Kurczak faszerowany
- Kurczak cały - średnia sztuka (1500 g)
- Cebula (100 g)
- Kasza jęczmienna perłowa - szklanka (150 g)
- Jabłko (200 g)
- Bulion warzywny (400 ml)
- Tymianek suszony - łyżeczka (2 g)
- Suszone pomidory w oleju (50 g)
- Masło (20 g)
Przepis na kurczak faszerowany krok po kroku
Kurczaka umyj i osusz dokładnie ręcznikiem papierowym. Następnie przypraw solą i pieprzem.
Przygotuj farsz: kaszę umieść w garnku, dodaj bulion i szczyptę soli. Gotuj wolno pod przykryciem, aż kasza całkowicie wchłonie płyn.
Cebulę, jabłka i pomidory suszone pokrój w drobną kostkę.
Na patelnię dodaj kilka łyżek oleju z pomidorów, podsmaż cebulę, następnie dodaj jabłka i smaż ok 2-3 minuty. Na sam koniec dodaj pomidory, dopraw solą, pieprzem i tymiankiem.
Kaszę wymieszaj z podsmażoną cebulą z jabłkami.
Faszeruj kurczaka przygotowanym wcześniej, przestudzonym farszem. Zwiąż nogi kurczaka bawełnianą nicią lub "zszyj" skórę wykałaczkami tak aby farsz nie wydostał się na zewnątrz.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 1,5h.
Pod koniec pieczenia (ostatnie 15 minut) możesz posmarować skórkę masłem i podnieść temperaturę do 220 stopni.
Kurczaka podawaj bezpośrednio po przygotowaniu na ciepło.
Więcej informacji na temat kurczaka faszerowanego
Kurczak faszerowany to bardzo ciekawy pomysł na to jak urozmaicić codzienne posiłki i innowacyjny pomysł na lubiane, lecz monotonne mięso z kurczaka. Kurczak może być nadziewany czym tylko zapragniesz lub tym co akurat zostało w twojej lodówce. Więc jest to danie, które pozwoli Ci na niemarnowanie żywności. Przepis na całego kurczaka faszerowanego idealnie sprawdzi się jako danie na różnego rodzaju rodzinne uroczystości. Możesz go przygotować dzień wcześniej i w dniu imprezy wstawić tylko do piekarnika. Danie robi się samo.
Mięso z kurczaka zawiera duże ilości łatwo przyswajalnego białka oraz bardzo małe ilości tłuszczu. Jest więc bardzo dobre dla naszego zdrowia, pamiętaj jednak aby w miarę możliwości wybierać kurczaka hodowanego bez antybiotyków. Kasza jęczmienna to świetne źródło błonnika pokarmowego rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego, witamin i mikroelementów oraz związków obniżających poziom cholesterolu we krwi.
Pieczony kurczak jest pyszny, ale też mniej kaloryczny niż smażone mięso, więc idealnie nadaje się dla osób dbających o masę ciała. Farsz do kurczaka faszerowanego możesz dowolnie modyfikować. Możesz nadziewać go różnego rodzaju kaszami, purée warzywnym, grzybami, owocami świeżymi i suszonymi. Możesz też faszerować kurczaka pozbawionego kości (zapytaj sprzedawcę w zaprzyjaźnionej masarni o tę możliwość, gdyż zrobienie tego samemu nie jest łatwe), wtedy możesz go podawać na zimno jako przystawkę lub jako domową pieczeń na kanapki.
Jak zrobić kurczaka faszerowanego? Kurczaka oprósz solą i pieprzem. Przygotuj farsz z gotowanej kaszy, cebuli, jabłek i pomidorów suszonych. Nadziej. Upiecz. Ciesz się pysznym kurczakiem faszerowanym z piekarnika, dokładny przepis znajdziesz poniżej.
Podsumowując kurczak faszerowany to wspaniały przepis na obiad dla całej rodziny. Pyszny i ciekawy pomysł na nudne mięso z kurczaka, które pojawia się bardzo często w naszej diecie i nie mamy pomysłu jak je przygotować, aby wszystkich zaskoczyć. Koniecznie wypróbuj naszego przepisu na kurczaka faszerowanego.
Alergeny w kurczaku faszerowanym
Lista alergenów dla kurczaka faszerowanego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Kasza jęczmienna perłowa
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
Wartości odżywcze kurczaka faszerowanego
Pieczony w całości kurczak to świetny pomysł na ciekawy obiad. Wysokobiałkowe mięso z kurczaka w połączeniu z ciekawym farszem sprawi, że zaspokoisz swoją chęć po sięgnięcie po niezdrowe przekąski po obiedzie.
Energia i białka
(350g)
Węglowodany
(350g)
Tłuszcze
(350g)
Witaminy
(350g)
Składniki mineralne
(350g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.