Kruche gofry
- Masło (200 g)
- Jajko (3 szt.)
- Cukier (120 g)
- Cukier wanilinowy (15 g)
- Mąka pszenna typ 550 (300 g)
Przepis na kruche gofry krok po kroku
W misce połącz jajka, rozpuszczone masło, cukier i cukier waniliowy oraz szczyptę soli.
Następnie dodaj przesianą mąkę i miksuj do uzyskania jednolitej masy.
Gofrownicę rozgrzej i łyżką nakładaj porcje ciasta.
Piecz do złotego koloru.
Gofry podawaj z ulubionymi owocami.
Więcej informacji na temat kruchych gofrów
Kruche gofry to doskonała opcja dla wszystkich osób, które uwielbiają domowe słodkości. Jeśli szukasz sposobu na najlepsze, słodkie domowe gofry, wypróbuj ten!
Przepis na kruche gofry stanowi doskonały wybór dla wszystkich osób, które poszukują przepisu na słodkości o bardzo kruchej skórce. Są proste, ale niezwykle smaczne. Sprawdzają się idealnie dla dzieci, ale również dorośli na pewno je pokochają. W dodatku wszystkie składniki są łatwo dostępne. Można podawać je z dowolnymi dodatkami. Te domowe gofry idealnie sprawdzają się z dużą ilością owoców. Chrupiące gofry są pysznym i łatwym deserem, który na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom domowych słodkości. Te z tego przepisu zawsze wychodzą idealnie kruche i puszyste, czyli po prostu najlepsze.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić kruche gofry, by były pyszne i dobre dla początkujących, to ten sprawdzony przepis będzie stanowił najlepsze rozwiązanie. Jeśli kochasz jeść gofry, ale zastanawiasz się jak stworzyć w domu te o idealnej strukturze, to ten przepis sprawdzi się wyśmienicie. Pozwala w ekspresowym tempie stworzyć deser tak pyszny, że ciężko jest obok niego przejść obojętnie. Gofry są idealnie słodkie i miękkie. Na pewno przypadną do gustu najmłodszym domownikom, które docenią je za niezwykłą chrupkość i słodycz. By uczynić z nich jeszcze bardziej fit przekąskę można zamienić dodatek cukru na dowolny słodzik, a mąkę wymieszać w proporcji pół na pół z owsianą pełnoziarnistą. Dzięki temu będą mniej kaloryczne, bardziej sycące, a ich ładunek glikemiczny będzie zdecydowanie niższy. I choć są niesamowicie proste w przygotowaniu, to wciąż zachwycają dlatego, że są po prostu pyszne. To zasługa idealnych proporcji mąki, mleka i jaj, które tworzą ten miękki w środku i chrupiący na zewnątrz deser. W tej wersji tłuszcz dodawany jest do ciasta, dzięki czemu nie trzeba dodatkowo natłuszczać gofrownicy. Tak podpieczone gofry są lżejsze i smaczniejsze. Z tego przepisu dowiesz się również jak stworzyć ciasto do gofrów, które będzie słodkie, ale nie mdlące, a przy tym niesamowicie chrupiące.
Alergeny w kruchych gofrach
Lista alergenów dla kruchych gofrów przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 550
Wartości odżywcze kruchych gofrów
Ta opcja zawiera dużo węglowodanów, dlatego nie powinna gościć zbyt często w naszej diecie.
Energia i białka
(196g)
Węglowodany
(196g)
Tłuszcze
(196g)
Witaminy
(196g)
Składniki mineralne
(196g)
-
masło,
jajka,
cukier,
cukier,
mąka pszenna,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.