Wyróżnione przepisy na nalewki
-
Wiśniówka
Wiśniówka to doskonała opcja dla wszystkich miłośników pysznych domowych trunków. Do jej przygotowania wystarczą tylko wiśnie drylowane. Ma wspaniały smak. …
20 + 5 min łatwy 20 -
Nalewka z żurawiny
Nalewka z żurawiny to doskonała propozycja na zachowanie aromatu żurawiny w butelce. Przepis na nalewkę z żurawiny jest bardzo prosty, …
25 min łatwy 20 179 kcal -
Nalewka miętowa
Nalewka miętowa to jedna z propozycji nalewek ziołowych. Jest ona orzeźwiająca w smaku, delikatnie słodka oraz z lekko wyczuwalną nutą …
5760 min łatwy 24 132 kcal -
Limoncello
Limoncello jest likierem wywodzący się z południa Włoch. Oryginalnie do produkcji tego likieru wykorzystywane są cytryny z Sorrento. Jest to …
1440 min łatwy 16 200 kcal -
Nalewka z mniszka
Nalewka z mniszka na spirytusie to doskonała propozycja na smaczny napój alkoholowy, który powinien być spożywane tylko przez dorosłych. Jest …
30 min łatwy 10 118 kcal
Pozostałe przepisy na nalewki
-
Nalewka z pokrzywy
Nalewka z pokrzywy to świetny pomysł na zdrowotny likier. Każdy powinien posiadać ją w swojej domowej apteczce. Przepis na nalewkę …
20 min łatwy 100 5 kcal -
Staropolska nalewka z czarnej porzeczki
Staropolska nalewka z czarnej porzeczki przygotowana w domowych warunkach to idealny rozgrzewający trunek na sezon jesienno – zimowy. Nalewki możemy …
20 min łatwy 50 57 kcal -
Cytrynówka z miodem
Cytrynówka z miodem na spirytusie to smaczny likier o niezapomnianym smaku. Jej przygotowanie jest niezwykle proste i jest gotowa do …
2880 min łatwy 1 -
Staropolska nalewka miodowa
Staropolska nalewka miodowa to doskonała opcja dla wszystkich miłośników prostych domowych trunków. Całość jest smaczna, a przy okazji niezwykle prosta. …
15 + 20 min łatwy 20 191 kcal -
Staropolska nalewka z malin
Staropolska nalewka z malin to wspaniała opcja dla wszystkich miłośników domowych trunków. Jest smaczna, prosta i niezwykle ciekawa. Najlepiej smakuje …
20 min łatwy 20 -
Nalewka z lipy
Nalewka z lipy to bardzo dobry pomysł na pyszny domowy napój alkoholowy. Nalewka z lipy jest idealnym dodatkiem do herbaty …
10 min łatwy 30
-
Nalewka ze szczeci
Nalewka ze szczeci to bardzo dobry pomysł na prozdrowotną nalewkę. Nalewka ze szczeci jest nalewką z rodzaju gorzkich, gdyż nie …
10 min łatwy 30 -
Nalewka z dziurawca
Nalewka z dziurawca to bardzo dobry pomysł na trunek o właściwościach wspomagających nasze zdrowie. Nalewka ma piękny czerwony kolor. Przygotowuje …
5 min łatwy 15 -
Nalewka z jeżyn
Nalewka z jeżyn, tak zwana „jeżynówka” to jeden z najpopularniejszych, polskich, tradycyjnych przepisów na owocowe nalewki, które od wielu lat …
20 min łatwy 25 -
Nalewka z berberysu
Nalewka z berberysu to bardzo dobry pomysł na pyszny własnoręcznie przygotowany trunek. Domowe nalewki są lepsze jakościowo niż te kupione …
20 min łatwy 30
-
Nalewka z rabarbaru
Nalewka z rabarbaru na spirytusie to szybki i prosty sposób na domowy alkohol. Do jej przygotowania potrzebne są 4 składniki. …
30 min łatwy 5 254 kcal -
Ajerkoniak Thermomix
Ajerkoniak Thermomix to szybki i łatwy na sposób na wykonanie słodkiego, smacznego trunku. Do jego wykonania potrzebujesz tylko 5 składników. …
5 + 10 min łatwy 1 -
Nalewka z aronii
Pyszna nalewka z aronii przygotowana w domowych warunkach to idealny rozgrzewający trunek na sezon jesienno – zimowy. Nalewki możemy przygotowywać …
60 + 40 min łatwy 10 -
Nalewka z winogron
Nalewka z winogron to smaczny trunek przygotowany na wódce oraz na spirytusie. Jest łatwiejsza w przygotowaniu niż wino. Jeśli zastanawiasz …
120 min łatwy 29 81 kcal -
Nalewka z orzechów
Nalewka z orzechów jest wspaniałym sposobem na ciekawy trunek, który powstaje na bazie darów jesieni. Jej smak jest wyjątkowy, lekko …
20 min łatwy 20 -
Nalewka z agrestu
Nalewka z agrestu przygotowana w domowych warunkach to idealny rozgrzewający trunek na sezon jesienno – zimowy. Nalewki możemy przygotowywać przez …
30 + 60 min średni 50 95 kcal
-
Nalewka orzechowa
Nalewka orzechowa to świetna propozycja na nalewkę ze spirytusem. Jeśli chcesz przygotować słabszy trunek, możesz przygotować nalewkę na wódce. Nalewki …
20 min łatwy 20 165 kcal -
Nalewka z pomarańczy
Nalewka z pomarańczy to kolejna propozycja na domową, owocową nalewkę. Wykonana z soczystych i pysznych pomarańczy nalewka ma bogaty smak …
43200 min łatwy 50 -
Nalewka z mandarynek
Nalewka z mandarynek to kolejna propozycja pysznej, owocowej nalewki. Schłodzona fajnie sprawdzi się w ciepłe, letnie dni a z jej …
43200 min łatwy 73 -
Nalewka z czosnku
Nalewka z czosnku - nalewka tybetańska, tybetański eliksir młodości to nalewka przygotowywana ze świeżych ząbków czosnku. Nalewka z czosnku to …
20160 min łatwy 50
-
Nalewka cytrynowa
Nalewka cytrynowa to nalewka o lekki, kwaśnno-słodkim i orzeźwiającym smaku. Schłodzona, idealnie sprawdzi się w letnie i upalne dni. Jest …
43200 min łatwy 36 103 kcal -
Nalewka z dzikiej róży
Nalewka z dzikiej róży to wspaniała opcja dla wszystkich, którzy kochają proste domowe alkohole. Ma wspaniały smak, a jej przygotowanie …
25 min łatwy 20 233 kcal -
Nalewka z orzecha włoskiego bez cukru
Domowa nalewka z orzecha włoskiego bez cukru to znany od wieków wyrób medycyny ludowej. Przygotowuje się ją z jeszcze zielonych …
20 min łatwy 50 63 kcal -
Nalewka z miodu
Nalewka z miodu przygotowana w domowych warunkach to idealny rozgrzewający trunek na sezon jesienno – zimowy. Nalewki możemy przygotowywać przez …
30 + 20 min łatwy 12 121 kcal -
Nalewka z moreli
Nalewka z moreli to naprawdę świetna opcja na szybki, smaczny i wartościowy trunek. Ze względu na duży udział owoców jest …
20 min łatwy 10 495 kcal -
Nalewka z imbiru bez alkoholu
Nalewka z imbiru bez alkoholu to wspaniały dodatek na chłodne dni i wieczory. Pozwala dostarczyć sporo cennych witamin i składników …
15 + 15 min łatwy 20 74 kcal
-
Nalewka z czerwonej porzeczki
Nalewka z czerwonej porzeczki przygotowana w domowych warunkach to idealny rozgrzewający trunek na sezon jesienno – zimowy. Nalewki możemy przygotowywać …
40 min średni 20 99 kcal -
Nalewka ze śliwek węgierek
Nalewka ze śliwek węgierek to wspaniały trunek przygotowany z użyciem prawdziwych darów jesieni. Śliwki w takiej formie smakują naprawdę fantastycznie. …
40 min łatwy 20 -
Nalewka z gruszek
Nalewka z gruszek Domowa nalewka z gruszek na wódce w butelce, inaczej zwana gruszkówką. Pyszna, słodka i z lekką nutką …
20 min łatwy 6 133 kcal -
Nalewka czosnkowa
Nalewka czosnkowa to jedna z najpopularniejszych, domowych nalewek, przygotowywana już od wielu pokoleń. Z pewnością większość z naszych babć i …
20 min łatwy 10 42 kcal
Nalewki – rodzaje, przepisy, sposoby przygotowania, przechowywanie
Nalewki to wyroby alkoholowe, które najczęściej produkuje się z kwiatów, owoców, ziół bądź korzeni. Bardzo często te domowe trunki słodzi się również miodem lub syropem cukrowym. Przepisy na dobre nalewki domowej roboty wskazują, że do ich przyrządzenia potrzeba alkoholu o stężeniu 35-96% – najczęściej jest nim spirytus. Jakie są tradycyjne receptury na smaczne trunki tego typu? Jakie mamy rodzaje nalewek i która z nich jest najlepsza? Oto najważniejsze informacje dotyczące nalewki oraz jej historii.
Smaczne nalewki – tradycyjne przepisy na naturalne trunki spirytusowe
Jaka jest historia nalewki domowej roboty? Historia trunku, którą warto znać
Pierwszą na świecie nalewkę odkrył pionier medycyny, Hipokrates. Właśnie on połączył wino z miodem, które okrasił przyprawami. Dalsze dzieje nalewki miały miejsce w VIII wieku n.e., kiedy to arabscy alchemicy wymyślili przepis na swojski bimber. Alkoholowy wynalazek doprawili miodem i ziołami, a następnie sprzedawali jako „wodę życia”. Arabskie receptury były mocno pilnowane, jednak z niewiadomych powodów dostały się w ręce katalońskiego scholastyka Arnayda de Villeneuve’a. We Włoszech okazało się, że alkoholowe trunki z ziołami wykazują lecznicze właściwości – właśnie dlatego medycy zaczęli przepisywać nalewki chorym.
Dopiero w okolicy XVI wieku prosta nalewka została przeznaczona do konsumpcji dla włoskich mieszkańców. Ich fenomen błyskawicznie rozprzestrzenił się po Europie, więc kolejne narody zaczęły przyrządzać trunek na swój własny sposób. Niektórzy do jego produkcji używali np. wódki, inni wykorzystywali wysokoprocentowe wyroby spirytusowe. W Polsce pojawiła się moda na słodkie nalewki z owoców, którą przywiózł z Francji Henryk Walezy. Szereg owocowych nalewek niemal natychmiast pojawił się na każdym polskim dworze, a receptury na ich przyrządzanie przekazywano sobie z pokolenia na pokolenie.
„Złote czasy” dla nalewek w Polsce przypadły na XVIII / XIX wiek. Jednak przez wybuch II wojny światowej i powojenną politykę kulturalną PRL został on zatrzymany. Mimo wszystko warto zwrócić uwagę na to, że przez „złote czasy” w naszym kraju wydano naprawdę sporo publikacji dotyczących sztuki kulinarnej oraz gorzelnictwa. Domowa produkcja nalewek kultywowana jest w Polsce od pokoleń – przepisy są różne, jednak zdecydowanie najwięcej doszukać się można u nas nalewek owocowych. Najważniejszych ośrodkiem trunku stało się w Polsce województwo podkarpackie – właśnie tam nadano nalewce z żurawiny, wiśni, maliny, derenia i pigwy miano produktu tradycyjnego.
Skąd pochodzi określenie „nalewka” w Polsce?
W naszym kraju nazwa nalewki wzięła się od słowa „nalewać”. Można więc łatwo wywnioskować, że wyraz odnosi się od czynności nalewania lub raczej zalewania alkoholu owocami. Słowo „nalewka” istnieje w polskim słownictwie od połowy XIX wieku. Jako że nazwy trunku używa się tylko w naszym państwie, niektórzy mylnie sądzą, że nalewka pochodzi z Polski. Dawniej na podobne trunki mówiliśmy zupełnie inaczej:
- Likwor – Polacy określali tą nazwą alkohole korzenne i ziołowe, które były przeciętnie słodkie. Właśnie likwor i ratafia są poprzednikami dzisiejszych nalewek.
-
Ratafia – na przełomie XVIII / XIX
wieku była to po prostu nalewka owocowa.
-
Likier – nazwa powstała od dawnego
„likworu”, a określała trunki owocowe, ziołowe i korzenne. W tym przypadku ich
słodkość była jednak znacznie wyższa niż likworu.
-
Woda – tak mówiono kiedyś na wódki
smakowe.
- Infuzja – była to nazwa dla alkoholowych wyrobów, które miały charakter leczniczy.
- Kordiał – terminem tym określano mocne i szlachetne trunki ziołowo-korzenne, które wykazywały właściwości prozdrowotne.
Warto dodać, że wiele pomysłów na nazwy alkoholi Polacy czerpali z nazw francuskich. Nasi rodacy byli bowiem zafascynowani kuchnią francuską, która na przełomie XVII i XVIII wieku cieszyła się w naszym kraju ogromną popularnością. Właśnie dlatego Polacy przejęli francuską terminologię gastronomiczną i przeinaczyli francuskie słowa na polskie określenia.
Rodzaje nalewek – te wyroby alkoholowe warto znać!
W Polsce mamy różne rodzaje nalewek. Bardzo często ich cena na sklepowych półkach różni się od siebie – dziś dobre nalewki produkuje mnóstwo cenionych marek zajmujących się wyrobem tych konkretnych alkoholi. Wśród poszczególnych rodzajów nalewek wymienić można:
- Owocowe – najpopularniejsze w Polsce są nalewki takie jak malinówka, wiśniówka, pigwówka lub nalewka z aronii i czarnej porzeczki.
- Korzenne – czekoladowa, anyżówka bądź kardamonka.
- Miodowe – do najbardziej znanych zaliczamy krupnik i tradycyjną nalewkę miodową.
-
Ziołowe – miętowa bądź
benedyktynka.
-
Korzenne – najlepsze z nich to
kardamonka, imbirówka i anyżówka.
- Inne – np. orzechówka i nalewka z dzikiej róży.
Nalewki powinno się podawać w niewielkich kieliszkach 50 ml. Według staropolskiej tradycji do mięs popijać należy nalewki półsłodkie oraz półwytrawne.
Która nalewka jest najlepsza? Przepis na naturalne nalewki prozdrowotne
Jakie nalewki pozytywnie oddziałują na zdrowie?
Trunki domowej produkcji mogą wykazywać pozytywne działanie na zdrowie człowieka. Domowej roboty nalewka powinna być przede wszystkim prosta. Podstawą jej przygotowania jest oczywiście maceracja, a więc zalanie alkoholem (np. spirytus) poszczególnych składników (np. miód, zioła, owoce). Wysokoprocentowy alkohol doskonale zakonserwuje właściwości składników, więc nalewka faktycznie wykazywać będzie właściwości prozdrowotne. Oprócz procesu maceracji nie można również zapomnieć o filtracji czy dojrzewaniu trunku. Oto kilka nalewek, które dobrze działają na zdrowie człowieka:
- Wiśniówka – dzięki zawartym w niej
antocyjanom może wzmocnić serce, a także pozytywnie wpłynąć na układ krążenia.
Nalewka ta działa moczopędnie, więc będzie dobra na problemy z dną moczanową i
zapaleniem pęcherza.
- Pigwówka – zawiera polifenole, więc będzie działać bakteriobójczo (np. na infekcje gardła). Świetnie wzmocni również odporność układu immunologicznego, ponieważ pigwówka zawiera dużą dawkę cennej witaminy C.
- Nalewka z aronii – jest doskonała dla ludzi borykających się z problemami ze wzrokiem. Pomoże również tym, którzy mają nadciśnienie i podwyższony poziom cholesterolu.
- Orzechówka – to lekarstwo na dolegliwości żołądkowe. Dzięki orzechom włoskim, które mają właściwości bakteriobójcze, zwalczyć można z pomocą orzechówki paciorkowce i gronkowce.
- Nalewka z czarnej porzeczki – idealna na przeziębienie i grypę. Czarna porzeczka zawiera mnóstwo witaminy C, więc nalewka działać będzie antybakteryjnie i przeciwgrzybicznie. Trunek mogą też popijać osoby narażone na stres.
Warto wiedzieć!
Do przygotowania dobrej domowej nalewki z owoców należy zawsze używać świeżych i dojrzałych produktów – inaczej zgniłe lub niedojrzałe owoce mogą zepsuć smak trunku i nie wykazywać właściwości zdrowotnych. Najlepiej jest zalewać owoce mieszanką składającą się z 95% spirytusu zmiksowanego z 40% wódką. Nie wolno również zapominać o tym, aby zalać owoce w całości przygotowanym płynem – w przeciwnym wypadku mogłyby się popsuć.
Nie zapominaj również o tym, że dobra nalewka po przygotowaniu i przelaniu do butelki powinna długo leżakować w możliwie chłodnym i ciemnym miejscu. Dlaczego? Otóż właśnie wtedy nabierze najlepszego smaku i aromatu!