Łatwy sernik

Opublikowano: 02.10.2022 r., 20:10 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Łatwy sernik podany na drewnianej podkładce.
Łatwy sernik
Łatwy sernik to wspaniała propozycja na pyszny deser dla całej rodziny. Sernik jest bardzo kremowy i świetnie sprawdzi się podany podczas rodzinnych spotkań. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 15 min
Pieczenie i Czas ubijania 80 min
538 kcal
Kcal w porcji
210 g
Wielkość porcji
63
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Twaróg sernikowy (1000 g)
  • Jajko (6 szt.)
  • Cukier (250 g)
  • Masło (250 g)
  • Budyń (proszek) - śmietankowy (50 g)
  • Herbatniki (250 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, duża miska, tortownica 23 cm

Przepis na łatwego sernika krok po kroku

Herbatniki umieść w malakserze i rozdrobnij.

Dodaj 50 g masła i wymieszaj dokładnie.

Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia.

Na spód blaszki wysyp masę z ciastek i wyrównaj dłonią.

Do miski włóż ciepłe masło i zacznij ubijać na wysokich obrotach.

Gdy masło zbieleje dodaj cukier i zmiksuj.

Cały czas miksując, dodawaj po jednym jajku.

Do masy dodaj twaróg, budyń i zmiksuj do połączenia składników.

Masę twarogową przelej na spód z ciastek.

Masę twarogową przelej na spód z ciastek.

Piecz w nagrzanym do 170 st. C piekarniku przez 80 minut.

Wystudź sernik i podziel na porcje.

Podawaj na małym talerzyku.

Jak oceniasz przepis na łatwego sernika
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,7% osób

Więcej informacji na temat łatwego sernika

Łatwy sernik to bardzo dobry pomysł na pyszny deser dla całej rodziny. Pieczony sernik jest smaczny i bardzo kremowy. Sernik na spodzie z biszkoptów lub herbatników będzie idealny, gdy nie masz czasu na długie godziny spędzone w kuchni. Przepis na łatwy sernik jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia sernika potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: twaróg sernikowy, jajka, cukier, masło, budyń śmietankowy, herbatniki.

Jak zrobić łatwy sernik? Herbatniki umieść w malakserze i rozdrobnij. Dodaj masło i wymieszaj dokładnie. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Na spód blaszki wysyp masę z ciastek i wyrównaj dłonią. Do miski włóż ciepłe masło i zacznij ubijać na wysokich obrotach. Gdy masło zbieleje, dodaj cukier i zmiksuj. Cały czas miksując, dodawaj po jednym jajku. Do masy dodaj twaróg, budyń i zmiksuj do połączenia składników. Masę twarogową przelej na spód z ciastek. Piecz w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez 80 minut. Wystudź sernik i podziel na porcje. Podawaj na małym talerzyku.

Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu. Twaróg jest bardzo dobrym źródłem wapnia oraz białka pochodzenia zwierzęcego.

Podsumowując: najlepszy sernik sprawdzi się na wiele różnych okazji. Składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej. Sprawdzony przepis na sernik sprawdzi się dla osób mających małe doświadczenie w kuchni. Sernik jest dobry do spożycia po schłodzeniu. Można go przechowywać w lodówce przez kilka dni w szczelnie zamkniętym pojemniku. Ciekawym dodatkiem do sernika będzie biała czekolada lub orzechy. Ser z wiaderka usprawnia przygotowanie ciasta, gdyż nie wymaga mielenia.

Alergeny w łatwym serniku

Lista alergenów dla łatwego sernika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • twaróg sernikowy
    • Masło
    • Herbatniki
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki

Wartości odżywcze łatwego sernika

na 100g gotowej potrawy

Łatwy sernik to domowy wypiek zawierający dużą ilość cukru i węglowodanów prostych. Sernik zawiera sporą ilość kalorii, dlatego nie powinny go spożywać osoby będące na diecie redukcyjnej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(210g)
Energia (kcal)
256.64
538.94
Białko (g)
8.21
17.25

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(210g)
Węglowodany (g)
23.03
48.37
Węglowodany przyswajalne (g)
22.77
47.82
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.26
0.55

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(210g)
Tłuszcz (g)
14.87
31.22
Tłuszcze nasycone (g)
9.23
19.39
Tłuszcze nienasycone (g)
5.63
11.83
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.69
9.84
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.94
1.98
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
91.08
191.28

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(210g)
Witamina A (µg (mcg))
122.68
257.62
Witamina B6 (mg)
0.06
0.12
Witamina B12 (µg (mcg))
0.41
0.85
Witamina C (mg)
0.04
0.07
Witamina D (µg (mcg))
0.36
0.75
Witamina E (mg)
0.47
0.99
Retinol (µg (mcg))
120.68
253.43
Tiamina (mg)
0.09
0.18
Ryboflawina (mg)
0.20
0.43
Niacyna (mg)
0.60
1.25
Foliany (µg (mcg))
27.94
58.67
Beta karoten (µg (mcg))
24.18
50.77

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(210g)
Sód (mg)
335.92
705.43
Potas (mg)
92.86
195.00
Wapń (mg)
71.70
150.58
Fosfor (mg)
176.85
371.38
Magnez (mg)
8.78
18.45
Żelazo (mg)
0.64
1.34
Cynk (mg)
0.47
0.99
Miedź (mg)
0.05
0.10
Szacunkowy indeks glikemiczny łatwego sernika 63
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania łatwego sernika

Koszt składników
39.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Twaróg sernikowy
1000 g
14.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
14.00
Za 1000 g
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Cukier
250 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Masło
250 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 250 g
Budyń (proszek)
50 g
śmietankowy
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 2
1.25
Za 50 g
Herbatniki
250 g
1.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 3
3.75
Za 250 g
Koszt składników
39.00