Kruche gofry

Opublikowano: 30.06.2023 r., 11:16 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kruche gofry podane na czarnej płycie ozdobione cynamonem i pomarańczą.
Kruche gofry
Kruche gofry to doskonała opcja dla wszystkich osób, które uwielbiają domowe słodkości. Jeśli szukasz sposobu na najlepsze, słodkie domowe gofry, wypróbuj ten!
Przygotowanie 20 min
Smażenie 10 min
803 kcal
Kcal w porcji
196 g
Wielkość porcji
87
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Masło (200 g)
  • Jajko (3 szt.)
  • Cukier (120 g)
  • Cukier wanilinowy (15 g)
  • Mąka pszenna typ 550 (300 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier wanilinowy, cukier
Sprzęt kuchenny
mikser, duża miska, gofrownica

Przepis na kruche gofry krok po kroku

W misce połącz jajka, rozpuszczone masło, cukier i cukier waniliowy oraz szczyptę soli.

Następnie dodaj przesianą mąkę i miksuj do uzyskania jednolitej masy.

Gofrownicę rozgrzej i łyżką nakładaj porcje ciasta.

Piecz do złotego koloru.

Gofry podawaj z ulubionymi owocami.

Jak oceniasz przepis na kruche gofry
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,5% osób

Więcej informacji na temat kruchych gofrów

Kruche gofry to doskonała opcja dla wszystkich osób, które uwielbiają domowe słodkości. Jeśli szukasz sposobu na najlepsze, słodkie domowe gofry, wypróbuj ten!

Przepis na kruche gofry stanowi doskonały wybór dla wszystkich osób, które poszukują przepisu na słodkości o bardzo kruchej skórce. Są proste, ale niezwykle smaczne. Sprawdzają się idealnie dla dzieci, ale również dorośli na pewno je pokochają. W dodatku wszystkie składniki są łatwo dostępne. Można podawać je z dowolnymi dodatkami. Te domowe gofry idealnie sprawdzają się z dużą ilością owoców. Chrupiące gofry są pysznym i łatwym deserem, który na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom domowych słodkości. Te z tego przepisu zawsze wychodzą idealnie kruche i puszyste, czyli po prostu najlepsze.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić kruche gofry, by były pyszne i dobre dla początkujących, to ten sprawdzony przepis będzie stanowił najlepsze rozwiązanie. Jeśli kochasz jeść gofry, ale zastanawiasz się jak stworzyć w domu te o idealnej strukturze, to ten przepis sprawdzi się wyśmienicie. Pozwala w ekspresowym tempie stworzyć deser tak pyszny, że ciężko jest obok niego przejść obojętnie. Gofry są idealnie słodkie i miękkie. Na pewno przypadną do gustu najmłodszym domownikom, które docenią je za niezwykłą chrupkość i słodycz. By uczynić z nich jeszcze bardziej fit przekąskę można zamienić dodatek cukru na dowolny słodzik, a mąkę wymieszać w proporcji pół na pół z owsianą pełnoziarnistą. Dzięki temu będą mniej kaloryczne, bardziej sycące, a ich ładunek glikemiczny będzie zdecydowanie niższy. I choć są niesamowicie proste w przygotowaniu, to wciąż zachwycają dlatego, że są po prostu pyszne. To zasługa idealnych proporcji mąki, mleka i jaj, które tworzą ten miękki w środku i chrupiący na zewnątrz deser. W tej wersji tłuszcz dodawany jest do ciasta, dzięki czemu nie trzeba dodatkowo natłuszczać gofrownicy. Tak podpieczone gofry są lżejsze i smaczniejsze. Z tego przepisu dowiesz się również jak stworzyć ciasto do gofrów, które będzie słodkie, ale nie mdlące, a przy tym niesamowicie chrupiące.

Alergeny w kruchych gofrach

Lista alergenów dla kruchych gofrów przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550

Wartości odżywcze kruchych gofrów

na 100g gotowej potrawy

Ta opcja zawiera dużo węglowodanów, dlatego nie powinna gościć zbyt często w naszej diecie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(196g)
Energia (kcal)
410.08
803.76
Białko (g)
8.17
16.00

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(196g)
Węglowodany (g)
44.28
86.79
Węglowodany przyswajalne (g)
44.28
86.79

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(196g)
Tłuszcz (g)
22.90
44.89
Tłuszcze nasycone (g)
15.15
29.70
Tłuszcze nienasycone (g)
7.75
15.19

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(196g)
Witamina B6 (mg)
0.07
0.13
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.37
0.72
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.27
0.53
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.49
4.87
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
64.82
127.04
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(196g)
Sód (mg)
33.31
65.29
Potas (mg)
82.39
161.48
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
24.82
48.66
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
93.34
182.94
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
16.44
32.22
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.45
4.81
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.69
1.35
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.09
0.18
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kruchych gofrów 87
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kruchych gofrów

Koszt składników
17.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Masło
200 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Cukier
120 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 120 g
Cukier wanilinowy
15 g
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 1
0.56
Za 15 g
Mąka pszenna typ 550
300 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Koszt składników
17.10