Kruche ciasto z brzoskwiniami

Opublikowano: 28.11.2021 r., 16:04 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
kruche ciasto z brzoskwiniami
Kruche ciasto z brzoskwiniami
Kruche ciasto z połączeniu z brzoskwiniami to wspomnienie lata, które możesz przywołać w dowolnej chwili. Poznaj przepis i sam się przekonaj.
Przygotowanie 40 min
Pieczenie 50 min
386 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
80
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 2 szklanki (500 g)
  • Masło 1 kostka (250 g)
  • Żółtko jajka (3 szt.)
  • Cukier 2 łyżki (20 g)
  • Brzoskwinie w syropie 1/2 puszki (200 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, okrągła forma do pieczenia

Przepis na kruche ciasto z brzoskwiniami krok po kroku

Mąkę, masło, żółtka i cukier połącz i wyrób ciasto.

Uformuj kulę i odłóż do lodówki na 30 minut.

Brzoskwinie pokrój na mniejsze kawałki.

Ciasto podziel na dwie części, mniejszą i większą.

Większą rozwałkuj i ułóż na blachę, na ciasto wyłóż owoce.

Mniejszą część kuli ciasta rozrywaj i ułóż na owocach, to będzie nasza kruszonka.

Zapiecz ciasto w piecu przez 40 minut w 180 stopniach.

Jak oceniasz przepis na kruche ciasto z brzoskwiniami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,7% osób

Więcej informacji na temat kruchego ciasta z brzoskwiniami

Domowe wypieki to najlepszy pomysł, gdy najdzie Cię ochota na coś słodkiego.

Dzisiaj przedstawię Wam przepis na kruche ciasto z brzoskwiniami, które wbrew pozorom jest łatwe i szybkie w wykonaniu, a po upieczeniu pyszne. Ciasto jest dobre w smaku, a jego konsystencja jest delikatna i puszysta.

Do wykonania ciasta będziesz potrzebować podstawowe składniki, które zapewne masz w domu, a jeśli nie to z łatwością dostaniesz je w każdym sklepie. Dodatkowo musisz zaopatrzyć się w brzoskwinie. Do tego przepisu idealnie nadają się brzoskwinie z puszki, które wykorzystałam.

Poznaj mój przepis na kruche ciasto z brzoskwiniami, jest niesamowicie pyszne i z pewnością pokocha je każdy członek rodziny.

Zaczynamy od przygotowania ciasta. Masło, mąkę, żółtka jajek i cukier ugnieć do uzyskania jednolitego ciasta. Zagnieć ciasto w kulę i zostaw ciasto w lodówce przez 30 minut.

W tym czasie pokrój brzoskwinie na mniejsze kawałki.

Ciasto podziel na dwie części, mniejszą i większą.

Większą część rozwałkuj na stole z odrobiną mąki i przełóż je na blachę.

Pokrojone owoce rozłóż na spodzie, a z mniejszej porcji ciasta przygotuj kruszonkę. Wystarczy, że nierównomiernie rozerwiesz ciasto palcami i ułożysz na owocach.

Forma powinna być wcześniej wysmarowana masłem i posypaną bułką tartą lub wyłożoną papierem do pieczenia. To zapobiegnie przypaleniu się ciasta.

Ciasto piekę w piekarniku około 50 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu nie wyciągaj ciasta od razu z piekarnika, uchyl drzwi i pozostaw przez chwilę. Wtedy będziemy mieli pewność, że ciasto nie opadnie. Gdy nasz placek ostygnie, możesz posypać je np. cukrem pudrem.

Skoro już wiesz, jak zrobić kruche ciasto z brzoskwiniami koniecznie wypróbuj mój prosty przepis i przygotuj ciasto dla całej swojej rodziny. Kruche ciasto z brzoskwiniami to świetny pomysł na domowy deser. Ciasto jest niezwykle pyszne przez swój charakterystyczny kruchy spód i brzoskwinie, które podczas pieczenia zamieniają się niemal w mus, który idealnie komponuje się z ciastem i chrupką kruszonką. Całość posyp cukrem pudrem.

Alergeny w kruchym cieście z brzoskwiniami

Lista alergenów dla kruchego ciasta z brzoskwiniami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Wartości odżywcze kruchego ciasta z brzoskwiniami

na 100g gotowej potrawy

Korzystaj z przepisów na domowe wypieki gdy najdzie Cię ochota na słodycze. To będzie zdecydowanie lepszy wybór niż kupne słodycze.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
386.77
386.77
Białko (g)
8.15
8.15

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
40.14
40.14
Węglowodany przyswajalne (g)
39.90
39.90

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
22.05
22.05
Tłuszcze nasycone (g)
14.70
14.70
Tłuszcze nienasycone (g)
7.35
7.35

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina B6 (mg)
0.06
0.06
Tiamina (mg)
0.48
0.48
Ryboflawina (mg)
0.26
0.26
Niacyna (mg)
3.29
3.29
Foliany (µg (mcg))
80.20
80.20

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
7.52
7.52
Potas (mg)
91.53
91.53
Wapń (mg)
22.97
22.97
Fosfor (mg)
90.49
90.49
Magnez (mg)
19.17
19.17
Żelazo (mg)
2.92
2.92
Cynk (mg)
0.69
0.69
Miedź (mg)
0.11
0.11
Szacunkowy indeks glikemiczny kruchego ciasta z brzoskwiniami 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kruchego ciasta z brzoskwiniami

Koszt składników
27.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
500 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Masło
250 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 250 g
Żółtko jajka
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Cukier
20 g
2 łyżki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 20 g
Brzoskwinie w syropie
200 g
1/2 puszki
6.00
Za 460,0 g
Liczba opakowań 1
2.61
Za 200 g
Koszt składników
27.50