Kruche ciasto z brzoskwiniami
- Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki (500 g)
- Masło - 1 kostka (250 g)
- Żółtko jajka (3 szt.)
- Cukier - 2 łyżki (20 g)
- Brzoskwinie w syropie - 1/2 puszki (200 g)
Przepis na kruche ciasto z brzoskwiniami krok po kroku
Mąkę, masło, żółtka i cukier połącz i wyrób ciasto.
Uformuj kulę i odłóż do lodówki na 30 minut.
Brzoskwinie pokrój na mniejsze kawałki.
Ciasto podziel na dwie części, mniejszą i większą.
Większą rozwałkuj i ułóż na blachę, na ciasto wyłóż owoce.
Mniejszą część kuli ciasta rozrywaj i ułóż na owocach, to będzie nasza kruszonka.
Zapiecz ciasto w piecu przez 40 minut w 180 stopniach.
-
Ciastka maślane
-
Kruche ciasto
-
Tarta
-
Mazurek wielkanocny
-
Tarta z jabłkiem
-
Ciastka kruche
-
Pleśniak
-
Szarlotka z kruszonką
-
Tarta z jabłkami
-
Tarta ze szpinakiem
-
Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem
-
Szarlotka z bezą
-
Tarta z owocami
-
Tarta z malinami
-
Jabłecznik na kruchym cieście
-
Jabłecznik z budyniem
-
Tarta cytrynowa
-
Tarta z truskawkami
-
Kruche ciasto
Więcej informacji na temat kruchego ciasta z brzoskwiniami
Domowe wypieki to najlepszy pomysł, gdy najdzie Cię ochota na coś słodkiego.
Dzisiaj przedstawię Wam przepis na kruche ciasto z brzoskwiniami, które wbrew pozorom jest łatwe i szybkie w wykonaniu, a po upieczeniu pyszne. Ciasto jest dobre w smaku, a jego konsystencja jest delikatna i puszysta.
Do wykonania ciasta będziesz potrzebować podstawowe składniki, które zapewne masz w domu, a jeśli nie to z łatwością dostaniesz je w każdym sklepie. Dodatkowo musisz zaopatrzyć się w brzoskwinie. Do tego przepisu idealnie nadają się brzoskwinie z puszki, które wykorzystałam.
Poznaj mój przepis na kruche ciasto z brzoskwiniami, jest niesamowicie pyszne i z pewnością pokocha je każdy członek rodziny.
Zaczynamy od przygotowania ciasta. Masło, mąkę, żółtka jajek i cukier ugnieć do uzyskania jednolitego ciasta. Zagnieć ciasto w kulę i zostaw ciasto w lodówce przez 30 minut.
W tym czasie pokrój brzoskwinie na mniejsze kawałki.
Ciasto podziel na dwie części, mniejszą i większą.
Większą część rozwałkuj na stole z odrobiną mąki i przełóż je na blachę.
Pokrojone owoce rozłóż na spodzie, a z mniejszej porcji ciasta przygotuj kruszonkę. Wystarczy, że nierównomiernie rozerwiesz ciasto palcami i ułożysz na owocach.
Forma powinna być wcześniej wysmarowana masłem i posypaną bułką tartą lub wyłożoną papierem do pieczenia. To zapobiegnie przypaleniu się ciasta.
Ciasto piekę w piekarniku około 50 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu nie wyciągaj ciasta od razu z piekarnika, uchyl drzwi i pozostaw przez chwilę. Wtedy będziemy mieli pewność, że ciasto nie opadnie. Gdy nasz placek ostygnie, możesz posypać je np. cukrem pudrem.
Skoro już wiesz, jak zrobić kruche ciasto z brzoskwiniami koniecznie wypróbuj mój prosty przepis i przygotuj ciasto dla całej swojej rodziny. Kruche ciasto z brzoskwiniami to świetny pomysł na domowy deser. Ciasto jest niezwykle pyszne przez swój charakterystyczny kruchy spód i brzoskwinie, które podczas pieczenia zamieniają się niemal w mus, który idealnie komponuje się z ciastem i chrupką kruszonką. Całość posyp cukrem pudrem.
Alergeny w kruchym cieście z brzoskwiniami
Lista alergenów dla kruchego ciasta z brzoskwiniami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
Wartości odżywcze kruchego ciasta z brzoskwiniami
Korzystaj z przepisów na domowe wypieki gdy najdzie Cię ochota na słodycze. To będzie zdecydowanie lepszy wybór niż kupne słodycze.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.