Kruche ciasto z wiśniami
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 1 szklanki (400 g)
- Masło - 1 kostka (200 g)
- Żółtko jajka (3 szt.)
- Cukier puder - 4 łyżki (40 g)
- Wiśnie - 2 szklanki (500 g)
- Cukier - 4 łyżki (40 g)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 2 łyżki (20 g)
Przepis na kruche ciasto z wiśniami krok po kroku
Mąkę przesiej przez sitko, wsyp do miski.
Dodaj pokrojone w mniejsze kawałki masło, wbij żółtka i wsyp cukier.
Ugniataj ciasto w rękach, dodaj kieliszek zimnej wody i uformuj kulę.
Włóż ciasto do lodówki na 30 minut.
Wiśnie wrzuć do garnka, dodaj odrobinę wody i podgrzewaj.
Dodaj cukier, gotuj do momentu, aż owoce się rozpadną.
Na końcu dodaj mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszaj. Owoce powinny się zagęścić.
Ciastem kruchym wyłóż blachę i dodaj owoce.
Upiecz ciasto w piekarniku przez 45 minut w 180 stopniach C.
-
Ciastka maślane
-
Kruche ciasto
-
Tarta
-
Mazurek wielkanocny
-
Tarta z jabłkiem
-
Ciastka kruche
-
Pleśniak
-
Szarlotka z kruszonką
-
Tarta z jabłkami
-
Tarta ze szpinakiem
-
Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem
-
Szarlotka z bezą
-
Tarta z owocami
-
Tarta z malinami
-
Jabłecznik na kruchym cieście
-
Jabłecznik z budyniem
-
Tarta cytrynowa
-
Tarta z truskawkami
-
Kruche ciasto
Więcej informacji na temat kruchego ciasta z wiśniami
Masz ochotę na słodki deser w rodzinnym gronie, ale brakuje Ci czas na przygotowanie ciasta drożdżowego?
Świetnie się składa, dzisiaj przedstawię Ci przepis na kruche ciasto z wiśniami.
Wykorzystaj mój sprawdzony przepis i przekonaj się, jak łatwe jest w przygotowaniu i pyszne w smaku. Na pewno zasmakuje wszystkich Twoim gościom.
Do jego przygotowania będziesz potrzebować podstawowych składników takich jak: mąka, cukier, wiśnie, masło i jajka.
Jeśli masz możliwość, użyj świeżych wiśni, które muszą być drylowane, czyli pozbawione pestek. Śmiało możesz skorzystać z mrożonych owoców, które będą na pewno w wersji bezpestkowej. Pamiętaj tylko o ich prawidłowym odmrażaniu. Sposobów jest kilka albo wsyp zamrożone owoce do miski i włóż ją do lodówki lub wsyp mrożone owoce do gotującej się wody. Nie powinno się jednak rozmrażać owoców w temperaturze pokojowej, sprzyja to rozmnażaniu się bakterii i utracie witamin. Nie ma znaczenia, jakich owoców użyjesz, wszystkie będą dobre i smaczne
W przepisie została użyta zwykła mąka pszenna, naturalnie zawierająca gluten w swoim składzie. Dlatego, jeśli jesteś osoba cierpiącą na choroby glutenozależne np. celiakia lub z innych powodów eliminujesz gluten ze swojej diety, możesz bez problemu zamienić mąkę pszenną na taką, która naturalnie nie zawiera glutenu np. gryczana lub ryżowa.
W moim przepisie użyłam cukru, zamiast niego możesz użyć cukru brązowego, nie robi to jednak wielkiej różnicy.
Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej.
Deser powstanie na kruchym spodzie, dlatego nie ma potrzeby wyrabiania zaczynu i czekania na wyrośnięcie ciasta. Nasz kruchy spód będzie potrzebował odstawienia do lodówki na około 30 minut, w tym czasie przygotujemy owocowy mus.
Dokładnie jak zrobić kruche ciasto z wiśniami opisuję nieco niżej, wykorzystaj mój przepis.
Kruche ciasto z wiśniami to świetny pomysł na domowy deser w rodzinnym gronie, ale też na słodką przekąskę lub drugie śniadanie w ciągu dnia.
Alergeny w kruchym ciastem z wiśniami
Lista alergenów dla kruchego ciasta z wiśniami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
Wartości odżywcze kruchego ciasta z wiśniami
Tartę na kruchym spodzie możesz przygotować z dowolnymi owocami.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.