Przepis na łatwego sernika krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, duża miska, tortownica 23 cm

Herbatniki umieść w malakserze i rozdrobnij.

Dodaj 50 g masła i wymieszaj dokładnie.

Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia.

Na spód blaszki wysyp masę z ciastek i wyrównaj dłonią.

Do miski włóż ciepłe masło i zacznij ubijać na wysokich obrotach.

Gdy masło zbieleje dodaj cukier i zmiksuj.

Cały czas miksując, dodawaj po jednym jajku.

Do masy dodaj twaróg, budyń i zmiksuj do połączenia składników.

Masę twarogową przelej na spód z ciastek.

Masę twarogową przelej na spód z ciastek.

Piecz w nagrzanym do 170 st. C piekarniku przez 80 minut.

Wystudź sernik i podziel na porcje.

Podawaj na małym talerzyku.

Łatwy sernik podany na drewnianej podkładce.
Łatwy sernik
Koszt przygotowania dania
31.88 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
538 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
63

Łatwy sernik - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o łatwym serniku

Łatwy sernik to bardzo dobry pomysł na pyszny deser dla całej rodziny. Pieczony sernik jest smaczny i bardzo kremowy. Sernik na spodzie z biszkoptów lub herbatników będzie idealny, gdy nie masz czasu na długie godziny spędzone w kuchni. Przepis na łatwy sernik jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia sernika potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: twaróg sernikowy, jajka, cukier, masło, budyń śmietankowy, herbatniki.

Jak zrobić łatwy sernik? Herbatniki umieść w malakserze i rozdrobnij. Dodaj masło i wymieszaj dokładnie. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Na spód blaszki wysyp masę z ciastek i wyrównaj dłonią. Do miski włóż ciepłe masło i zacznij ubijać na wysokich obrotach. Gdy masło zbieleje, dodaj cukier i zmiksuj. Cały czas miksując, dodawaj po jednym jajku. Do masy dodaj twaróg, budyń i zmiksuj do połączenia składników. Masę twarogową przelej na spód z ciastek. Piecz w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez 80 minut. Wystudź sernik i podziel na porcje. Podawaj na małym talerzyku.

Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu. Twaróg jest bardzo dobrym źródłem wapnia oraz białka pochodzenia zwierzęcego.

Podsumowując: najlepszy sernik sprawdzi się na wiele różnych okazji. Składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej. Sprawdzony przepis na sernik sprawdzi się dla osób mających małe doświadczenie w kuchni. Sernik jest dobry do spożycia po schłodzeniu. Można go przechowywać w lodówce przez kilka dni w szczelnie zamkniętym pojemniku. Ciekawym dodatkiem do sernika będzie biała czekolada lub orzechy. Ser z wiaderka usprawnia przygotowanie ciasta, gdyż nie wymaga mielenia.

Wartości odżywcze łatwego sernika

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(210g)
Energia (kalorie)
256.64 kcal
538.94 kcal
Białko
8.21 g
17.25 g

Węglowodany w łatwym serniku

Na 100g
Na porcję
(210g)
Węglowodany
23.03 g
48.37 g
Węglowodany przyswajalne
22.77 g
47.82 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.26 g
0.55 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(210g)
Tłuszcz
14.87 g
31.22 g
Tłuszcze nasycone
9.23 g
19.39 g
Tłuszcze nienasycone
5.63 g
11.83 g
Tłuszcze jednonasycone
4.69 g
9.84 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.94 g
1.98 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol
91.08 mg
191.28 mg

Witaminy w przepisie na łatwego sernika

Na 100g
Na porcję
(210g)
Witamina A
122.68 µg (mcg)
257.62 µg (mcg)
Witamina B6
0.06 mg
0.12 mg
Witamina B12
0.41 µg (mcg)
0.85 µg (mcg)
Witamina C
0.04 mg
0.07 mg
Witamina D
0.36 µg (mcg)
0.75 µg (mcg)
Witamina E
0.47 mg
0.99 mg
Retinol
120.68 µg (mcg)
253.43 µg (mcg)
Tiamina
0.09 mg
0.18 mg
Ryboflawina
0.20 mg
0.43 mg
Niacyna
0.60 mg
1.25 mg
Foliany
27.94 µg (mcg)
58.67 µg (mcg)
Beta karoten
24.18 µg (mcg)
50.77 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na łatwego sernika

Na 100g
Na porcję
(210g)
Sód
335.92 mg
705.43 mg
Potas
92.86 mg
195.00 mg
Wapń
71.70 mg
150.58 mg
Fosfor
176.85 mg
371.38 mg
Magnez
8.78 mg
18.45 mg
Żelazo
0.64 mg
1.34 mg
Cynk
0.47 mg
0.99 mg
Miedź
0.05 mg
0.10 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny łatwego sernika 63
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w łatwym serniku

Lista alergenów dla łatwego sernika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • twaróg sernikowy
    • Masło
    • Herbatniki
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki

Cena przygotowania łatwego sernika

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Twaróg sernikowy
1000 g
14.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
14.00
Za 1000 g
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Cukier
250 g
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Masło
250 g
5.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 250 g
Budyń (proszek)
50 g
śmietankowy
1.00
Za 40.0 g
Liczba opakowań 2
1.25
Za 50 g
Herbatniki
250 g
1.50
Za 100.0 g
Liczba opakowań 3
3.75
Za 250 g
Koszt składników
39.00
Jak oceniasz przepis na łatwego sernika
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0.0% osób