Whiskey sour

Opublikowano: 22.09.2021 r., 17:21 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ozdobna szklanka z whiskey sour
Whiskey sour
Whiskey sour to drink na bazie whiskey i soku z cytryny. Można go także przygotować z innego mocnego alkoholu, gdyż sour to styl tworzenia koktajli słodko kwaśnych.
Przygotowanie 5 min
262 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
62
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 1 porcji
  • Whisky (60 ml)
  • Syrop cukrowy (20 ml)
  • Sok cytrynowy - 2 łyżki stołowe (20 ml)
  • Lód (80 g)
  • Białko jajka (1 szt.)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
szklanka, shaker

Przepis na whiskey sour krok po kroku

Do szklanki włóż lód.

Do shakera wlej whisky, białko jajka oraz syrop cukrowy i sok z cytryny, wstrząśnij shakerem aż białko się ubije.

Przelej drink do szklanki.

Jak oceniasz przepis na whiskey sour
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,9% osób

Więcej informacji na temat whiskey sour

Whiskey sour to dobry koktajl alkoholowy na bazie whiskey i soku z cytryny. Przepis na whiskey sour jest bardzo prosty do zrobienia, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia barmańskiego aby go zrobić do przygotowania drinka będziesz potrzebować następujących składników: whiskey, sok z cytryny, syrop cukrowy oraz kostki lodu i białko jajka kurzego.

Whiskey sour to sposób przyrządzania drinków polegający na idealnym połączeniu smaku słodko kwaśnego. Do użycia drinka typu sour możesz użyć innych alkoholi o wysokiej zawartości alkoholu takich jak wódka, gin, rum oraz tequila.

Jak zrobić domowe whiskey sour? W szklance typu old fashioned umieść kostki lodu. Do shakera wlej whiskey, sok z cytryny, syrop cukrowy i białko jaja kurzego, wstrząśnij aż białko dokładnie połączy się z resztą składników. Przelej do szklanki wypełnionej lodem. Białko jajka zapewnia drinkowi bardziej aksamitną konsystencję, pamiętaj jednak aby nie dodawać lodu gdy będziesz ubijać białko z resztą składników.

Whisky to wysokoprocentowy alkohol powstający z destylacji zacieru zbożowego. Początkowo trunek produkowany był jako środek pomagający w leczeniu różnych chorób. Zwany był także "wodą życia", powstał najprawdopodobniej w Irlandii, a jego recepturę przypisuje się św. Patrykowi. Początkowo mikstura powstawała z fermentowanych owoców a w wieku szesnastym zaczęto wytwarzać ją z zacieru jęczmiennego. Wyróżnić możemy cztery podstawowe podziały tego alkoholu, które mają ścisłe powiązanie z miejscem jego produkcji: Szkockie, Irlandzkie, Amerykańskie oraz Japońskie wzorujące się na odmianie Szkockiej. Whisky szkockie produkuje się tylko i wyłącznie ze słodu jęczmiennego, amerykańską odmianę natomiast z zacieru na bazie kukurydzy, żyta oraz jęczmienia. Kwaśny smak cytryny wpływa korzystnie na produkcję kwasów żółciowych, dlatego warto je dodawać do potraw gdyż poprawiają trawienie.

Podsumowując koktajl alkoholowy to szybki pomysł na imprezę, który zachwyci twoich gości. Łatwy drink nie zabierze Ci wiele czasu możesz więc przygotowywać go podczas wieczoru na bieżąco. Możesz przygotować drink w większej ilości porcji pamiętaj wtedy aby zwiększyć odpowiednio proporcje składników.

Alergeny w whiskey sour

Lista alergenów dla whiskey sour przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Białko jajka

Wartości odżywcze whiskey sour

na 100g gotowej potrawy

Drinki na bazie alkoholu powinny pojawiać się w naszej diecie sporadycznie. Alkohol jest wyrobem kalorycznym dlatego jeśli dbasz o linię powinieneś ograniczać jego spożycie. Alkohol ma negatywny wpływ na nasz cały organizm.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
105.12
262.79
Białko (g)
1.81
4.52

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
8.29
20.73
Węglowodany przyswajalne (g)
8.26
20.66
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.03
0.07

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
0.05
0.12
Tłuszcze nasycone (g)
0.05
0.12
Tłuszcze nienasycone (g)
0.00
0.01
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: białko jajka.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: białko jajka.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: białko jajka.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: białko jajka.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny whiskey sour 62
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania whiskey sour

Koszt składników
91.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Whisky
60 ml
50.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
4.29
Za 60 ml
Syrop cukrowy
20 ml
29.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
0.83
Za 20 ml
Sok cytrynowy
20 ml
2 łyżki stołowe
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
1.00
Za 20 ml
Lód
80 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 80 g
Białko jajka
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Koszt składników
91.00