Nalewki
-
Nalewka z wiśni
Nalewka z wiśni jest świetnym dodatkiem do deserów, a także ciast. Smakuje naprawdę wybornie, to zasługa długo macerowanych wiśni. Niewielki …
20 min łatwy 20 112 kcal
-
Nalewka z pigwy
Nalewka z pigwy jest wspaniałym trunkiem o bogatym i pysznym smaku. Wykonuje się ją dość łatwo, a jej smak przywodzi …
30 + 78 min średni 20 66 kcal
-
Nalewka z malin
Nalewka z malin to wspaniały domowy trunek, który nie tylko świetnie smakuje, ale również pięknie się prezentuje. Wszystko przez słodkie …
30 min łatwy 22 100 kcal
Pozostałe przepisy na nalewki
-
Nalewka z jabłek
Nalewka z jabłek to tradycyjny polski trunek o bogatym i pysznym smaku. Z pewnością przypadnie do gustu wszystkim wielbicielom tego …
15 min łatwy 20 80 kcal
-
Nalewka z miodem
Nalewka z miodem to trunek idealnie słodki i smaczny. Będzie dobrym wyborem dla wszystkich miłośników domowych alkoholi. Bardzo łatwo się …
30 + 10 min łatwy 30 181 kcal
-
Nalewka z czarnego bzu
Nalewka z czarnego bzu na spirytusie to dobra propozycja na smaczny napój alkoholowy. Napoje takie przeznaczone są jedynie dla osób …
30 min łatwy 30 88 kcal
-
Nalewka z mniszka
Nalewka z mniszka na spirytusie to doskonała propozycja na smaczny napój alkoholowy, który powinien być spożywane tylko przez dorosłych. Jest …
30 min łatwy 10 118 kcal
-
Nalewka z czereśni
Nalewka z czereśni to doskonała propozycja na owocową nalewkę z wykorzystaniem ciemnych lub jasnych czereśni. Czereśniówka wspaniale smakuje jako dodatek …
60 min łatwy 20 94 kcal
-
Nalewka z czarnej porzeczki
Nalewka z czarnej porzeczki to jedna z propozycji pysznej nalewki na bazie owoców. Jest ona pyszna nie tylko jako podawana …
43200 min łatwy 28 91 kcal
-
Nalewka miętowa
Nalewka miętowa to jedna z propozycji nalewek ziołowych. Jest ona orzeźwiająca w smaku, delikatnie słodka oraz z lekko wyczuwalną nutą …
5760 min łatwy 24 132 kcal
-
Nalewka z mirabelek
Nalewka z mirabelek to doskonała propozycja na własnoręcznie przygotowany trunek. Mirabelki to niewielkie żółte śliwki pochodzące z Azji. Drzewa mirabelki …
40 min łatwy 20 161 kcal
-
Nalewka z żurawiny
Nalewka z żurawiny to doskonała propozycja na zachowanie aromatu żurawiny w butelce. Przepis na nalewkę z żurawiny jest bardzo prosty, …
25 min łatwy 20 179 kcal
-
Nalewka z gruszek
Nalewka z gruszek Domowa nalewka z gruszek na wódce w butelce, inaczej zwana gruszkówką. Pyszna, słodka i z lekką nutką …
20 min łatwy 6 133 kcal
-
Nalewka ze śliwek węgierek
Nalewka ze śliwek węgierek to wspaniały trunek przygotowany z użyciem prawdziwych darów jesieni. Śliwki w takiej formie smakują naprawdę fantastycznie. …
40 min łatwy 20 234 kcal
-
Nalewka z czerwonej porzeczki
Nalewka z czerwonej porzeczki przygotowana w domowych warunkach to idealny rozgrzewający trunek na sezon jesienno – zimowy. Nalewki możemy przygotowywać …
40 min średni 20 99 kcal
-
Nalewka z moreli
Nalewka z moreli to naprawdę świetna opcja na szybki, smaczny i wartościowy trunek. Ze względu na duży udział owoców jest …
20 min łatwy 10 495 kcal -
Nalewka z miodu
Nalewka z miodu przygotowana w domowych warunkach to idealny rozgrzewający trunek na sezon jesienno – zimowy. Nalewki możemy przygotowywać przez …
30 + 20 min łatwy 12 121 kcal
-
Nalewka z orzecha włoskiego bez cukru
Domowa nalewka z orzecha włoskiego bez cukru to znany od wieków wyrób medycyny ludowej. Przygotowuje się ją z jeszcze zielonych …
20 min łatwy 50 63 kcal
-
Nalewka z dzikiej róży
Nalewka z dzikiej róży to wspaniała opcja dla wszystkich, którzy kochają proste domowe alkohole. Ma wspaniały smak, a jej przygotowanie …
25 min łatwy 20 233 kcal
-
Nalewka z kwiatów czarnego bzu
Nalewka z kwiatów czarnego bzu ma lekki, orzeźwiający smak jednak przy tym jest słodka i aromatyczna. Nalewkę można pić schłodzoną, …
43200 min łatwy 36 192 kcal
-
Nalewka cytrynowa
Nalewka cytrynowa to nalewka o lekki, kwaśnno-słodkim i orzeźwiającym smaku. Schłodzona, idealnie sprawdzi się w letnie i upalne dni. Jest …
43200 min łatwy 36 103 kcal
-
Nalewka kawowa
Nalewka kawowa to fajna i szybka propozycja na domową nalewkę. Nie wymaga ona procesu maceracji oraz nie musi leżakować tak …
43200 min łatwy 40 105 kcal
-
Nalewka z mandarynek
Nalewka z mandarynek to kolejna propozycja pysznej, owocowej nalewki. Schłodzona fajnie sprawdzi się w ciepłe, letnie dni a z jej …
43200 min łatwy 73 72 kcal
-
Nalewka z pomarańczy
Nalewka z pomarańczy to kolejna propozycja na domową, owocową nalewkę. Wykonana z soczystych i pysznych pomarańczy nalewka ma bogaty smak …
43200 min łatwy 50 64 kcal
-
Nalewka kokosowa
Nalewka kokosowa to kolejna propozycja na domowy alkohol. Nalewki są to najczęściej wykonywane domowe alkohole ze względu na ich łatwość …
20160 min łatwy 16 166 kcal
-
Nalewka z winogron jasnych
Nalewka z winogron jasnych to doskonała propozycja na pyszny alkohol domowy. Nalewka przygotowywana jest na spirytusie i wódce. Proporcje do …
60 min łatwy 20
-
Nalewka z wiśni z pestkami
Nalewka z wiśni z pestkami jest doskonałą opcją dla wszystkich miłośników domowych trunków. Jest prosta w przygotowaniu, a przy tym …
40 min średni 22
-
Nalewka z kwiatu czarnego bzu
Nalewka z kwiatu czarnego bzu to dobra propozycja na smaczny napój alkoholowy. Napoje takie przeznaczone są jedynie dla osób pełnoletnich. …
60 min łatwy 30
-
Nalewka z żyworódki
Nalewka z żyworódki przygotowana w domowych warunkach to idealny rozgrzewający trunek na sezon jesienno – zimowy. Nalewki możemy przygotowywać przez …
30 min łatwy 20 10 kcal -
Nalewka z kaliny
Nalewka z kaliny przygotowana w domowych warunkach to idealny rozgrzewający trunek na sezon jesienno – zimowy. Nalewki możemy przygotowywać przez …
60 min łatwy 40 -
Nalewka z dyni
Nalewka z dyni jest doskonałą opcją dla wszystkich miłośników prostych domowych trunków. Nalewka ta charakteryzuje się wspaniałym i bardzo ciekawym …
50 min średni 22 467 kcal
-
Nalewka z kawy
Dobra, domowa nalewka z kawy rozpuszczalnej to świetny pomysł, jeśli potrzebna Ci szybka, łatwa nalewka. Powinna leżakować tylko 2 tygodnie, …
30 + 20 min łatwy 4 1451 kcal
-
Nalewka pigwowa
Nalewka pigwowa to jeden z bardziej popularnych w Polsce domowych wyrobów alkoholowych. Taki trunek przygotowany z owoców pigwy na pewno …
60 min średni 1 2737 kcal
-
Nalewka śliwkowa
Nalewka śliwkowa to jedna z najpopularniejszych nalewek w Polsce. Jest to doskonały sposób na wykorzystanie letnich lub jesiennych zapasów śliwek, …
15 min średni 24 110 kcal
-
Nalewka z tarniny
Nalewka z tarniny to napój alkoholowy na spirytusie o charakterystycznym smaku i aromacie, który cieszy się w Polsce coraz większą …
30 + 10 min średni 1 100 kcal
-
Orzechówka
Domowa orzechówka to znany od wieków wyrób medycyny ludowej. Przygotowuje się ją z jeszcze zielonych orzechów włoskich z wódką, cukrem …
20 min średni 1 2546 kcal
-
Wiśniówka domowa
Wiśniówka domowa na spirytusie to najlepszy pomysł na alkohol, który możesz łatwo przygotować w domowych warunkach. Zobacz, jak zrobić domową …
30 min łatwy 25
-
Staropolska nalewka z żurawiny
Jeśli lubisz wszelkiego rodzaju słodkie, owocowe alkohole, staropolska nalewka z żurawiny z pewnością trafi w Twoje gusta. To pomysł na …
30 min łatwy 0
-
Nalewka ze śliwek staropolska
Nalewka ze śliwek staropolska to trunek, który przygotowywany jest latem i jesienią, a spożywany zwłaszcza podczas długich, jesienno-zimowych, chłodnych wieczorów, …
40 min średni 15
-
Nalewka z orzecha włoskiego na spirytusie
Nalewka z orzecha włoskiego na spirytusie to świetna opcja dla wszystkich miłośników domowych alkoholi Całość jest smaczna i bardzo aromatyczna, …
20 min łatwy 20 225 kcal
-
Nalewka z czarnej porzeczki zasypana cukrem
Nalewka z czarnej porzeczki zasypana cukrem to świetna opcja na smaczny trunek, który przypadnie do gustu miłośnikom domowych alkoholi. Jest …
20 min łatwy 20 211 kcal
-
Nalewka z czeremchy
Nalewka z czeremchy to doskonały pomysł na walkę z wieloma chorobami i dolegliwościami. Zobacz, jak zrobić nalewkę z czeremchy amerykańskiej. …
10 min łatwy 20
-
Nalewka z jagód
Bardzo łatwa i pyszna nalewka z jagód na spirytusie to super pomysł na najlepszy, domowy alkohol. Zobacz, jak zrobić nalewkę …
5 min łatwy 20 146 kcal
-
Nalewka z żywokostu
Wypróbuj tego sprawdzonego przepisu na nalewkę z żywokostu. Ma bardzo szerokie zastosowanie w leczeniu chorób stawów, leczeniu ran i wielu …
10 min łatwy 70
-
Nalewka z propolisu
Propolis, zwany także kitem pszczelim, to produkt, który w ostatnim latach zyskuje na popularności dzięki wielu prozdrowotnym właściwościom. Stosowany jest …
10 min łatwy 15 40 kcal
-
Nalewka z kukułek
Kukułki, czyli słodkie, małe cukierki często wykorzystywane są jako podstawa do przygotowywanych w domu nalewek lub likierów. Nalewka z kukułek, …
3 min łatwy 20 234 kcal
-
Nalewka malinowa na spirytusie
Nalewka malinowa na spirytusie to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do herbat oraz domowych drinków. Nalewka jest najlepsza na …
10 min łatwy 20 155 kcal
-
Nalewka z orzechów zielonych
Nalewka z orzechów zielonych to bardzo dobry pomysł na pyszny trunek mający działanie wspomagające trawienie. Nalewka jest dość intensywna w …
30 min łatwy 10 83 kcal
-
Nalewka z pędów sosny
Domowa nalewka z pędów sosny to idealny rozgrzewający trunek na sezon jesienno – zimowy. Nalewki możemy przygotowywać przez cały rok …
60 min łatwy 20 105 kcal
-
Nalewka wiśniowa
Nalewka wiśniowa to dobry pomysł na owocową nalewkę z wykorzystaniem smacznych owoców. Smaczna wiśniówka wspaniale smakuje jako dodatek do herbaty. …
60 min łatwy 5 383 kcal
-
Nalewka pomarańczowa
Nalewka pomarańczowa to doskonała propozycja na owocową nalewkę. Domowa nalewka wspaniale smakuje jako dodatek do herbaty. Świetnie sprawdzi się jako …
40 min łatwy 5
-
Pigwówka
Pigwówka to bardzo dobry pomysł na nalewkę na spirytusie i na wódce. Tradycyjna nalewka jest najlepsza jako dodatek do domowych …
30 min łatwy 20 99 kcal
-
Smorodina
Smorodina to bardzo dobry pomysł na domową nalewkę na wódce i na spirytusie. Nalewka z czarnej porzeczki to sprawdzony przepis …
20 min łatwy 30 97 kcal
-
Kminkówka
Kminkówka to bardzo dobry pomysł na nalewkę z kminku. Domowa nalewka na spirytusie sprawdzi się podana do ciężkiego posiłku, aby …
20 + 5 min łatwy 10 107 kcal
-
Nalewka z pestek pigwy
Nalewka z pestek pigwy na spirytusie to doskonały pomysł na smaczny napój alkoholowy, który powinien być spożywane tylko przez dorosłych. …
30 min łatwy 3 385 kcal -
Malinówka
Malinówka to domowa nalewka ze świeżych malin przygotowywana na spirytusie. Najlepsza malinówka to doskonała propozycja na nalewkę z wykorzystaniem smacznych …
20 min łatwy 10 329 kcal
-
Nalewka malinowa
Nalewka malinowa to doskonała propozycja na owocową nalewkę z wykorzystaniem smacznych owoców. Smaczna malinówka wspaniale smakuje jako dodatek do herbaty. …
30 min łatwy 10
-
Nalewka bursztynowa
Nalewka bursztynowa przygotowana w domowych warunkach to idealny rozgrzewający trunek na sezon jesienno – zimowy. Nalewki możemy przygotowywać przez cały …
20 min łatwy 50 22 kcal
-
Nalewka z brzoskwiń
Nalewka z brzoskwiń przygotowana w domowych warunkach to idealny rozgrzewający trunek na sezon jesienno – zimowy. Nalewki możemy przygotowywać przez …
60 min łatwy 50 26 kcal
-
Nalewka z kasztanów
Domowa nalewka z kasztanów przygotowana w domowych warunkach to idealny rozgrzewający trunek na sezon jesienno – zimowy. Nalewki możemy przygotowywać …
60 min łatwy 20 89 kcal
Nalewki - co to jest?
Nalewka jest napojem alkoholowym, który prawdopodobnie wynalazł Hipokrates. Właśnie on wytwarzał bowiem trunek, w którym łączył wino z miodem. W VIII wieku n.e. arabscy alchemicy utworzyli bimber, którego moc osłodzili miodem i dodali do niego zioła. Następnie przepis na alkohol powędrował do katalońskiego scholastyka Arnayda de Villeneuve’a, który spisał recepturę. Dopiero później zaczęto zauważać, że konsumpcja nalewki ma działanie lecznicze. Z czasem trunek zyskał popularność w całej Europie – do Polski sprowadził go z Francji sam Henryk Walezy.
Nalewki – rodzaje, przepisy, sposoby przygotowania, przechowywanie
Nalewki to wyroby alkoholowe, które najczęściej produkuje się z kwiatów, owoców, ziół bądź korzeni. Bardzo często te domowe trunki słodzi się również miodem lub syropem cukrowym. Przepisy na dobre nalewki domowej roboty wskazują, że do ich przyrządzenia potrzeba alkoholu o stężeniu 35-96% – najczęściej jest nim spirytus. Jakie są tradycyjne receptury na smaczne trunki tego typu? Jakie mamy rodzaje nalewek i która z nich jest najlepsza? Oto najważniejsze informacje dotyczące nalewki oraz jej historii.
Smaczne nalewki – tradycyjne przepisy na naturalne trunki spirytusowe
Jaka jest historia nalewki domowej roboty? Historia trunku, którą warto znać
Pierwszą na świecie nalewkę odkrył pionier medycyny, Hipokrates. Właśnie on połączył wino z miodem, które okrasił przyprawami. Dalsze dzieje nalewki miały miejsce w VIII wieku n.e., kiedy to arabscy alchemicy wymyślili przepis na swojski bimber. Alkoholowy wynalazek doprawili miodem i ziołami, a następnie sprzedawali jako „wodę życia”. Arabskie receptury były mocno pilnowane, jednak z niewiadomych powodów dostały się w ręce katalońskiego scholastyka Arnayda de Villeneuve’a. We Włoszech okazało się, że alkoholowe trunki z ziołami wykazują lecznicze właściwości – właśnie dlatego medycy zaczęli przepisywać nalewki chorym.
Dopiero w okolicy XVI wieku prosta nalewka została przeznaczona do konsumpcji dla włoskich mieszkańców. Ich fenomen błyskawicznie rozprzestrzenił się po Europie, więc kolejne narody zaczęły przyrządzać trunek na swój własny sposób. Niektórzy do jego produkcji używali np. wódki, inni wykorzystywali wysokoprocentowe wyroby spirytusowe. W Polsce pojawiła się moda na słodkie nalewki z owoców, którą przywiózł z Francji Henryk Walezy. Szereg owocowych nalewek niemal natychmiast pojawił się na każdym polskim dworze, a receptury na ich przyrządzanie przekazywano sobie z pokolenia na pokolenie.
„Złote czasy” dla nalewek w Polsce przypadły na XVIII / XIX wiek. Jednak przez wybuch II wojny światowej i powojenną politykę kulturalną PRL został on zatrzymany. Mimo wszystko warto zwrócić uwagę na to, że przez „złote czasy” w naszym kraju wydano naprawdę sporo publikacji dotyczących sztuki kulinarnej oraz gorzelnictwa. Domowa produkcja nalewek kultywowana jest w Polsce od pokoleń – przepisy są różne, jednak zdecydowanie najwięcej doszukać się można u nas nalewek owocowych. Najważniejszych ośrodkiem trunku stało się w Polsce województwo podkarpackie – właśnie tam nadano nalewce z żurawiny, wiśni, maliny, derenia i pigwy miano produktu tradycyjnego.
Skąd pochodzi określenie „nalewka” w Polsce?
W naszym kraju nazwa nalewki wzięła się od słowa „nalewać”. Można więc łatwo wywnioskować, że wyraz odnosi się od czynności nalewania lub raczej zalewania alkoholu owocami. Słowo „nalewka” istnieje w polskim słownictwie od połowy XIX wieku. Jako że nazwy trunku używa się tylko w naszym państwie, niektórzy mylnie sądzą, że nalewka pochodzi z Polski. Dawniej na podobne trunki mówiliśmy zupełnie inaczej:
- Likwor – Polacy określali tą nazwą alkohole korzenne i ziołowe, które były przeciętnie słodkie. Właśnie likwor i ratafia są poprzednikami dzisiejszych nalewek.
-
Ratafia – na przełomie XVIII / XIX
wieku była to po prostu nalewka owocowa.
-
Likier – nazwa powstała od dawnego
„likworu”, a określała trunki owocowe, ziołowe i korzenne. W tym przypadku ich
słodkość była jednak znacznie wyższa niż likworu.
-
Woda – tak mówiono kiedyś na wódki
smakowe.
- Infuzja – była to nazwa dla alkoholowych wyrobów, które miały charakter leczniczy.
- Kordiał – terminem tym określano mocne i szlachetne trunki ziołowo-korzenne, które wykazywały właściwości prozdrowotne.
Warto dodać, że wiele pomysłów na nazwy alkoholi Polacy czerpali z nazw francuskich. Nasi rodacy byli bowiem zafascynowani kuchnią francuską, która na przełomie XVII i XVIII wieku cieszyła się w naszym kraju ogromną popularnością. Właśnie dlatego Polacy przejęli francuską terminologię gastronomiczną i przeinaczyli francuskie słowa na polskie określenia.
Rodzaje nalewek – te wyroby alkoholowe warto znać!
W Polsce mamy różne rodzaje nalewek. Bardzo często ich cena na sklepowych półkach różni się od siebie – dziś dobre nalewki produkuje mnóstwo cenionych marek zajmujących się wyrobem tych konkretnych alkoholi. Wśród poszczególnych rodzajów nalewek wymienić można:
- Owocowe – najpopularniejsze w Polsce są nalewki takie jak malinówka, wiśniówka, pigwówka lub nalewka z aronii i czarnej porzeczki.
- Korzenne – czekoladowa, anyżówka bądź kardamonka.
- Miodowe – do najbardziej znanych zaliczamy krupnik i tradycyjną nalewkę miodową.
-
Ziołowe – miętowa bądź
benedyktynka.
-
Korzenne – najlepsze z nich to
kardamonka, imbirówka i anyżówka.
- Inne – np. orzechówka i nalewka z dzikiej róży.
Nalewki powinno się podawać w niewielkich kieliszkach 50 ml. Według staropolskiej tradycji do mięs popijać należy nalewki półsłodkie oraz półwytrawne.
Która nalewka jest najlepsza? Przepis na naturalne nalewki prozdrowotne
Jakie nalewki pozytywnie oddziałują na zdrowie?
Trunki domowej produkcji mogą wykazywać pozytywne działanie na zdrowie człowieka. Domowej roboty nalewka powinna być przede wszystkim prosta. Podstawą jej przygotowania jest oczywiście maceracja, a więc zalanie alkoholem (np. spirytus) poszczególnych składników (np. miód, zioła, owoce). Wysokoprocentowy alkohol doskonale zakonserwuje właściwości składników, więc nalewka faktycznie wykazywać będzie właściwości prozdrowotne. Oprócz procesu maceracji nie można również zapomnieć o filtracji czy dojrzewaniu trunku. Oto kilka nalewek, które dobrze działają na zdrowie człowieka:
- Wiśniówka – dzięki zawartym w niej
antocyjanom może wzmocnić serce, a także pozytywnie wpłynąć na układ krążenia.
Nalewka ta działa moczopędnie, więc będzie dobra na problemy z dną moczanową i
zapaleniem pęcherza.
- Pigwówka – zawiera polifenole, więc będzie działać bakteriobójczo (np. na infekcje gardła). Świetnie wzmocni również odporność układu immunologicznego, ponieważ pigwówka zawiera dużą dawkę cennej witaminy C.
- Nalewka z aronii – jest doskonała dla ludzi borykających się z problemami ze wzrokiem. Pomoże również tym, którzy mają nadciśnienie i podwyższony poziom cholesterolu.
- Orzechówka – to lekarstwo na dolegliwości żołądkowe. Dzięki orzechom włoskim, które mają właściwości bakteriobójcze, zwalczyć można z pomocą orzechówki paciorkowce i gronkowce.
- Nalewka z czarnej porzeczki – idealna na przeziębienie i grypę. Czarna porzeczka zawiera mnóstwo witaminy C, więc nalewka działać będzie antybakteryjnie i przeciwgrzybicznie. Trunek mogą też popijać osoby narażone na stres.
Warto wiedzieć!
Do przygotowania dobrej domowej nalewki z owoców należy zawsze używać świeżych i dojrzałych produktów – inaczej zgniłe lub niedojrzałe owoce mogą zepsuć smak trunku i nie wykazywać właściwości zdrowotnych. Najlepiej jest zalewać owoce mieszanką składającą się z 95% spirytusu zmiksowanego z 40% wódką. Nie wolno również zapominać o tym, aby zalać owoce w całości przygotowanym płynem – w przeciwnym wypadku mogłyby się popsuć.
Nie zapominaj również o tym, że dobra nalewka po przygotowaniu i przelaniu do butelki powinna długo leżakować w możliwie chłodnym i ciemnym miejscu. Dlaczego? Otóż właśnie wtedy nabierze najlepszego smaku i aromatu!