Przepis na orzechówkę krok po kroku

Składniki dla 1 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier
To będzie niezbędne
słoik 5 l

Orzechy umyj i osusz ręcznikiem papierowym.

Orzechy pokrój wraz z łupinami na kawałki i umieść w dużym słoiku.

Zalej orzechy najpierw wódką, a następnie wlej spirytus. Koniecznie w tej kolejności.

Słoik zamknij i odstaw na około miesiąc. Pilnuj, by nie było to bardzo nasłonecznione miejsce.

Po tym czasie zlej nalewkę do innego naczynia. Zakręć i odstaw to samo miejsce co wcześniej.

Do pozostałych w słoiku orzechów wlej szklankę wody i dodaj cukier. Całość wymieszaj i zamknij słoik.

Słoik z orzechami odstaw na minimum tydzień w to samo miejsce.

Po tym czasie zlej powstały syrop do szklanego naczynia.

Do pozostałych orzechów wlej wcześniej zlaną nalewkę i "przepłucz" nią orzechy.

Orzechy odsącz i wyrzuć.

Do nalewki wlej syrop i całość dokładnie wymieszaj. Zakręć i odstaw w ciemne i chłodne miejsce na minimum pół roku.

Orzechówka rozlana do kieliszków
Orzechówka
Koszt przygotowania dania
71.65 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
2546 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
brak danych

Orzechówka - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o orzechówce

Domowa orzechówka to znany od wieków wyrób medycyny ludowej. Przygotowuje się ją z jeszcze zielonych orzechów włoskich z wódką, cukrem i na spirytusie.

Niech pierwszy rzuci kamieniem ten, kto nigdy nie usłyszał, że na ból brzucha najlepsza będzie nalewka orzechowa. Choć niektórzy nie wierzą w skuteczność tego typu zabiegów, to nawet współczesna medycyna potwierdza, że to prawda. Preparaty z orzecha włoskiego, z jego owoców, liści lub kory mają udowodnione działanie na kłopoty żołądkowe i bóle brzucha wynikające z trudnościami z trawieniem. Tak przygotowana nalewka to absolutna konieczność szczególnie na dalekie, wakacyjne podróże, gdy często zdarzają się problemy trawienne. Świetnie sprawdza się w sytuacji biegunek, szczególnie na tle bakteryjnym lub wirusowym. Pomaga na zaparcia.

Oprócz działania na układ pokarmowy wzmacnia też odporność i system nerwowy. Ze względu na obecność w orzechach kwasu fenolowego o właściwościach przeciwzapalnych i antyoksydacyjnych to tym samym może przyczynić się do zmniejszenia zapalenia ropnego skóry (trądziku), żylakom i problemom z nadmierną potliwością skóry stóp. Tym samym ma też pozytywny wpływ na stan cery i włosów.

Ta dobra, tradycyjna nalewka z zielonych orzechów włoskich ma w sobie również wiele steroli roślinnych, czyli składników regulujących poziom cholesterolu we krwi, co przyczynia się do zmniejszenia ryzyka zawału serca i miażdżycy.

Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić orzechówkę to w pierwszej kolejności zdobądź zielone, niedojrzałe orzechy włoskie. Najlepiej zbierać je pod koniec czerwca, nie później niż przed 14 lipca. Wtedy orzechy będą miękkie. Takie niedojrzałe orzechy zawierają w sobie olejki eteryczne, garbniki i gorycze- substancje przyczyniające się do pobudzania trawienia i prawidłowej pracy żołądka. Niedojrzałe orzechy wykazują właściwości bakteriobójcze i jeden kieliszek takiej nalewki wystarczy, by pomóc przy zatruciach.

Aby wykonać ten sprawdzony przepis na orzechówkę potrzebne jest minimum 7 miesięcy.

Alkoholu nie powinny pić osoby młode, ponieważ może się przyczynić on do poważnych zaburzeń rozwojowych. Zakazany jest dla kobiet w ciąży oraz karmiących, które dostarczając w ten sposób alkohol do organizmu płodu lub dziecka mogą spowodować u niego ciężkie uszkodzenia każdego z układów ważnego do życia. Alkoholu nie mogą pić osoby, które przyjmują leki (w tym antybiotyki, antydepresanty, leki przeciwbólowe) wchodzące w interakcje z alkoholem. To może spowodować zwiększenie lub zmniejszenie siły danego leku, co również nie jest bez znaczenia dla zdrowia. Alkoholu nie wolno spożywać również przy nadciśnieniu, nowotworach, chorobach wątroby, po udarze i innych. Pij odpowiedzialnie.

Wartości odżywcze orzechówki

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(1200g)
Energia (kalorie)
212.24 kcal
2546.92 kcal
Brak danych dla: zielone orzechy włoskie.
czytaj dalej
Białko
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: zielone orzechy włoskie.
czytaj dalej
Fenyloalanina
0.00 mg
0.00 mg
Brak danych dla: zielone orzechy włoskie.
czytaj dalej

Węglowodany w orzechówce

Na 100g
Na porcję
(1200g)
Węglowodany
16.60 g
199.20 g
Brak danych dla: zielone orzechy włoskie.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
16.60 g
199.20 g
Brak danych dla: zielone orzechy włoskie.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: zielone orzechy włoskie.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(1200g)
Tłuszcz
0.05 g
0.64 g
Brak danych dla: zielone orzechy włoskie.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone
0.05 g
0.64 g
Brak danych dla: zielone orzechy włoskie.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: zielone orzechy włoskie.
czytaj dalej
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: zielone orzechy włoskie.
czytaj dalej
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg
Brak danych dla: zielone orzechy włoskie.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na orzechówkę

Na 100g
Na porcję
(1200g)
Witamina B6
0.00 mg
0.00 mg
Brak danych dla: zielone orzechy włoskie.
czytaj dalej
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: zielone orzechy włoskie.
czytaj dalej
Witamina C
0.00 mg
0.00 mg
Brak danych dla: zielone orzechy włoskie.
czytaj dalej
Tiamina
0.01 mg
0.08 mg
Brak danych dla: zielone orzechy włoskie.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.01 mg
0.08 mg
Brak danych dla: zielone orzechy włoskie.
czytaj dalej
Niacyna
0.00 mg
0.04 mg
Brak danych dla: zielone orzechy włoskie.
czytaj dalej
Foliany
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: zielone orzechy włoskie.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na orzechówkę

Na 100g
Na porcję
(1200g)
Sód
0.81 mg
9.69 mg
Brak danych dla: zielone orzechy włoskie.
czytaj dalej
Potas
1.29 mg
15.54 mg
Brak danych dla: zielone orzechy włoskie.
czytaj dalej
Wapń
0.17 mg
2.00 mg
Brak danych dla: zielone orzechy włoskie.
czytaj dalej
Fosfor
2.88 mg
34.62 mg
Brak danych dla: zielone orzechy włoskie.
czytaj dalej
Magnez
0.00 mg
0.00 mg
Brak danych dla: zielone orzechy włoskie.
czytaj dalej
Żelazo
0.02 mg
0.29 mg
Brak danych dla: zielone orzechy włoskie.
czytaj dalej
Cynk
0.01 mg
0.17 mg
Brak danych dla: zielone orzechy włoskie.
czytaj dalej
Miedź
0.01 mg
0.14 mg
Brak danych dla: zielone orzechy włoskie.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny orzechówki brak danych
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w orzechówce

Lista alergenów dla orzechówki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • zielone orzechy włoskie

Cena przygotowania orzechówki

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Zielone orzechy włoskie
300 g
10.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 300 g
Spirytus
500 ml
40.00
Za 500.0 ml
Liczba opakowań 1
40.00
Za 500 ml
Wódka
500 ml
25.00
Za 500.0 ml
Liczba opakowań 1
25.00
Za 500 ml
Cukier
260 g
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.65
Za 260 g
Koszt składników
77.50
Jak oceniasz przepis na orzechówkę
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0.0% osób