Przepis na makaron arrabbiata krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, zioła prowansalskie
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, garnek, durszlak

Makaron ugotuj w lekko osolonym wrzątku.

Na patelni rozgrzej oliwę. Podsmaż na niej drobno posiekaną cebulę.

Czosnek i chili drobno posiekaj, dodaj do cebuli. Całość smaż 5 minut.

Warzywa zalej przecierem, dopraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.

Natkę i bazylię drobno posiekaj i dodaj do sosu.

Makaron wrzuć na patelnię.

Jeśli sosu będzie za mało, możesz dodać trochę wody z gotowania makaronu.

Całość dokładnie wymieszaj.

Makaron arrabbiata podany z chili.
makaron arrabbiata
Koszt przygotowania dania
16.04 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
540 kcal
Liczba alergenów w daniu
dane niepełne
84

Makaron arrabbiata - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o makaronie arrabbiata

Makaron arrabbiata to pyszna opcja na wspaniały makaron dla wszystkich miłośników prostych dań. Choć robi się go na bazie pomidorów, jednak nie przypomina spaghetti. Ten makaron smakuje naprawdę wybornie i będzie dobrym wyborem dla wszystkich miłośników kuchni śródziemnomorskiej. Jest niezwykle łatwy w przygotowaniu i pięknie się prezentuje ze względu na dużą liczbę kolorów, które świetnie ze sobą współgrają. Najlepiej smakuje prosto z patelni.

Przepis na makaron arrabbiatę to doskonały pomysł na pyszne danie na obiad. To danie najlepiej komponuje się z makaronem penne, można użyć też tagliatelle, jeśli planuje się go przygotować z kurczakiem, gdyż jest on idealnym wyborem do mięsnych dań. Można go także przygotować ze spaghetti. Choć czosnek dodaje odpowiedniej ostrości, temu daniu warto pamiętać, by nie podsmażać go zbyt długo, bo stanie się gorzki, co negatywnie wpłynie na smak całego dania. To idealny pomysł na szybki obiad, który smakuje wspaniale i pięknie pachnie. To danie ucieszy wszystkich miłośników włoskich smaków, gdyż łączy ono wszystko to co najlepsze dla tej właśnie kuchni.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić makaron arrabbiatę, by powstało danie szybkie, łatwe i smaczne, to ten prosty przepis sprawdzi się doskonale. To dobre rozwiązanie nawet dla początkujących. To świetny pomysł na obiad dla osób zapracowanych, które nie mają czasu na zbyt długie przesiadywanie w kuchni. Ten makaron, choć niezwykle prosty zaskakuje wspaniałym połączeniem pomidorów, a także ostrego chili. To danie jest tak łatwe, że poradzi z nim sobie nawet początkujący kucharz. W kilka chwil w twojej kuchni może powstać danie na miarę najlepszych włoskich restauracji. To idealny pomysł na obiad, lunch czy wspaniałą kolację. Ten sposób na makaron, choć bardzo nieskomplikowany smakuje wspaniale. Jego sekretem jest użycie dużej ilości smakowitych produktów, które razem tworzą wspaniałe i niezwykle pyszne połączenie. Do tego sosu potrzebujesz tylko pomidory, najlepiej z puszki, cebulę, czosnek i ostrą papryczkę, która wspaniale sprawdzi się w takich daniach i dodaje odpowiedniej pikantności całemu daniu.

Wartości odżywcze makaronu arrabbiata

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(286g)
Energia (kalorie)
189.02 kcal
540.59 kcal
Białko
5.66 g
16.20 g
Fenyloalanina
0.27 mg
0.78 mg
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej

Węglowodany w makaronie arrabbiata

Na 100g
Na porcję
(286g)
Węglowodany
31.71 g
90.68 g
Węglowodany przyswajalne
29.40 g
84.07 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.31 g
6.61 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(286g)
Tłuszcz
4.62 g
13.22 g
Tłuszcze nasycone
0.99 g
2.83 g
Tłuszcze nienasycone
3.63 g
10.39 g
Tłuszcze jednonasycone
2.96 g
8.47 g
Tłuszcze wielonasycone
0.67 g
1.91 g
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na makaron arrabbiata

Na 100g
Na porcję
(286g)
Witamina A
35.29 µg (mcg)
100.93 µg (mcg)
Witamina B6
0.14 mg
0.41 mg
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina C
13.10 mg
37.47 mg
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina E
1.49 mg
4.26 mg
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Tiamina
0.06 mg
0.16 mg
Ryboflawina
0.07 mg
0.19 mg
Niacyna
1.34 mg
3.83 mg
Foliany
20.74 µg (mcg)
59.32 µg (mcg)
Beta karoten
419.99 µg (mcg)
1201.18 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na makaron arrabbiata

Na 100g
Na porcję
(286g)
Sód
93.47 mg
267.34 mg
Potas
320.09 mg
915.45 mg
Wapń
29.85 mg
85.38 mg
Fosfor
92.26 mg
263.86 mg
Magnez
33.64 mg
96.20 mg
Żelazo
1.63 mg
4.67 mg
Cynk
0.75 mg
2.13 mg
Miedź
0.25 mg
0.72 mg
Mangan
0.46 mg
1.31 mg
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny makaronu arrabbiata 84
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w makaronie arrabbiata

Lista alergenów dla makaronu arrabbiata przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makaron bezjajeczny

W przepisie na makaron arrabbiata nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • papryczka chili zielona świeża
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania makaronu arrabbiata

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron bezjajeczny
400 g
3.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 400 g
Przecier pomidorowy z solą
500 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 500 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Papryczka chili zielona świeża
8 g
3.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.24
Za 8 g
Czosnek
15 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Bazylia świeża
30 g
8.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 30 g
Natka pietruszki
45 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 45 g
Oliwa z oliwek
45 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.80
Za 45 ml
Koszt składników
49.00
Jak oceniasz przepis na makaron arrabbiata
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób