Lakka
- Malina moroszka (1000 g)
- Spirytus (300 ml)
- Wódka - 2 szklanki (500 ml)
- Cukier (300 g)
Przepis na lakka krok po kroku
Owoce umyj i umieść w dużym słoiku.
Wlej wódkę i spirytus.
Odstaw do nasiąknięcia na 6 tygodni.
Po tym czasie odsącz owoce z wódki na gazie.
Cukier rozpuść w ciepłej wodzie (około 3 szklanek wody) i wlej do nalewki.
Wymieszaj dokładnie i rozlej do ozdobnych butelek.
Więcej informacji na temat lakka
Lakka to tradycyjna nalewka pochodząca z kuchni skandynawskiej. Słodka nalewka przygotowywana na bazie maliny moroszki, wódki i cukru ma piękny lekko bursztynowy kolor. Przepis na nalewkę jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego. Do zrobienia nalewki potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: malina moroszka, cukier, wódka, spirytus.
Jak zrobić nalewkę lakka? Owoce umyj i umieść w dużym słoiku. Wlej wódkę i spirytus. Odstaw do nasiąknięcia na 6 tygodni. Po tym czasie odsącz owoce z wódki na gazie. Cukier rozpuść w ciepłej wodzie i wlej do nalewki, wymieszaj dokładnie i rozlej do ozdobnych butelek.
Malina moroszka zwana inaczej maliną arktyczną lub nordycką jest rośliną chronioną w Polsce. Zagrożona wyginięciem malina znacznie różni się od tradycyjnej dobrze znanej nam maliny. Malina nordycka ma owoce koloru pomarańczowego, są one także znacznie mniejsze niż owoce maliny. Malina arktyczna ma mniej słodki smak. Malina nordycka jest bardzo bogata w witaminę C, która jest naturalnym przeciwutleniaczem. Wspiera naszą odporność, zapobiega szkorbutowi oraz wzmacnia naczynia krwionośne. Malina arktyczna uważana jest w Finlandii za skarb narodowy.
Wódka jest wysokoprocentowym alkoholem powstającym z destylacji zacieru zbożowego lub ziemniaczanego. Wódka jest alkoholem znanym już w średniowieczu. O pochodzenie wódki rywalizują wciąż dwa kraje Polska i Rosja. Wódkę wytwarza się ze spirytusu i dodatku wody. Wyróżniamy trzy rodzaje spirytusu: wyborowy, luksusowy i zwykły, z czego luksusowy ma najmniej zanieczyszczeń. Odpowiednio do nazwy spirytusu nazwy swe mają także wódki: luksusowa, czysta zwykła i wyborowa. Wyróżnia się także wódki gatunkowe produkowane z dodatkiem fermentowanych owoców świeżych lub suszonych, ziół i przypraw lub soków owocowych. Na bazie wódki i spirytusu produkuje się nalewki owocowe.
Podsumowując nalewka z maliny moroszki to doskonały pomysł na domowy napój alkoholowy. Można go podawać do deserów, a także wzmacniać nim zimową herbatę czy dodawać do deserów. Nalewka ma właściwości bakteriobójcze, nie powinny jej jednak spożywać kobiety w ciąży oraz osoby poniżej 18 roku życia.
Alergeny w lakka
Lista alergenów dla lakka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na lakka
Wartości odżywcze lakka
Lakka to wysokoalkoholowy trunek zawierający dużą ilość dodanego cukru. Alkoholu nie powinny spożywać osoby na diecie redukcyjnej. Alkohol jest bezwzględnie zabroniony dla kobiet w ciąży i osób nie pełnoletnich.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.