Przepis na śliwowicę krok po kroku

Składniki dla 40 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
butelka szklana, słoik 5 l

Śliwki umyj, przekrój na pół i usuń z nich pestki.

Następnie śliwki włóż do dużego słoika, zalej wódką i spirytusem.

Słoik zamknij i odstaw na 4-5 tygodni.

Po tym czasie odlej do drugiego słoika wódkę ze spirytusem (słoik zakręć).

Śliwki w słoiku zasyp cukrem i odstaw na kolejne 4 tygodnie.

Po tym czasie zlej syrop ze śliwek i dodaj go do słoika z wódką i spirytusem.

Słoik z alkoholem zakręć i odstaw do leżakowania na kolejne 4 tygodnie.

Po tym czasie śliwowicę przefiltruj, przelej do butelek i zakorkuj je.

Gotową śliwowicę przechowuj w zaciemnionym i chłodnym miejscu.

Śliwowica podana w kieliszkach stojących na drewnianym blacie.
Śliwowica
Koszt przygotowania dania
151.50 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
85 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
58

Śliwowica - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o śliwowicy

Śliwowica to wysokoprocentowy napój alkoholowy o smaku wytrawnym. Zacier przygotowywany ze śliwek destylowany jest jednokrotnie lub dwukrotnie. Destylat w zależności od ilości destylacji posiada różną mocą. Tradycyjna domowa śliwowica zalecana jest do spożycia jedynie przez osoby pełnoletnie, ponieważ przygotowywany jest na dość mocnym spirytusie (osoby niepełnoletnie nie powinny spożywać alkoholu). Jedynym minusem tego przepisu jest konieczność długiego oczekiwania na ten napój alkoholowy. Przepis na śliwowicę jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania przepisu potrzebujesz następujących produktów spożywczych: śliwek, cukru, wódki oraz spirytusu. Bimber ze śliwek najlepiej przygotować ze śliwek węgierek.

Jak zrobić domową śliwowicę? Śliwki umyj, przekrój na pół i usuń z nich pestki. Następnie śliwki włóż do dużego słoika, zalej wódką i spirytusem. Słoik zamknij i odstaw na 4-5 tygodni. Po tym czasie odlej do drugiego słoika wódkę ze spirytusem (słoik zakręć). Śliwki w słoiku zasyp cukrem i odstaw na kolejne 4 tygodnie. Po tym czasie zlej syrop ze śliwek i dodaj go do słoika z wódką i spirytusem. Słoik z alkoholem zakręć i odstaw do leżakowania na kolejne 4 tygodnie. Po tym czasie śliwowicę przefiltruj, przelej do butelek i zakorkuj je. Gotową śliwowicę przechowuj w zaciemnionym i chłodnym miejscu.

Śliwki posiadają wiele cennych składników odżywczych. Śliwki zawierają spore ilości pektyn (rodzaj błonnika pokarmowego), które przeciwdziałają zaparciom oraz zmniejszają ryzyko rozwoju choroby nowotworowe jelita grubego. Śliwki stanowią również doskonałe źródło witaminy C, witaminy A oraz witaminy Ę – zaliczane są one do silnych przeciwutleniaczy, które zmniejszają produkcję wolnych rodników i spowalniają procesy starzenia się skóry. Śliwki są również źródłem potasu, żelaza, wapnia oraz fosforu. Spożywanie śliwek wpływa również pozytywnie na funkcjonowanie układu nerwowego oraz poprawę samopoczucia dzięki obecności witamin z grupy B.

Podsumowując dobra śliwowicą to doskonały pomysł na napój alkoholowy, który można podać podczas spotkań ze znajomymi lub na imprezach rodzinnych. Śliwowicę możemy przelać elegancko butelkę, udekorować ją wstążką i podarować komuś jako prezent. Najlepsza śliwowica to doskonały pomysł na wykorzystanie pysznych owoców. Jak pić śliwowicę? Najlepiej delikatnie schłodzoną w małej lampce.

Wartości odżywcze śliwowicy

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(50g)
Energia (kalorie)
170.65 kcal
85.33 kcal
Białko
0.30 g
0.15 g
Fenyloalanina
0.00 mg
0.00 mg

Węglowodany w śliwowicy

Na 100g
Na porcję
(50g)
Węglowodany
17.95 g
8.97 g
Węglowodany przyswajalne
17.34 g
8.67 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.61 g
0.30 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(50g)
Tłuszcz
0.16 g
0.08 g
Tłuszcze nasycone
0.09 g
0.04 g
Tłuszcze nienasycone
0.07 g
0.04 g
Tłuszcze jednonasycone
0.06 g
0.03 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.02 g
0.01 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na śliwowicę

Na 100g
Na porcję
(50g)
Witamina A
7.39 µg (mcg)
3.70 µg (mcg)
Brak danych dla: spirytus.
czytaj dalej
Witamina B6
0.01 mg
0.01 mg
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina C
4.13 mg
2.07 mg
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: spirytus.
czytaj dalej
Witamina E
0.00 mg
0.00 mg
Brak danych dla: spirytus.
czytaj dalej
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: spirytus.
czytaj dalej
Tiamina
0.02 mg
0.01 mg
Ryboflawina
0.02 mg
0.01 mg
Niacyna
0.18 mg
0.09 mg
Foliany
2.17 µg (mcg)
1.09 µg (mcg)
Beta karoten
82.61 µg (mcg)
41.30 µg (mcg)
Brak danych dla: spirytus.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na śliwowicę

Na 100g
Na porcję
(50g)
Sód
0.57 mg
0.28 mg
Potas
69.17 mg
34.59 mg
Wapń
2.74 mg
1.37 mg
Fosfor
8.91 mg
4.46 mg
Magnez
3.04 mg
1.52 mg
Żelazo
0.09 mg
0.05 mg
Cynk
0.05 mg
0.03 mg
Miedź
0.03 mg
0.02 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny śliwowicy 58
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w śliwowicy

Lista alergenów dla śliwowicy przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na śliwowicę

Cena przygotowania śliwowicy

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Śliwki
2000 g
najlepiej węgierki
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 4
20.00
Za 2000 g
Cukier
600 g
3 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 600 g
Wódka
1000 ml
4 szklanki
25.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 2
50.00
Za 1000 ml
Spirytus
1000 ml
4 szklanki
40.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 2
80.00
Za 1000 ml
Koszt składników
152.50
Jak oceniasz przepis na śliwowicę
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób