Przepis na kruche ciasto z brzoskwiniami krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, okrągła forma do pieczenia

Mąkę, masło, żółtka i cukier połącz i wyrób ciasto.

Uformuj kulę i odłóż do lodówki na 30 minut.

Brzoskwinie pokrój na mniejsze kawałki.

Ciasto podziel na dwie części, mniejszą i większą.

Większą rozwałkuj i ułóż na blachę, na ciasto wyłóż owoce.

Mniejszą część kuli ciasta rozrywaj i ułóż na owocach, to będzie nasza kruszonka.

Zapiecz ciasto w piecu przez 40 minut w 180 stopniach.

kruche ciasto z brzoskwiniami
Kruche ciasto z brzoskwiniami
Koszt przygotowania dania
13.41 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
386 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
80

Kruche ciasto z brzoskwiniami - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o kruchym cieście z brzoskwiniami

Domowe wypieki to najlepszy pomysł, gdy najdzie Cię ochota na coś słodkiego.

Dzisiaj przedstawię Wam przepis na kruche ciasto z brzoskwiniami, które wbrew pozorom jest łatwe i szybkie w wykonaniu, a po upieczeniu pyszne. Ciasto jest dobre w smaku, a jego konsystencja jest delikatna i puszysta.

Do wykonania ciasta będziesz potrzebować podstawowe składniki, które zapewne masz w domu, a jeśli nie to z łatwością dostaniesz je w każdym sklepie. Dodatkowo musisz zaopatrzyć się w brzoskwinie. Do tego przepisu idealnie nadają się brzoskwinie z puszki, które wykorzystałam.

Poznaj mój przepis na kruche ciasto z brzoskwiniami, jest niesamowicie pyszne i z pewnością pokocha je każdy członek rodziny.

Zaczynamy od przygotowania ciasta. Masło, mąkę, żółtka jajek i cukier ugnieć do uzyskania jednolitego ciasta. Zagnieć ciasto w kulę i zostaw ciasto w lodówce przez 30 minut.

W tym czasie pokrój brzoskwinie na mniejsze kawałki.

Ciasto podziel na dwie części, mniejszą i większą.

Większą część rozwałkuj na stole z odrobiną mąki i przełóż je na blachę.

Pokrojone owoce rozłóż na spodzie, a z mniejszej porcji ciasta przygotuj kruszonkę. Wystarczy, że nierównomiernie rozerwiesz ciasto palcami i ułożysz na owocach.

Forma powinna być wcześniej wysmarowana masłem i posypaną bułką tartą lub wyłożoną papierem do pieczenia. To zapobiegnie przypaleniu się ciasta.

Ciasto piekę w piekarniku około 50 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu nie wyciągaj ciasta od razu z piekarnika, uchyl drzwi i pozostaw przez chwilę. Wtedy będziemy mieli pewność, że ciasto nie opadnie. Gdy nasz placek ostygnie, możesz posypać je np. cukrem pudrem.

Skoro już wiesz, jak zrobić kruche ciasto z brzoskwiniami koniecznie wypróbuj mój prosty przepis i przygotuj ciasto dla całej swojej rodziny. Kruche ciasto z brzoskwiniami to świetny pomysł na domowy deser. Ciasto jest niezwykle pyszne przez swój charakterystyczny kruchy spód i brzoskwinie, które podczas pieczenia zamieniają się niemal w mus, który idealnie komponuje się z ciastem i chrupką kruszonką. Całość posyp cukrem pudrem.

Wartości odżywcze kruchego ciasta z brzoskwiniami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kalorie)
386.77 kcal
386.77 kcal
Białko
8.15 g
8.15 g

Węglowodany w kruchym cieście z brzoskwiniami

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany
40.14 g
40.14 g
Węglowodany przyswajalne
39.90 g
39.90 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz
22.05 g
22.05 g
Tłuszcze nasycone
14.70 g
14.70 g
Tłuszcze nienasycone
7.35 g
7.35 g

Witaminy w przepisie na kruche ciasto z brzoskwiniami

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina B6
0.06 mg
0.06 mg
Tiamina
0.48 mg
0.48 mg
Ryboflawina
0.26 mg
0.26 mg
Niacyna
3.29 mg
3.29 mg
Foliany
80.20 µg (mcg)
80.20 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na kruche ciasto z brzoskwiniami

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód
7.52 mg
7.52 mg
Potas
91.53 mg
91.53 mg
Wapń
22.97 mg
22.97 mg
Fosfor
90.49 mg
90.49 mg
Magnez
19.17 mg
19.17 mg
Żelazo
2.92 mg
2.92 mg
Cynk
0.69 mg
0.69 mg
Miedź
0.11 mg
0.11 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny kruchego ciasta z brzoskwiniami 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kruchym cieście z brzoskwiniami

Lista alergenów dla kruchego ciasta z brzoskwiniami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Cena przygotowania kruchego ciasta z brzoskwiniami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
500 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Masło
250 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 250 g
Żółtko jajka
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Cukier
20 g
2 łyżki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 20 g
Brzoskwinie w syropie
200 g
1/2 puszki
6.00
Za 460,0 g
Liczba opakowań 1
2.61
Za 200 g
Koszt składników
27.50
Jak oceniasz przepis na kruche ciasto z brzoskwiniami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób