Karkówka pieczona

Opublikowano: 22.05.2021 r., 2:10 | Autor: Joanna Karyś
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Karkówka pieczona znajduje się na drewnianej podkładce.
Karkówka pieczona
Karkówka pieczona jest prosta do przygotowania. Można ją podać do ziemniaków lub po prostu zrobić z nią kanapki. Sprawdź, jak zrobić pyszną karkówkę pieczoną!
Przygotowanie 20 min
Pieczenie i Czas duszenia 75 min
411 kcal
Kcal w porcji
175 g
Wielkość porcji
19
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Karkówka wieprzowa (1000 g)
  • Czosnek 3 ząbki czosnku (15 g)
  • Oliwa z oliwek 7 łyżek (84 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, tymianek, oregano, papryka ostra
Sprzęt kuchenny
piekarnik, naczynie żaroodporne, praska do czosnku, miseczka

Przepis na karkówkę pieczoną krok po kroku

Czosnek przeciśnij przez praskę.

W miseczce wymieszaj oliwę, czosnek, 2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego, 1 łyżeczkę tymianku, 1 łyżeczkę oregano, 1 łyżeczkę papryki słodkiej, 1/2 łyżeczki papryki ostrej.

Karkówkę opłucz i osusz. Następnie umieść ją w naczyniu żaroodpornym i tam natrzyj marynatą.

Przykryj naczynie żaroodporne i odstaw do lodówki na 6 h.

Piekarnik rozgrzej do 185 stopni (grzanie góra-dół). Do naczynia żaroodpornego z karkówką wlej 1/3 szklanki wody.

Karkówkę duś pod przykryciem ok. 60 min, a potem ściągnij pokrywkę i piecz jeszcze ok. 15 min do przyrumienienia.

Jak oceniasz przepis na karkówkę pieczoną
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,5% osób

Więcej informacji na temat karkówki pieczonej

Karkówka pieczona zazwyczaj podawana jest na święta, ale tak naprawdę można ją przygotować o każdej porze roku i bez żadnych okazji. Pieczony karczek nadaje się na kanapki i bardzo dobrze smakuje z domowym sosem lub sałatką jarzynową.

Jak zrobić pyszną karkówkę pieczoną? Przede wszystkim należy zacząć od przygotowania odpowiedniej marynaty. Czosnek możesz przecisnąć przez praskę, zetrzeć na tarce lub drobno posiekać. Ewentualnie możesz zdecydować się także na czosnek granulowany, ale warto liczyć się z tym, że wtedy ostateczny smak pieczeni będzie inny.

Gdy wymieszasz już wszystkie składniki potrzebne na marynatę, mięso należy nią dobrze natrzeć. Karkówkę w marynacie należy zostawić w lodówce na kilka godzin (minimum 1 h), ale najlepiej na całą noc. Następnie przełóż mięso do naczynia żaroodpornego lub brytfanki. Przez większość czasu karczek należy dusić, a dopiero koniec trzeba ściągnąć pokrywkę, aby mięso się podpiekło.

Karkówka będzie też pyszna, jeśli do jej przygotowania posłużysz się rękawem do pieczenia. Mięso wychodzi wtedy bardzo soczyste. Pamiętaj, aby później zachować ostrożność. Gdy przedziurawisz worek foliowy, wydostanie się z niego gorąca para. Po upieczeniu odczekaj ok. 20-25 min, aż mięso nieco ostygnie, zanim zaczniesz je kroić. Jeżeli nie chcesz, aby mięso rozpadało się w czasie krojenia, to poczekaj, aż całkowicie ostygnie.

Ten przepis na karkówkę pieczoną możesz zmodyfikować. Zrób taką marynatę, która najbardziej będzie ci odpowiadać. Możesz dodać m.in. zioła prowansalskie, majeranek. Oliwę z oliwek możesz zamienić na olej. Karkówkę możesz związać kuchenną nicią, jeżeli zależy ci na tym, aby miała określony kształt. Ewentualnie mięso możesz też wcześniej pokroić na plastry i upiec je w takich kawałkach, ale taki sposób na pieczone mięso stosuje się bardzo rzadko. Zwykle przygotowuje się pieczeń, czyli mięso pieczone w całości.

Najlepsza karkówka to taka, którą przygotowuje się samemu. Taka pieczona karkówka to idealny pomysł na świeże mięso na kanapki. Można je podać z pieczywem i sosem. Do karkówki będzie pasować domowy sos tatarski.

Alergeny w karkówce pieczonej

Lista alergenów dla karkówki pieczonej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na karkówkę pieczoną

Wartości odżywcze karkówki pieczonej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(175g)
Energia (kcal)
235.21
411.61
Białko (g)
23.61
41.31

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(175g)
Węglowodany (g)
0.45
0.79
Węglowodany przyswajalne (g)
0.42
0.74
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.03
0.05

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(175g)
Tłuszcz (g)
14.89
26.06
Tłuszcze nasycone (g)
4.11
7.20
Tłuszcze nienasycone (g)
10.78
18.87
Tłuszcze jednonasycone (g)
8.76
15.34
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.02
3.53
Cholesterol (mg)
61.87
108.28

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(175g)
Witamina A (µg (mcg))
0.91
1.59
Witamina B6 (mg)
0.35
0.62
Witamina B12 (µg (mcg))
0.86
1.50
Witamina C (mg)
0.43
0.75
Witamina D (µg (mcg))
0.91
1.59
Witamina E (mg)
1.36
2.37
Retinol (µg (mcg))
0.91
1.59
Tiamina (mg)
0.55
0.96
Ryboflawina (mg)
0.26
0.45
Niacyna (mg)
4.71
8.25
Foliany (µg (mcg))
3.68
6.44
Beta karoten (µg (mcg))
0.07
0.12

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(175g)
Sód (mg)
60.44
105.77
Potas (mg)
312.19
546.34
Wapń (mg)
15.29
26.75
Fosfor (mg)
227.75
398.56
Magnez (mg)
18.54
32.44
Żelazo (mg)
0.99
1.74
Cynk (mg)
2.87
5.03
Miedź (mg)
0.11
0.20
Szacunkowy indeks glikemiczny karkówki pieczonej 19
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania karkówki pieczonej

Koszt składników
47.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Karkówka wieprzowa
1000 g
12.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
24.00
Za 1000 g
Czosnek
15 g
3 ząbki czosnku
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Oliwa z oliwek
84 ml
7 łyżek
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
3.36
Za 84 ml
Koszt składników
47.00