Przepis na makaron arrabbiata krok po kroku
- Makaron bezjajeczny 400 g
- Przecier pomidorowy z solą 500 g
- Cebula 100 g
- Papryczka chili zielona świeża 8 g
- Czosnek 15 g
- Bazylia świeża 30 g
- Natka pietruszki 45 g
- Oliwa z oliwek 45 ml
Makaron ugotuj w lekko osolonym wrzątku.
Na patelni rozgrzej oliwę. Podsmaż na niej drobno posiekaną cebulę.
Czosnek i chili drobno posiekaj, dodaj do cebuli. Całość smaż 5 minut.
Warzywa zalej przecierem, dopraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
Natkę i bazylię drobno posiekaj i dodaj do sosu.
Makaron wrzuć na patelnię.
Jeśli sosu będzie za mało, możesz dodać trochę wody z gotowania makaronu.
Całość dokładnie wymieszaj.
Często zadawane pytania
-
Zapiekanka makaronowa
-
Makaron ze szpinakiem
-
Spaghetti carbonara
-
Spaghetti
-
Tagliatelle
-
Spaghetti bolognese
-
Makaron z kurczakiem
-
Ravioli
-
Zapiekanka gyros z makaronem
-
Makaron z tuńczykiem
-
Makaron ze szpinakiem i serem feta
-
Makaron z pesto
-
Makaron z cukinią
-
Makaron z krewetkami
-
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
-
Makaron ze szpinakiem i kurczakiem
-
Makaron z pieczarkami
-
Makaron z łososiem
-
Pomysły na obiad z makaronem

(liczba kalorii)
Makaron arrabbiata - cechy przepisu
Więcej o makaronie arrabbiata
Makaron arrabbiata to pyszna opcja na wspaniały makaron dla wszystkich miłośników prostych dań. Choć robi się go na bazie pomidorów, jednak nie przypomina spaghetti. Ten makaron smakuje naprawdę wybornie i będzie dobrym wyborem dla wszystkich miłośników kuchni śródziemnomorskiej. Jest niezwykle łatwy w przygotowaniu i pięknie się prezentuje ze względu na dużą liczbę kolorów, które świetnie ze sobą współgrają. Najlepiej smakuje prosto z patelni.
Przepis na makaron arrabbiatę to doskonały pomysł na pyszne danie na obiad. To danie najlepiej komponuje się z makaronem penne, można użyć też tagliatelle, jeśli planuje się go przygotować z kurczakiem, gdyż jest on idealnym wyborem do mięsnych dań. Można go także przygotować ze spaghetti. Choć czosnek dodaje odpowiedniej ostrości, temu daniu warto pamiętać, by nie podsmażać go zbyt długo, bo stanie się gorzki, co negatywnie wpłynie na smak całego dania. To idealny pomysł na szybki obiad, który smakuje wspaniale i pięknie pachnie. To danie ucieszy wszystkich miłośników włoskich smaków, gdyż łączy ono wszystko to co najlepsze dla tej właśnie kuchni.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić makaron arrabbiatę, by powstało danie szybkie, łatwe i smaczne, to ten prosty przepis sprawdzi się doskonale. To dobre rozwiązanie nawet dla początkujących. To świetny pomysł na obiad dla osób zapracowanych, które nie mają czasu na zbyt długie przesiadywanie w kuchni. Ten makaron, choć niezwykle prosty zaskakuje wspaniałym połączeniem pomidorów, a także ostrego chili. To danie jest tak łatwe, że poradzi z nim sobie nawet początkujący kucharz. W kilka chwil w twojej kuchni może powstać danie na miarę najlepszych włoskich restauracji. To idealny pomysł na obiad, lunch czy wspaniałą kolację. Ten sposób na makaron, choć bardzo nieskomplikowany smakuje wspaniale. Jego sekretem jest użycie dużej ilości smakowitych produktów, które razem tworzą wspaniałe i niezwykle pyszne połączenie. Do tego sosu potrzebujesz tylko pomidory, najlepiej z puszki, cebulę, czosnek i ostrą papryczkę, która wspaniale sprawdzi się w takich daniach i dodaje odpowiedniej pikantności całemu daniu.
Wartości odżywcze makaronu arrabbiata
Energia i białka
(286g)
Węglowodany w makaronie arrabbiata
(286g)
Tłuszcze
(286g)
Witaminy w przepisie na makaron arrabbiata
(286g)
Składniki mineralne w przepisie na makaron arrabbiata
(286g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w makaronie arrabbiata
Lista alergenów dla makaronu arrabbiata przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Makaron bezjajeczny
W przepisie na makaron arrabbiata nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- papryczka chili zielona świeża