Lekkie ciasto na lato
- Jajko (4 szt.)
- Mąka pszenna typ 500 (100 g)
- Cukier (80 g)
- Truskawki (600 g)
- Jogurt naturalny (500 ml)
- Twaróg sernikowy (400 g)
- Cukier (100 g)
- Żelatyna (40 g)
- Cukier wanilinowy (8 g)
- Galaretka - truskawkowa (75 g)
- Cukier - do twarogu (150 g)
Przepis na lekkie ciasto na lato krok po kroku
Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywno z cukrem. Następnie dodaj żółtka i zmiksuj.
Mąkę przesiej i stopniowo dodawaj do masy jajecznej cały czas miksując.
Ciasto przelej do formy zabezpieczonej papierem do pieczenia. Piecz 30- 35min w 180° C, do suchego patyczka.
Ostudzony biszkopt przetnij na w połowie wysokości. Jedną z części pozostaw w formie.
Zagotuj 100 ml wody wraz z 100 g cukru. Żelatynę rozpuść w 250 ml zimnej wody. Odstaw do napęcznienia.
Truskawki zmiksuj na mus.
Twaróg zmieszaj z jogurtem oraz cukrem (150 g) i cukrem wanilinowym. Zblenduj na gładką masę. Dodaj do tego mus truskawkowy i dobrze wymieszaj.
Napęczniałą żelatynę lekko podgrzej w mikrofali lub w kąpieli wodnej, aby stała się płynna, dodaj ją do masy truskawkowej. Dobrze wymieszaj lub zmiksuj.
Odstaw do lekkiego zgęstnienia.
Przygotowanym wcześniej syropem cukrowym nasącz biszkopt, następnie wyłóż na niego gęsty krem truskawkowy. Ponownie wyłóż na to biszkopt oraz nasącz go. Zakończ kremem truskawkowym. Schłodź w lodówce przez minimum 4 godziny.
Galaretkę rozpuść w 350 ml wrzątku, odstaw do lekkiego stężenia. Na wierzch ciasta wylej galaretkę oraz udekoruj ulubionymi owocami. Ciasto ponownie schłodź.
-
Sernik
-
Szarlotka
-
Ciasto ze śliwkami
-
Sernik królewski
-
Biszkopt
-
Ciasto z malinami
-
Ciasto z borówką
-
Ciasto krówkowe
-
Sernik gotowany
-
Szarlotka z kruszonką
-
Placek z bananami
-
Ciasto z gruszkami
-
Ciasto snikers
-
Szarlotka z bezą
-
Ciasto z wiśniami
-
Ciasto leśny mech
-
Ciasto z owocami
-
Sernik izaura
-
Szybkie ciasto na niedzielę do kawy
Więcej informacji na temat lekkiego ciasta na lato
Lekkie ciasto na lato to doskonała opcja dla wszystkich, którzy szukają pomysłu na wypiek prosty, bardzo smaczny, a przy tym niezbyt pracochłonny. To ciasto takie jest.
Przepis na lekkie ciasto na lato to doskonały pomysł na smaczny deser, który idealnie sprawdzi się na deser, do kawy lub jako przekąska. Jest lekki, z galaretką i z owocami, dzięki czemu doskonale orzeźwia. Jest niezwykle łatwy, więc sprawdzi się nawet dla początkujących kucharzy. Można go zrobić w bardzo szybkim czasie, a efekt końcowy prezentuje się i smakuje po prostu wybornie. To ciasto sprawdzi się na różnego rodzaju imprezy czy spotkania z bliskimi. Jednak jest tak łatwe, że można je zrobić jako dodatek do kawy. Smakuje naprawdę obłędnie i świetnie umili każde popołudnie.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić lekkie ciasto na lato, by było szybkie i najłatwiejsze, to ten prosty przepis będzie doskonałym rozwiązaniem. W dodatku wszystkie składniki bez problemu znajdziesz w najbliższym sklepie. Świetnie sprawdzi się na letnie dni, gdyż świeże owoce sprawiają, że jest bardzo orzeźwiający. To niesamowicie łatwe ciasto, które można zrobić w kilka minut, a pięknie się prezentuje, ze względu na dodatek kolorowej galaretki. Ciasto można zrobić z dowolnymi owocami, choć najlepiej komponują się słodkie truskawki, maliny czy borówki. Warto pamiętać, żeby nie korzystać z kiwi ani ananasa, które zawierają enzymy trawienne, które zaburzają tężenie galaretki. Co skończy się niestety nieudanym ciastem. Wszystkie inne owoce będą wyglądać i smakować dobrze. Idealne połączenie miękkiego i puszystego biszkoptu z lekko kwaskowymi owocami i słodką galaretką to kulinarny strzał w dziesiątkę. To połączenie sprawia, że koło tego placka ciężko jest przejść obojętnie. Z tej receptury powstaje idealnie puszyste i miękkie ciasto, które pokrywa warstwa świeżych owoców i wspaniałej galaretki. To ciasto jest tak pyszne, że rozpływa się w ustach. Ciasto przepięknie się prezentuje dzięki kolorowej warstwie z galaretek. Można wybrać dowolny smak, czy kolor galaretki, z każdą ciasto wygląda niezwykle dekoracyjnie i po prostu pięknie.
Alergeny w lekkim cieście na lato
Lista alergenów dla lekkiego ciasta na lato przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt naturalny
- twaróg sernikowy
Wartości odżywcze lekkiego ciasta na lato
Ta opcja zawiera sporo cukru, dlatego nie powinna gościć zbyt często w naszej diecie.
Energia i białka
(225g)
Węglowodany
(225g)
Tłuszcze
(225g)
Witaminy
(225g)
Składniki mineralne
(225g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.