Łosoś z grilla elektrycznego
- Łosoś filet - 3 filety (600 g)
- Masło - 3 łyżki (30 g)
- Cytryna - 1/2 sztuki (50 g)
Przepis na łososia z grilla elektrycznego krok po kroku
Rybę dokładnie umyj i oczyść.
Dopraw do smaku ziołami i skropl sokiem z cytryny.
Zawiń w folię aluminiową i dodaj odrobinę masła.
Grilluj rybę na patelni przez około 25-30 minut.
-
Rolada szpinakowa
-
Łosoś z piekarnika
-
Rolada szpinakowa z łososia
-
Tortilla z łososiem
-
Ceviche
-
Tatar z łososia
-
Łosoś pieczony
-
Pieczony łosoś
-
Tortilla na zimno
-
Makaron z łososiem
-
Sałatka z wędzonego łososia
-
Łosoś z patelni
-
Rolada szpinakowa z łososiem
-
Łosoś smażony
-
Makaron z łososiem i szpinakiem
-
Kanapki z łososiem
-
Tarta z łososiem
-
Łosoś w cieście francuskim
-
Dania z łososiem
Więcej informacji na temat łososia z grilla elektrycznego
Łosoś z grilla elektrycznego to szybki i prosty sposób na włączenie ryb do Twojej codziennej diety. Koniecznie poznaj mój dzisiejszy, przepis na łososia z grilla elektrycznego, którego jesteś w stanie przygotować samodzielne w swoim domu. Będzie to idealny pomysł na kolację lub na obiad dla całej twojej rodziny.
Średnie spożycie ryb w Polsce niestety wciąż jest niskie i wynosi tylko około 12 kg/rok na osobę. Polacy najczęściej sięgają po mintaja, śledzie i makrelę. Są to zdecydowanie najtańsze gatunki ryb, często zapominamy o dorszu, łososiu lub halibucie, które charakteryzują się wysoką zawartością kwasów omega 3 w swoim składzie.
Według WHO, czyli Światowej Organizacji Zdrowia, każdy z nas powinien spożywać 250 g ryb dwa razy w tygodniu lub suplementować kwasy omega 3, szczególnie chodzi tutaj o kwasy, które należą do tzw. niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych – EPA, DHA. Nasz organizm nie jest w stanie ich syntetyzować samodzielnie, dlatego tak ważna jest podaż w żywności. Kwasy te działają przeciwzapalnie, zmniejszają ryzyko chorób sercowo- naczyniowych, które są główną przyczyną śmierci na Świecie.
Dlatego szczególnie zachęcam do włączenia ryb do swojego codziennego jadłospisu, wyjdzie to nam tylko na dobre.
Zatem, jak zrobić łososia z grilla elektrycznego?
Wystarczy, że oczyścisz i umyjesz rybę, a następnie skroplisz ją sokiem z cytryny i delikatnie doprawisz ulubionymi ziołami. Zawiń rybę w folię aluminiową i dodaj odrobinę masła, grilluj rybę na patelni lub tradycyjnym grillu.
Nasz pyszny filet z grilla jest już dobry do spożycia. Koniecznie postaw na mój przepis i przekonaj się, jaka jest smaczny.
Co do rodzaju ryby śmiało zdecyduj sam. Postaw na swój ulubiony rodzaj ryb. Ja zdecydowałam się na łososia, jest to delikatna, tłusta ryba, która idealnie sprawdza się w tej potrawie. Ale nic nie stoi na przeszkodzie abyś skorzystał z innego rodzaju. Dostarczają one do naszego organizmu wiele witamin i składników mineralnych, dodatkowo ryby są źródłem niezwykle cennych kwasów omega 3. Dlatego warto pamiętać o regularnym spożywaniu ryb i włączaniu ich do naszego codziennego sposobu żywienia.
Alergeny w łososiu z grilla elektrycznego
Lista alergenów dla łososia z grilla elektrycznego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Łosoś filet
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
Wartości odżywcze łososia z grilla elektrycznego
W podobny sposób możesz przygotować każdy rodzaj ryby.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.