Krucha karkówka z piekarnika

Opublikowano: 04.09.2023 r., 15:11 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Krucha karkówka z piekarnika podana na desce.
Krucha karkówka z piekarnika
Krucha karkówka z piekarnika to doskonała opcja dla wszystkich miłośników smacznych mięsnych dań. Dobrze sprawdzi się na niedzielny obiad dla całej rodziny.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 60 min
373 kcal
Kcal w porcji
203 g
Wielkość porcji
13
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Karkówka wieprzowa - cała (1000 g)
  • Cebula (100 g)
  • Czosnek (15 g)
  • Olej rzepakowy (30 ml)
  • Ketchup (30 g)
  • Musztarda (20 g)
  • Ocet jabłkowy (10 ml)
  • Miód (15 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka wędzona, papryka ostra
Sprzęt kuchenny
piekarnik

Przepis na kruchą karkówkę z piekarnika krok po kroku

Karkówkę oczyść z błonek i ścięgien, które nie zmiękną po upieczeniu. Umieść w zamykanym naczyniu. Cebulę pokrój w kostkę.

Wszystkie składniki zblenduj: cebulę, czosnek, olej, musztardę, ketchup, ocet, miód, łyżeczka ostrej papryki, łyżeczka papryki wędzonej oraz łyżeczka pieprzu i soli. Na gładką masę.

Zalej marynatą mięso i dokładnie ją wmasuj. Każdy skrawek mięsa musi być nią bardzo dobrze pokryty. Następnie schłodź karkówkę przez 24 godziny w lodówce.

Wyjmij karkówkę na godzinę przed pieczeniem. Nagrzej piekarnik do 200 st. C. Ułóż karkówkę w naczyniu żaroodpornym. Piecz przez 60 minut.

Po upieczeniu odstaw karkówkę na 5-10 minut, aby soki równomiernie rozeszły się po mięsie

Jak oceniasz przepis na kruchą karkówkę z piekarnika
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,4% osób

Więcej informacji na temat kruchej karkówki z piekarnika

Krucha karkówka z piekarnika to doskonała opcja dla wszystkich miłośników smacznych mięsnych dań. Dobrze sprawdzi się na niedzielny obiad dla całej rodziny.

Przepis na kruchą karkówkę z piekarnika to dobra opcja dla wszystkich, którzy nie wyobrażają sobie obiadu bez mięsa. Pokazuje krok po kroku, jak się robi to proste danie. Nie wiesz, jak upiec mięso, by nie stało się twarde jak podeszwa i wysuszone na wiór? Koniecznie wypróbuj ten przepis!

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić pieczoną karkówkę, by była naprawdę soczysta i smaczna, to ten prosty przepis stanowi doskonałe rozwiązanie. Pieczona karkówka to jeden z tych przepisów, który stanowi as w rękawie wszystkich gospodarzy. Jeśli nie wiesz, co przygotować na obiad, by było smacznie i sycąco, postaw właśnie na karkówkę.

Najlepiej piec mięso w rękawie. To dlatego, że staje się ono niezwykle miękkie i delikatne. Pozostaje również soczyste. Jednak pieczenie w rękawie wielu osobom wydaje się nudne i niesmaczne. Co prawda jest to dietetyczny sposób przygotowywania potraw, jednak nie musi to oznaczać dania bez smaku. Jeśli zależy Ci na zdrowiu postaw na pieczenie w rękawie, jednak sięgnij po odpowiednie przyprawy. Nie wiesz jakie? Wykorzystaj propozycje z tego przepisu. Tak przygotowana karkówka jest niezwykle delikatna i pełna smaku. Mięso jest bardzo soczyste i skąpane w aromatycznym sosie, który świetnie komponuje się z ziemniakami z wody czy kluskami. W wersji bardziej fit można dodać do niego kaszę i surówkę ze świeżych warzyw. Pieczona karkówka wspaniale sprawdza się na obiad. Jest niezwykle prosta, dlatego świetnie sprawdzi się na ekspresowy posiłek. Poradzą sobie z nim nawet początkujący kucharze, gdyż do wykonania tego danie nie potrzeba żadnych profesjonalnych umiejętności czy sprzętów. Dzięki tej prostej recepturze przepyszny obiad można przygotować w naprawdę szybkim czasie. To świetny pomysł na danie, które na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom mięsnych potraw. W takiej wersji karkówka nie przypomina tłustej i ciężkostrawnej potrawy, z którą się zwykle kojarzy. Upieczona z dodatkiem przypraw jest znacznie lżejsza i delikatniejsza.

Alergeny w kruchej karkówce z piekarnika

Lista alergenów dla kruchej karkówki z piekarnika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda
  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Ocet jabłkowy

Wartości odżywcze kruchej karkówki z piekarnika

na 100g gotowej potrawy

Ta opcja zawiera sporo nasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego nie powinna gościć zbyt często w naszej diecie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(203g)
Energia (kcal)
183.82
373.15
Białko (g)
21.46
43.56

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(203g)
Węglowodany (g)
2.95
6.00
Węglowodany przyswajalne (g)
2.71
5.50
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.25
0.50

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(203g)
Tłuszcz (g)
9.06
18.38
Tłuszcze nasycone (g)
2.80
5.69
Tłuszcze nienasycone (g)
6.25
12.69
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.49
9.12
Brak danych dla: musztarda, ocet jabłkowy.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.76
3.57
Brak danych dla: musztarda, ocet jabłkowy.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
55.74
113.15

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(203g)
Witamina A (µg (mcg))
1.52
3.09
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.33
0.68
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.77
1.56
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.10
2.24
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.82
1.66
Witamina E (mg)
0.24
0.48
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.82
1.66
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.50
1.02
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.24
0.49
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
4.30
8.73
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
5.23
10.62
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
8.42
17.10
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(203g)
Sód (mg)
95.06
192.97
Potas (mg)
303.73
616.58
Wapń (mg)
17.12
34.75
Fosfor (mg)
210.06
426.42
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
18.69
37.95
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.92
1.86
Cynk (mg)
2.62
5.32
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.11
0.22
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kruchej karkówki z piekarnika 13
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kruchej karkówki z piekarnika

Koszt składników
66.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Karkówka wieprzowa
1000 g
cała
12.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
24.00
Za 1000 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
15 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Olej rzepakowy
30 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Ketchup
30 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 30 g
Musztarda
20 g
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.22
Za 20 g
Ocet jabłkowy
10 ml
7.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
0.28
Za 10 ml
Miód
15 g
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
0.64
Za 15 g
Koszt składników
66.00