Łatwy sernik
- Twaróg sernikowy (1000 g)
- Jajko (6 szt.)
- Cukier (250 g)
- Masło (250 g)
- Budyń (proszek) - śmietankowy (50 g)
- Herbatniki (250 g)
Przepis na łatwego sernika krok po kroku
Herbatniki umieść w malakserze i rozdrobnij.
Dodaj 50 g masła i wymieszaj dokładnie.
Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia.
Na spód blaszki wysyp masę z ciastek i wyrównaj dłonią.
Do miski włóż ciepłe masło i zacznij ubijać na wysokich obrotach.
Gdy masło zbieleje dodaj cukier i zmiksuj.
Cały czas miksując, dodawaj po jednym jajku.
Do masy dodaj twaróg, budyń i zmiksuj do połączenia składników.
Masę twarogową przelej na spód z ciastek.
Masę twarogową przelej na spód z ciastek.
Piecz w nagrzanym do 170 st. C piekarniku przez 80 minut.
Wystudź sernik i podziel na porcje.
Podawaj na małym talerzyku.
-
Serniczki na zimno
-
Sernik
-
Sernik królewski
-
Sernik złota rosa
-
Sernik z brzoskwiniami
-
Sernik z rosą
-
Sernik wiedeński
-
Sernik z wiaderka
-
Sernik gotowany
-
Sernik z mleka w proszku
-
Serniczki oreo
-
Sernik na zimno z mascarpone mango
-
Sernik izaura
-
Sernik bez spodu
-
Sernik japoński
-
Sernik puszysty
-
Sernik krakowski
-
Sernik z mlekiem skondensowanym
-
Serniki
Więcej informacji na temat łatwego sernika
Łatwy sernik to bardzo dobry pomysł na pyszny deser dla całej rodziny. Pieczony sernik jest smaczny i bardzo kremowy. Sernik na spodzie z biszkoptów lub herbatników będzie idealny, gdy nie masz czasu na długie godziny spędzone w kuchni. Przepis na łatwy sernik jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia sernika potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: twaróg sernikowy, jajka, cukier, masło, budyń śmietankowy, herbatniki.
Jak zrobić łatwy sernik? Herbatniki umieść w malakserze i rozdrobnij. Dodaj masło i wymieszaj dokładnie. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Na spód blaszki wysyp masę z ciastek i wyrównaj dłonią. Do miski włóż ciepłe masło i zacznij ubijać na wysokich obrotach. Gdy masło zbieleje, dodaj cukier i zmiksuj. Cały czas miksując, dodawaj po jednym jajku. Do masy dodaj twaróg, budyń i zmiksuj do połączenia składników. Masę twarogową przelej na spód z ciastek. Piecz w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez 80 minut. Wystudź sernik i podziel na porcje. Podawaj na małym talerzyku.
Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu. Twaróg jest bardzo dobrym źródłem wapnia oraz białka pochodzenia zwierzęcego.
Podsumowując: najlepszy sernik sprawdzi się na wiele różnych okazji. Składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej. Sprawdzony przepis na sernik sprawdzi się dla osób mających małe doświadczenie w kuchni. Sernik jest dobry do spożycia po schłodzeniu. Można go przechowywać w lodówce przez kilka dni w szczelnie zamkniętym pojemniku. Ciekawym dodatkiem do sernika będzie biała czekolada lub orzechy. Ser z wiaderka usprawnia przygotowanie ciasta, gdyż nie wymaga mielenia.
Alergeny w łatwym serniku
Lista alergenów dla łatwego sernika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- twaróg sernikowy
- Masło
- Herbatniki
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Herbatniki
Wartości odżywcze łatwego sernika
Łatwy sernik to domowy wypiek zawierający dużą ilość cukru i węglowodanów prostych. Sernik zawiera sporą ilość kalorii, dlatego nie powinny go spożywać osoby będące na diecie redukcyjnej.
Energia i białka
(210g)
Węglowodany
(210g)
Tłuszcze
(210g)
Witaminy
(210g)
Składniki mineralne
(210g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.