Kukurydza konserwowa
200 g
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
2.06
Za 200 g
Koszt składników
66.00