Kurczak faszerowany

Opublikowano: 17.08.2021 r., 9:27 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kurczak faszerowany kaszą podany w naczyniu żaroodpornym.
Kurczak faszerowany
Kurczak faszerowany to wspaniały pomysł na obiad dla całej rodziny na co dzień ale również od święta. Koniecznie wyprobuj naszego prostego przepisu na to smaczne danie.
Przygotowanie 25 min
Smażenie i Pieczenie 3 min
552 kcal
Kcal w porcji
350 g
Wielkość porcji
27
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Kurczak cały średnia sztuka (1500 g)
  • Cebula (100 g)
  • Kasza jęczmienna perłowa szklanka (150 g)
  • Jabłko (200 g)
  • Bulion warzywny (400 ml)
  • Tymianek suszony łyżeczka (2 g)
  • Suszone pomidory w oleju (50 g)
  • Masło (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, tymianek
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, naczynie żaroodporne, garnek mały

Przepis na kurczak faszerowany krok po kroku

Kurczaka umyj i osusz dokładnie ręcznikiem papierowym. Następnie przypraw solą i pieprzem.

Przygotuj farsz: kaszę umieść w garnku, dodaj bulion i szczyptę soli. Gotuj wolno pod przykryciem, aż kasza całkowicie wchłonie płyn.

Cebulę, jabłka i pomidory suszone pokrój w drobną kostkę.

Na patelnię dodaj kilka łyżek oleju z pomidorów, podsmaż cebulę, następnie dodaj jabłka i smaż ok 2-3 minuty. Na sam koniec dodaj pomidory, dopraw solą, pieprzem i tymiankiem.

Kaszę wymieszaj z podsmażoną cebulą z jabłkami.

Faszeruj kurczaka przygotowanym wcześniej, przestudzonym farszem. Zwiąż nogi kurczaka bawełnianą nicią lub "zszyj" skórę wykałaczkami tak aby farsz nie wydostał się na zewnątrz.

Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 1,5h.

Pod koniec pieczenia (ostatnie 15 minut) możesz posmarować skórkę masłem i podnieść temperaturę do 220 stopni.

Kurczaka podawaj bezpośrednio po przygotowaniu na ciepło.

Jak oceniasz przepis na kurczak faszerowany
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,7% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat kurczaka faszerowanego

Kurczak faszerowany to bardzo ciekawy pomysł na to jak urozmaicić codzienne posiłki i innowacyjny pomysł na lubiane, lecz monotonne mięso z kurczaka. Kurczak może być nadziewany czym tylko zapragniesz lub tym co akurat zostało w twojej lodówce. Więc jest to danie, które pozwoli Ci na niemarnowanie żywności. Przepis na całego kurczaka faszerowanego idealnie sprawdzi się jako danie na różnego rodzaju rodzinne uroczystości. Możesz go przygotować dzień wcześniej i w dniu imprezy wstawić tylko do piekarnika. Danie robi się samo.

Mięso z kurczaka zawiera duże ilości łatwo przyswajalnego białka oraz bardzo małe ilości tłuszczu. Jest więc bardzo dobre dla naszego zdrowia, pamiętaj jednak aby w miarę możliwości wybierać kurczaka hodowanego bez antybiotyków. Kasza jęczmienna to świetne źródło błonnika pokarmowego rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego, witamin i mikroelementów oraz związków obniżających poziom cholesterolu we krwi.

Pieczony kurczak jest pyszny, ale też mniej kaloryczny niż smażone mięso, więc idealnie nadaje się dla osób dbających o masę ciała. Farsz do kurczaka faszerowanego możesz dowolnie modyfikować. Możesz nadziewać go różnego rodzaju kaszami, purée warzywnym, grzybami, owocami świeżymi i suszonymi. Możesz też faszerować kurczaka pozbawionego kości (zapytaj sprzedawcę w zaprzyjaźnionej masarni o tę możliwość, gdyż zrobienie tego samemu nie jest łatwe), wtedy możesz go podawać na zimno jako przystawkę lub jako domową pieczeń na kanapki.

Jak zrobić kurczaka faszerowanego? Kurczaka oprósz solą i pieprzem. Przygotuj farsz z gotowanej kaszy, cebuli, jabłek i pomidorów suszonych. Nadziej. Upiecz. Ciesz się pysznym kurczakiem faszerowanym z piekarnika, dokładny przepis znajdziesz poniżej.

Podsumowując kurczak faszerowany to wspaniały przepis na obiad dla całej rodziny. Pyszny i ciekawy pomysł na nudne mięso z kurczaka, które pojawia się bardzo często w naszej diecie i nie mamy pomysłu jak je przygotować, aby wszystkich zaskoczyć. Koniecznie wypróbuj naszego przepisu na kurczaka faszerowanego.

Alergeny w kurczaku faszerowanym

Lista alergenów dla kurczaka faszerowanego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Kasza jęczmienna perłowa
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Wartości odżywcze kurczaka faszerowanego

na 100g gotowej potrawy

Pieczony w całości kurczak to świetny pomysł na ciekawy obiad. Wysokobiałkowe mięso z kurczaka w połączeniu z ciekawym farszem sprawi, że zaspokoisz swoją chęć po sięgnięcie po niezdrowe przekąski po obiedzie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(350g)
Energia (kcal)
157.82
552.37
Białko (g)
11.68
40.88

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(350g)
Węglowodany (g)
7.01
24.53
Węglowodany przyswajalne (g)
5.62
19.69
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.38
4.85

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(350g)
Tłuszcz (g)
8.99
31.48
Tłuszcze nasycone (g)
3.60
12.60
Tłuszcze nienasycone (g)
5.39
18.87
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.74
13.09
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.65
5.78
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
70.52
246.82

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(350g)
Witamina A (µg (mcg))
14.99
52.47
Witamina B6 (mg)
0.36
1.27
Witamina B12 (µg (mcg))
0.16
0.55
Witamina C (mg)
2.51
8.80
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.06
0.22
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.44
1.53
Brak danych dla: suszone pomidory w oleju.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
11.11
38.90
Tiamina (mg)
0.05
0.19
Ryboflawina (mg)
0.08
0.29
Niacyna (mg)
3.92
13.74
Foliany (µg (mcg))
7.52
26.31
Beta karoten (µg (mcg))
25.74
90.08

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(350g)
Sód (mg)
107.42
375.98
Potas (mg)
183.76
643.15
Wapń (mg)
25.66
89.83
Fosfor (mg)
95.62
334.66
Magnez (mg)
17.66
61.82
Żelazo (mg)
0.63
2.19
Cynk (mg)
0.92
3.21
Miedź (mg)
0.06
0.21
Mangan (mg)
0.11
0.38
Brak danych dla: cebula, bulion warzywny.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kurczaka faszerowanego 27
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kurczaka faszerowanego

Koszt składników
50.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kurczak cały
1500 g
średnia sztuka
17.00
Za 1800,0 g
Liczba opakowań 1
14.17
Za 1500 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Kasza jęczmienna perłowa
150 g
szklanka
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 150 g
Jabłko
200 g
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 2
0.56
Za 200 g
Bulion warzywny
400 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
8.57
Za 400 ml
Tymianek suszony
2 g
łyżeczka
1.00
Za 10,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 2 g
Suszone pomidory w oleju
50 g
6.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
1.11
Za 50 g
Masło
20 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 20 g
Koszt składników
50.00