Künefe
- Ciasto kadayif (500 g)
- Masło - 1 kostka (200 g)
- Ser Mozzarella (300 g)
- Serek ricotta (50 g)
- Maliny (250 g)
- Cukier (75 g)
- Woda różana - 1 łyżeczka (5 ml)
- Pistacje (50 g)
Przepis na künefe krok po kroku
Do garnka wlej pół szklanki wody, dodaj cukier oraz wodę różaną. Składniki wymieszaj, zagotuj i gotuj na małej mocy palnika przez około 20 minut.
Gotowy syrop cukrowy zdejmij z ognia i pozostaw do przestudzenia.
Kokilki posmaruj masłem.
Do miseczki włóż ricottę oraz rozgniecione w dłoniach kulki mozzarelli. Składniki dokładnie wymieszaj.
W garnuszku rozpuść masło.
Ciasto kadayif potnij nożem na mniejsze kawałki, przełóż je do miski, zalej roztopionym masłem i dokładnie wymieszaj.
Do kokilek ułóż ciasno warstwę ciasta kadayif (połowę ciasta pozostaw). Na cieście rozłóż masę serową, posyp oczyszczonymi malinami oraz pozostałym ciastem.
Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 190 st. C przez około 15 minut.
Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i zalej od razu schłodzonym syropem cukrowym oraz posyp pistacjami.
Gotowy deser podawaj bezpośrednio po przygotowaniu jako dodatek do kawy lub herbaty.
Więcej informacji na temat künefe
Künefe to oryginalna potrawa wywodząca się z kuchni tureckiej. Tradycyjne, domowe künefe może być przygotowane w trzech różnych odmianach. Turecki deser stanowi doskonały pomysł na pyszny dodatek do kawy lub herbaty. Przepis na künefe jest dość prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania deseru potrzebne będą następujące produkty: ciasto kadayif, masło, mozzarella, serek ricotta, maliny, cukier, woda różana oraz pistacje. Ciasto kadayif możesz kupić na stronie internetowej lub samodzielnie przygotować w domu.
A jak zrobić künefe? Do garnka wlej pół szklanki wody, dodaj cukier oraz wodę różaną. Składniki wymieszaj, zagotuj i gotuj na małej mocy palnika przez około 20 minut. Gotowy syrop cukrowy zdejmij z ognia i pozostaw do przestudzenia. Do miseczki włóż ricottę oraz rozgniecione w dłoniach kulki mozzarelli. Składniki dokładnie wymieszaj. Ciasto kadayif potnij nożem na mniejsze kawałki, przełóż je do miski, zalej roztopionym masłem i dokładnie wymieszaj. Do kokilek ułóż ciasno warstwę ciasta kadayif (połowę ciasta pozostaw). Na cieście rozłóż masę serową, posyp oczyszczonymi malinami oraz pozostałym ciastem. Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 190°C przez około 15 minut. Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i zalej od razu schłodzonym syropem cukrowym oraz posyp pistacjami.
Ser ricotta to włoski ser niedojrzewający przygotowywany z mleka krowiego, owczego lub koziego. W polskich sklepach najpowszechniejszy jest ten robiony z mleka krowiego. Jest to ser o delikatnym i słodkim smaku - można go wykorzystać zarówno do dań słodkich, jak i wytrawnych. Świetnie smakuje jako dodatek do naleśników, placuszków lub ciast.
Podsumowując wiesz już jak się robi künefe. Pyszne künefe to doskonała propozycja na deser, który możesz podać podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Smaczne danie jest dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Najlepsze künefe jest bardzo proste w przygotowaniu. Ciasto kadayif, które niezbędne jest do wykonania deseru, możesz przygotować samodzielnie lub kupić na stronie internetowej.
Alergeny w künefe
Lista alergenów dla künefe przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Ser Mozzarella
- serek ricotta
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Pistacje
W przepisie na künefe nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- ciasto kadayif
Wartości odżywcze künefe
Künefe to pyszny deser z wykorzystaniem mozzarelli oraz ricotty. Deser nie jest wskazany dla osób chorujących na cukrzycę, ponieważ posiada wysoki indeks glikemiczny.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.